Hej!
Hoppas ni har det fint hemma i stugorna och att ni mår bra allesammans. Jag vet att det är svåra tider, men förhoppningsvis kanske jag kan bidra med lite glädje i form av god mat som kan lagas med enkla råvaror som ni säkert har hemma så här i Coronatider. För ja, för er som läser det här receptet någon gång i en fjärran framtid, när jag skriver det här är det mitt i karantäntider i Sverige. Folk sitter hemma för att inte sprida viruset vidare, och om man har förkylningssymptom rekommenderas man att inte lämna huset alls.
Det är väldigt konstiga tider. Men, vi ska inte fästa oss för mycket vid det negativa utan titta framåt. Se det här som ett utmärkt tillfälle att fila på dina matlagningskunskaper till exempel! Eller att botanisera i take away utbudet hos restaurangerna i din närhet. I det här inlägget tänkte jag och Kockens kryddor hjälpa dig med det förstnämda genom att visa ett par fantastiskt smarriga sätt att få dina baljväxter att poppa!
Ett tips är till exempel att börja så och plantera nu när du ändå är hemma och har gott om tid att vattna blommorna, eller varför inte göra som jag precis har gjort och börja grodda baljväxter och frön? Från och med nu ska jag käka alfa alfagroddar så det sprutar ut ur öronen på mig! Det är verkligen superenkelt. Bara att googla så är du igång på två sekunder. Alla former av bönor och baljväxter går att grodda.
När du väl har groddat dem så kan du sedan använda dem direkt råa i en sallad, mixa dem i en hummus (enligt detta recept) eller äta dem på mackan.
Ett annat sätt att göra sina baljväxter (som många av er har hoardat, välkomna i vegogänget!) är att servera dem med rätt kryddor och rätt kryddiga tillbehör! Det här receptet är verkligen ett sjukt bra exempel på hur du gör det på bästa sätt.
Hummus är något som vi svenskar kanske är vanast att äta på libanesiska restauranger eller som pålägg på mackan, men den är faktiskt ett helt fantastiskt grundalternativ till en hel rätt, istället för pasta eller ris. Smeta ut ett tjockt lager hummus utmed kanterna på en skål som du sedan fyller med allsköns olika kryddiga rätter. Hur gott som helst!
Då det här inlägget är tillsammans med Kockens och en del av vår serie där jag vill visa hur enkelt och gott man kan förhöja växtbaserad mat med hjälp av rätt kryddor så ville jag servera min hummus med något riktigt smarrigt och kryddigt. En libanoninspirerad kryddad vegofärs som doftar fantastiskt av spiskummin, paprika och torkad mynta. Sist toppar du det hela med olivolja, rostade valnötter eller pinjenötter och lite sumak eller paprikapulver. Magiskt gott!
Så här gör du: