fbpx

Hummusbowl med libanesisk vegofärs

Hummus b lahme

Hej!

Hoppas ni har det fint hemma i stugorna och att ni mår bra allesammans. Jag vet att det är svåra tider, men förhoppningsvis kanske jag kan bidra med lite glädje i form av god mat som kan lagas med enkla råvaror som ni säkert har hemma så här i Coronatider. För ja, för er som läser det här receptet någon gång i en fjärran framtid, när jag skriver det här är det mitt i karantäntider i Sverige. Folk sitter hemma för att inte sprida viruset vidare, och om man har förkylningssymptom rekommenderas man att inte lämna huset alls.

Det är väldigt konstiga tider. Men, vi ska inte fästa oss för mycket vid det negativa utan titta framåt. Se det här som ett utmärkt tillfälle att fila på dina matlagningskunskaper till exempel! Eller att botanisera i take away utbudet hos restaurangerna i din närhet. I det här inlägget tänkte jag och Kockens kryddor hjälpa dig med det förstnämda genom att visa ett par fantastiskt smarriga sätt att få dina baljväxter att poppa!

Ett tips är till exempel att börja så och plantera nu när du ändå är hemma och har gott om tid att vattna blommorna, eller varför inte göra som jag precis har gjort och börja grodda baljväxter och frön? Från och med nu ska jag käka alfa alfagroddar så det sprutar ut ur öronen på mig! Det är verkligen superenkelt. Bara att googla så är du igång på två sekunder. Alla former av bönor och baljväxter går att grodda.

När du väl har groddat dem så kan du sedan använda dem direkt råa i en sallad, mixa dem i en hummus (enligt detta recept) eller äta dem på mackan.

Ett annat sätt att göra sina baljväxter (som många av er har hoardat, välkomna i vegogänget!) är att servera dem med rätt kryddor och rätt kryddiga tillbehör! Det här receptet är verkligen ett sjukt bra exempel på hur du gör det på bästa sätt.

Hummus är något som vi svenskar kanske är vanast att äta på libanesiska restauranger eller som pålägg på mackan, men den är faktiskt ett helt fantastiskt grundalternativ till en hel rätt, istället för pasta eller ris. Smeta ut ett tjockt lager hummus utmed kanterna på en skål som du sedan fyller med allsköns olika kryddiga rätter. Hur gott som helst!

Då det här inlägget är tillsammans med Kockens och en del av vår serie där jag vill visa hur enkelt och gott man kan förhöja växtbaserad mat med hjälp av rätt kryddor så ville jag servera min hummus med något riktigt smarrigt och kryddigt. En libanoninspirerad kryddad vegofärs som doftar fantastiskt av spiskummin, paprika och torkad mynta. Sist toppar du det hela med olivolja, rostade valnötter eller pinjenötter och lite sumak eller paprikapulver. Magiskt gott!

Så här gör du:

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med libanesisk vegofärs, Hummus och lahme
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!