fbpx

Ifrågasätt ditt köttätande

för Amazonas skull
Foto: Leo Correra/AP (snott från DN)

Hörrni. Vi behöver prata om att Amazonas brinner och varför det är vårt fel. 

Den här naturkatastrofen sker inte hemma hos oss, som torkan gjorde förra sommaren, och den är faktiskt inte heller en riktig naturkatastrof då människor själva orsakat den – men vi måste fortfarande hantera den på exakt samma sätt som om det var utanför din dörr det brann och som om det var du själv som hade råkat tända på. För det gör det, och det har vi.

Den största anledningen till att Amazonas nu brinner är för att brasilianska bönder och skogsbrukare startar eldarna för att röja land. Så klart i kombination med att det är mitt i sommaren och supervarmt vilket gör att de sprider sig snabbt. Men mestadels är detta människostartade eldar. Varför vill de röja land? För att skapa mer odlingsmark främst för foder och mer betesmark till de jättelika brasilianska boskapshjordarna. Brasilien är världens största producent och exportör av nötkött och fodersoja och det är världens ökade köttkonsumtion, som i kombination med president Bolsanaros vilda påhejande av den brasilianska köttindustrin som nu pushar de brasilianska bönderna att hugga ner och bränna ner allt mer skog i Amazonas.

Amazonas kallas ofta världens lunga. Den sydamerikanska regnskogen för hela 20 % av världens syreproduktion, och mängden koldioxid som är uppbunden i trädens biomassa går knappt att beskriva. Om Amazonas förstörs rubbas balansen i vår atmosfär bortom vad vi kan föreställa oss. Och då har vi inte ens börjat prata om mängden unika djurarter och växter som finns där som riskerar att försvinna.

Men du köper väl inte brasilianskt kött? På vilket sätt är det här ditt fel?

Nej, enligt CNN (se länkad artikel här nedan) så exporteras faktiskt bara 7 % av det brasilianska köttet till EU. Större delen av det brasilianska köttet går till dels inhemsk konsumtion i köttälskande Sydamerika och för att täcka den ökande konsumtionen av kött i Kina och Hong Kong. Men Brasilien exporterar inte bara det färdiga köttet utan också enormt mycket fodersoja. 85 % av all soja som produceras i världen används till djurfoder och en enormt stor del av denna odlas i Brasilien. Denna soja föder en stor del av världens alla boskapsdjur. Bara i Storbrittanien importeras miljoner ton brasiliansk soja som foder varje år. Den svenska köttproduktionen använder förhållningsvis lite importerad soja, den finns främst i liten del inom kyckling och grisuppfödningen, medan svenska kor främst äter svenskt foder. Men då får du inte glömma bort att ca 50 % av allt kött som säljs på Svenska restauranger är importerat. I snitt var annan gång du äter kött ute på restaurang är det alltså stor chans att du äter något som mer eller mindre har kopplingar till Brasilien.

Det är världens skriande och ökande efterfrågan på kött och på billigt foder till köttindustrin som just nu driver Brasilianska bönder att bränna ner och hugga ner Amazonas. Ingenting annat. Och även om du själv inte direkt äter Brasilianskt kött så bidrar du till detta genom att äta kött som du inte vet vart det kommer ifrån eller vilket foder det är uppfött på och inte minst – genom att inte ifrågasätta dagens ohyggligt höga nivåer av köttätande. För varför importerar Kina så fruktansvärt mycket kött? Jo – för att Kina just nu går igenom en massiv omställning mot en högre livsstandard där allt fler får det bättre och allt fler då vill ta del av den lyx som vi i väst är vana vid. Varav en enormt stor del handlar om rätten och möjligheten att få äta det man vill. Det vill säga kött. 

Sedan 1990 har köttkonsumtionen bara i Sverige köket med 40 %. FYRTIO PROCENT. Och den största delen av den ökade konsumtionen har skett på import. Vi har fått det bättre, och tillgängligheten på billigt importkött har drivit på det. Och vi är bara 8 miljoner människor. Tänker nu vad som händer när kina med sin miljard invånare nu genomgår samma utveckling som vi gjort de senaste 30 åren.

För mig blir det omöjligt att inte se hur det här hänger ihop och att inte titta på sig själv och ifrågasätta det rimliga i vårt förhållningssätt till kött. Jag hör ofta argumentet att ”vi har ju alltid ätit kött – jag gör inget nytt och inget fel”, men de som säger det glömmer då bort att vi ALDRIG har ätit och producerat kött på det sätt vi gör idag. Du äter nästan dubbelt så mycket kött som din farfar gjorde varje dag! Och det köttet som MIN farfar producerade på sin egen gård gjorde han småskaligt och lokalt. Det vi gör nu är att vi industrialiserar uppfödanet av kött till något som mer liknar robotarnas uppfödning av människor i the matrix än någon sorts idealiserad bild av bregottfabriken som du vill föreställa dig. Din otvungna inställning till kött är det som Kina nu vill åt och det är den som bränner ner Amazonas och driver på klimatförändringarna.

83 % av världens jordbruksmark används idag för att producera animalier. Animalier som i nötköttets fall behöver ungefär 15 000 liter vatten och enorma mängder foder för att producera 1 kilo benfritt nötkött! Det är detta i kombination med den kraftfulla växthusgasen metan som skapas i kornas magar som gör djuruppfödningen så extremt miljöfarlig. 

Bara för att du inte köper Brasilianskt kött i matbutiken betyder det inte att din köttkonsumtion inte har skapat detta problem. Så länge du inte ifrågasätter på vilket sätt och varför du äter kött som du gör idag så bidrar du till en syn på kött som någonting självklart och oproblematiskt som alla har rätt till.

Vill du rädda regnskogen och i förlängningen planeten? 

Sluta äta kött, först och främst importerat, och om du ändå vill äta svenskt så se över hur du gör det. Att äta en normal svensk årlig köttkonsumtion är inte på något sätt hållbart om alla ska äta så mycket och det är det vi fortsätter att normalisera.

Låter det svårt och jobbigt? Kom ihåg att du inte måste sluta äta god mat bara för att du inte äter kött. Jag har drygt 300 recept gratis på min blogg, och 2 stora kokböcker på väg ut i butikerna fulla med inspiration jag jättegärna hjälper dig med. Du måste inte sluta äta god mat bara för att du slutar äta kött. Om vi åt sojan själva istället för att ge den till kor så skulle vi behöva enormt mycket mindre soja för samma mängd mat.

Rösta på politiker som tar ansvar för att föra en politik som ger oss nya möjligheter att äta gott samtidigt som vi gör gott genom att ge bönder stöd i att ställa om. Det här är inte böndernas fel, och de behöver vara en del av lösningen när vi börjar odla annat. 

Och inte minst – prata om det! Det här handlar inte bara om att de brasilianska bönderna och Bolsanaro måste sluta bränna ner Amazonas. Det handlar om att vi måste få världens alla importörer av foder och kött att börja leta efter andra möjligheter och det handlar om att vi måste få oss själva, våra grannar och våra nationsgrannar att också börja ifrågasätta sin köttkonsumtion och hitta andra andra sätt att äta och njuta av god mat. 

Källor:
CNN om hur Brasiliens köttproduktion orsakar bränderna: https://edition.cnn.com/2019/08/23/americas/brazil-beef-amazon-rainforest-fire-intl/index.html?fbclid=IwAR3vTCB4sgWneEsT8yUnBcXBTIeVQGBfEYrKY0I3TqIWD1odMYuxd0abphk 

The Guardian om köttproduktionens klimatpåverkan: https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth

Naturvårdsverket om svenskarnas köttkonsumtion och dess klimatpåverkan: http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Klimat/Klimatneutralt-Sverige/Jordbruk/

Washington Post om världens ökande köttkonsumtion och dess konsekvenser: https://www.washingtonpost.com/health/2018/10/10/how-will-or-billion-people-eat-without-destroying-environment/?noredirect=on

The Guardian om köttindustrins och människans påverkan på djurlivet: https://www.theguardian.com/environment/2018/may/21/human-race-just-001-of-all-life-but-has-destroyed-over-80-of-wild-mammals-study

WWF om köttets vattenanvändning: https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/kottguiden/kott-och-vattenatgang/

DN om att Bolsanaro erkänner att bränderna kan bero på att bönder tänder på: https://www.dn.se/nyheter/varlden/brasilien-overvager-militarinsats-mot-brander/

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!