*Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Bråvallafestivalen*
Hej!
– Recipe in english and swedish further down! –
Hoppas att allt är fint med er! Jag sitter själv för fulla muggar och planerar för otroligt stora och coola grejer som ni kommer att få ta del av om bara några dagar. Äntligen börjar den här vårens slit ge resultat och är inom väldigt kort redo att tillkännages!
Jävligt gott är här för att stanna och jag lovar er att ni verkligen bara sett början. Mitt mål är att hjälpa så många som möjligt att upptäcka hur enkelt och jävligt gott det kan vara att äta bättre och mer medvetet och att det inte alls behöver vara någon kompromiss med ens liv i övrigt. Om vi vill få med oss fler människor på att äta bättre så måste vi förstå att det först och främst i så fall handlar om att göra det attraktivt nog. De få som var beredda att kompromissa rejält med sin bekvämlighet och sina livsval har redan gjort det och är redan veganer eller vegetarianer och köper bara ekologiskt där de kan.
Tyvärr är det en ganska liten grupp och långt i från så många människor som skulle behöva ändra sina konsumtionsmönster för att vi ska kunna göra det bättre för både djuren och för klimatet.
Vill vi ha med oss fler så måste vi göra bra, ekologisk och vegetarisk mat jävligt attraktiv även för de som inte ser sig själva som vegetarianer för en femöring. Vi måste ta vårt sätt att se på ”bra mat” till nästa steg, och det är vad jag vill göra med Jävligt Gott. Mat som helt enkelt gör kompromissandet till en ickefråga.
Ett bra exempel på vad jag menar med det här är det samarbete jag har haft med Bråvallafestivalen här under våren där vi tillsammans i åtta stycken jävligt goda festivalrecept har visat upp hur framtiden för vegetarisk festivalmat skulle kunna se ut.
Vi har lagat Fish n chips, shortribs, hamburgare, pizza, philly cheese steak, pad thai, och kebabtallrik. Alla veganska och alla 100 % kompromisslösa med smak och upplevelse. Allt för att visa även den mest inbitne köttätaren att de inte behöver kompromissa över huvudtaget med sin festivalupplevelse för att samtidigt kunna konsumera lite mer medvetet och bättre.
Idag presenterar vi det sista av de här åtta recepten. En jackfruit texas chili som serveras med sjukt god guacamole, nachos och havrefraiche. Det är jävligt gott festivalkäk at it’s best och en rätt jag är sjukt nöjd med och själv älskar att svulla i året runt!
Jag hoppas att ni har uppskattat de här recepten, och snart så kommer det fler i nya spännande satsningar.
[hr]
Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.
Kursen innehåller:
- Instruktionsvideos och steg för steg bilder
Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza - Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
- Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
- Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
- Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning
[button link=”https://app.coursio.com/store/svd/att-grilla-vegetariskt” bg_color=”#4fa125″]Köp kursen här![/button]
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
English recipe, Jackfruit texas chili, 6 people
- 2 cans jackfruit in brine
- 2 yellow onions
- 4 cloves garlic
- 2 spanish peppers
- 2 tbsp tomatopuré
- 1 tbsp smoked paprika powder
- 1 tbsp ground cumin powder
- 1 tbsp dried oregano
- 3 bayleafs
- 1-2 tsp chilipowder
- 1,5 tbsp dark concentrated vegetable stock
- 1 tbsp chinese soy sauce
- 3 dl (1,25 cups) smokey BBQ sauce
- 3 tbsp sugar
- 1 tsp liquid smoke
- 1 can 50 cl dark beer
- 1-2 chipotle in adobosås, or ordinary dried chipotle
- 1 fistful of leafed parsly
- Ev. extra water
- Alot of canola oil for frying
- Salt to taste
Guacamolé
- 6 st avocados
- 2 st ripe tomatoes
- 12 st slices pickled jalapeno
- 1 white onion or banana shallot
- 0,5 pot of fresh cilantro
- Salt to taste
Condiments
- Nachos
- Grated mild vegan cheeze (ex. Jeezly, Violife or Daiya)
- Lime
- Pickled red onions
Gör så här
Chilin
- Slice the onion and the spanish peppers. Deseed them if you want a milder stew. Pour of the brine from the jackfruit.
- Fry onions, peppers and jackfruit in canola oil until it begins to caramelize. Use a large cast iron pot or casserole. Then add all the dry spices, chopped garlic and tomato puré and fry for a couple of minutes more. Add some more oil if necessary to avoid burning the spices.
- Add beer, BBQ sauce, salt, sugar, soy sauce, concentrated stock, liquid smoke and the chipotles and stir well. Let the stew boil for ca 1,5 hours (preferably on a grill where you can infuse the stew with extra smoke!)
- With two forks, pull the jackfruit to shreds in the pot so that you get a ”pulled pork” effect.
- Taste the stew and adjust the flavor with salt, pepper and maybe some more spices or sugar. Let it boil for 15 minutes more and then add some freshly pressed lime juice and leaf parsly.
- Serve with the condiments of your choice. I recommend cilantro, pickled red onions, bread, vegan creme fraiche, guacamole and sallat. Tasty!
Guacamole
- Chop onions, jalapenos, cilantro and tomato finely
- In a mortar, mush half of the onions and cilantro and 2/3 of the jalapeno to a paste
- Cut the avocado in half, deseed them and cut into cubes that you stir down into the cilantro paste. Mix the avocado and the paste with the aide of the pestle and a big spoon. Don’t mix it to fine, you want a mixed consistency
- Add the rest of the onions, cilantro and jalapeno as well as the chopped tomatoes to the mortar. Add salt on top of the tomatoes (which contains the most water, which will be absorbed into the salt, preventing some of it from watering out the guacamole). Mix until you get a rough guacamole. Serve at once, preferably directly out of the mortar!