Hej!
Idag släpps avsnitt två i mitt egna lilla matprogram Jävligt God BBQ, där ni under sommaren får följa mig på mina vegetariska grilläventyr med målet att sprida mer grön grillglädje till svenska folket. I avsnitt två åker vi till Grill & BBQ SM tillsammans med Ta Fram Det Bästa för att skuggtävla med vegorätter mot Sveriges grillelit.
Den ursprungliga tanken var att jag skulle försöka ställa upp i tävlingen med ett vanligt lag och tävla på samma villkor som alla andra. Det var Ta Fram Det Bästa (en samlingskampanj för Tabasco, Kikkoman, Grey Poupons Dijonsenap och Colman’s senapspulver – så många goda grejer på en gång!!!) , som jag har jobbat en hel del med under våren, som är en av sponsorerna av Grill & BBQ SM och som ville skicka dit mig (vilket jag tyckte lät som en väldigt bra idé! Skam ta den som fegar ur!).
Tyvärr visade det sig svårare än vi trott. Lite som i Friidrotts SM var de ganska strikta med vad du håller på med i respektive kategori, och då kategorierna de facto hette; fisk, vegetariskt, kyckling, kamben, högrev och grisbog. så var du banne mig också tvungen att använda de råvarorna i respektive gren. Dvs inte vegetariska alternativ till dem – hur lika eller goda de än må vara.
Men – vi deppade inte ihop utan kollade om jag istället fick delta mer på skoj och skuggtävla. Dvs, göra egna vegetariska versioner i varje kategori, på plats men utom tävlan. Det hade de däremot ingenting emot alls, så jag funderade ut ett gäng smarriga recept, packade ihop mitt pick och pack, och gav mig av ner mot Göteborg.
Väl på plats kände jag mig ganska nervös. Vad fan skulle de tycka om det här egentligen? Hur det gick kan ni se själva i avsnittet ovan, men utan att avslöja för mycket så kan jag säga att jag ändå känner en stor tillförsikt om framtiden för vegetarisk BBQ.
Nästa år kanske vi faktiskt får ställa upp på riktigt i tävligen? Vad tror ni? 😉
Ett inlägg delat av Gustav Johansson (@javligtgott)
Texas Chili
Det recept som jag själv blev mest nöjd med och som fick absolut bäst betyg av den av domarna som tog sig tid till att ”skuggbedöma” mina ”skuggtävlingsrätter” var min veganska texas chili, gjord på oumph, öl och en jävla massa goda kryddor. Den fick stå och rökas in rejält i flera timmar på grillen vilket både gjorde oumphen mör och grytan mustig.
En rolig detalj var att jag fick låna en av Kamado Sumos grillar dag två på tävlingen. Kamado är Johan Juregskogs egna grillmärke där han tagit fram en egen lite mer prisvärd version av de populära keramiska grillarna där en tjock innervägg av keramik hjälper till att skapa helt galna värmeegenskaper som passar perfekt för att röka och grilla indirekt – dvs precis det som behövs för min chili! Det var Jureskogs grillar tycker jag allt var lite extra roligt, då jag mer eller mindre haft det som ett stående skämt att min främsta marknadsföringsstrategi är att göra allt som Johan gjort – fast vegetariskt 😉 Och jag verkar vara på god väg – för han var också en av Ta Fram Det Bästas profiler innan han började jobba med McD 😉 Även om jag nog föredrar Max där måste jag säga… 😛
Här är receptet på chilin som jag fejktävlade med i kategorin Högrev. Hoppas att ni kommer att gilla det!
[hr]
Gillar du det här receptet? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.
Kursen innehåller:
- Instruktionsvideos och steg för steg bilder
Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza - Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
- Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
- Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
- Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning
[button link=”https://app.coursio.com/store/svd/att-grilla-vegetariskt” bg_color=”#4fa125″]Köp kursen här![/button]
Vegansk texas chili med umamikryddad blomkålspuré, 6 portioner
- 3 paket pulled Oumph (à 280 g) (eller 3 paket annat naturellt sojakött + 2 dl bbq sås)
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 gröna chilis
- 2 msk tomatpuré
- 1,5 msk rökt paprikapulver
- 1,5 msk spiskummin
- 1,5 msk torkad oregano
- 3 lagerblad
- 1,5 msk koncentrerad brynt schalottenlöksfond
- 1 msk Kikkoman soja
- 3 msk strösocker
- 2 burkar öl (à 33 cl) mörk och gärna söt
- 1-2 msk Tabasco Chipotle eller 1 torkad chipotlechili
- några droppar Röd Tabascoefter smak
- Salt efter smak
- Olja till stekning
- 1/2 kruka bladpersilja
- 1/2 huvud blomkål
- 1 dl Oatly iMat havregrädde
- 2 msk Kikkoman soja
- Nymald svartpeppar
- Olja till stekning
Övriga Tillbehör:
- 1 påse nachos
- finhackad rödlök, gärna picklad med limejuice
- 1 kruka koriander eller persilja
- Tänd grillen och förbered indirekt grillning
Chili:
- Tina oumphen.
- Skala löken och vitlöken. Skiva löken och hacka vitlöken. Kärna ur och skiva chilin (önskar du starkare gryta ha kvar kärnhuset). Värm olja i en gryta över grillen och fräs lök, vitlök och chili tills de får färg.
- Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, spiskummin, oregano, lagerblad och fräs i ytterligare några minuter.
- Lägg i oumphen och fräs ihop med kryddorna någon minut utan att det tar färg. Tillsätt fond, soja, socker, öl och chipotle tabasco och rör om.
- Sjud i 1 h, gärna på grillen med lock, så att röken från grillen infuseras i grytan. (ha inte locket på själva grytan utan locket på grillen).
- Smaka av grytan med salt och några droppar röd tabasco
Blomkålspuré:
- Dela blomkålen i små buketter.
- Värm en kastrull och fräs blomkålen i olja så att den börjar bli mjuk och får färg.
- Häll över grädden och låt sjuda under lock tills blomkålen blir mjuk.
- Mixa till en puré och smaka av med soja och peppar.
- Hacka bladpersiljan och strö över chilin före servering och servera med blomkålspurén, nachos, grönsaker och picklad rödlök.
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂