fbpx

Jävligt Gott gör månadens burgare på Bastard Burgers – Recept!

*Edit 16 mars – Nu finns det en till version av det här receptet med Anammas Formbara färs inklippt här nere också! Det ligger bredvid de andra recepten nedanför.*
Hej vänner!
Jag är jävligt glad att kunna meddela att från och med idag, 1 januari, så kan ni käka min egen burgare ”Jävligt Borlänge” som vi kallar den, på alla Bastard Burgers restauranger! Den är ”Månadens Vegoburgare”, ett nytt koncept som jag är först ut att delta i och den är ett riktigt monster!
Namnet kommer ifrån en sammanslagning av deras tradition av att döpa sina burgare efter städer, och ja – Jävligt Gott. 😛 Och oavsett hur sällan någon har sagt att något smakar ”Jävligt Borlänge” så ville jag ändå göra ett statement, både genom att samarbete med BB som är en burgarkedja som föddes i Luleå och genom att döpa den till Borlänge och inte till Kungsholmen. Det räcker inte med att göra veganburgare för och på Södermalm. Vi måste få ut dem i landet och göra veganburgare som ALLA kan älska. Och ska de älska den så måste den vara jääääävligt god!

Faktum är att denna inte ens kommer att serveras på Södermalm! Bastard Burgers har nämligen bara restauranger i Luleå, Piteå (!), Gävle och Uppsala än så länge. Sthlm, Östersund och Boden är planerade men kommer inte ha hunnit öppna i januari så detta blir en (semi) norrländsk affär. Ni hungriga sörlänningar får roadtrippa till Uppsala (vilket jag verkligen hoppas att ni tänker göra! 😉 )
Bastard Burgers startade för bara knappt 2 år sedan och har redan högtflygande ambitioner på världsövertagande. Och jag hoppas att det kommer att gå bra för dem! För utöver det faktum att de verkar göra väldigt bra köttburgare (I really wouldn’t know, men folk säger det) så har de också stora ambitioner på både vego och jämställdhetsfronten där de hårdrekryterar kvinnliga kockar och vill satsa stort på ett utökat vegoutbud på sina menyer. Det är något spännande det där med norrlänningar. Trots att det är den del av Sverige där det bevisligen äts absolut minst vego hemma i husen så är det därifrån två av Sveriges just nu mest vegosatsande hamburgerkedjor, MAX och Bastard Burgers kommer! Jag får inte riktigt ihop det (det kan dock ha något att göra med att det verkar som att både BB:s VD och Chefskock har vegetariska flickvänner 😉 )
Nåja. Nog om det. Let us talk about THE BURGER! Först: Så här gör ni den själva:

När jag fick frågan om jag ville sätta min egen burgare på menyn på en av Sveriges större burgarkedjor så tackade jag ja på stående fot. Och började planera. Det här är en chans som måste förvaltas. Nu kan vi inte göra en McVegan och servera den mest sillmjölkiga ”gå hem hos alla” burgaren världen någonsin har sett. Vi måste göra en burgare som inte riktar sig mot hälsofreaks, kryddskeptiker eller rawfoodälskare. Vi måste göra en veganburgare som riktar sig mot köttälskare.
Eller vi och vi. Jag ska vara helt ärlig. Jag vill göra en veganburgare för köttälskare. För det är en sådan jag själv skulle vilja äta. En som dryper över fingrarna när du äter den. Där umamin växer i munnen och där du direkt vill ha en till.
Och om man får döma av Bastard Burgers ledningsteam, Uppsalakockarnas och Burger Dudes reaktioner när de fick en förhandstestning förra veckan så har jag lyckats ganska bra! 😀 Jag fick det hedervärda omdömet ”en av de bästa om inte bästa veganburgaren i Stockholm” av Burger Dudes och Bastard Burgersgänget var riktigt nöjda vid första tuggan. Puh!
Fatta om jag var nervös när jag slängde ihop den första provburgaren och bjöd dem på den. Nog för att jag själv gillar mina burgare, och flera av er läsare verkar göra det – men att bjuda några av Sveriges största köttburgareexperter på den och se vad DE tycker? Det var fan inte nådigt, och mitt ego växte absolut ett par knäpp efteråt!
Den här burgaren bygger på mitt egna klassiska recept på färsburgare som jag jobbat på i flera år för att hitta en så god och enkel biff som möjligt med schysst tuggmotstånd och rätt utseende och känsla. Här hade jag lite extra rödbeta i biffen för lite spännande effekt, men i övrigt är det exakt samma som jag lagade i det första avsnittet av Jävligt God BBQ Serien i somras där jag berättade om min jakt på den perfekta veganburgaren. Här nedanför har ni avsnittet, och jag låter det presentera burgaren och vad det här betyder för mig utan vidare presentation:


Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required


<div ”>


DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
29 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
29
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!