fbpx

Jävligt Gott gör recepten till WWF och SOK:s projekt Vego i Världsklass!

Jävligt Gott blir kocken i SOK och WWFs projekt Vego i världsklass!   

Och dessutom blir hela fem olympiska medaljörer ambassadörer för projektet Vego i världsklass! SOK och WWF vill visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat – och samtidigt kunna prestera i världsklass.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Världsnaturfonden (WWF) ska i det gemensamma projektet Vego i världsklass, finansierat av Postkodlotteriet ta fram och servera hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat till högpresterande idrottare. Syftet är att visa att det är möjligt för fler att ställa om till en mer hållbar livsstil.

Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer blir ambassadörer för projektet. Det är Charlotte Kalla, längdskidor, Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint, Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport.

[twocol_one][/twocol_one] [twocol_one_last][/twocol_one_last]

Hanna Öberg fanns på plats på Olympiastadion när projektet presenterades för media under tisdagen.

 – Det är ingen mening att vara världsklass om det inte finns någon värld. Jag vill visa att det är möjligt för alla att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation, säger Hanna Öberg.

En stor del i projektet är att utveckla det vegetariska köket för en målgrupp med extremt höga krav på näringsinnehållet. Till det tar Vego i världsklass hjälp av kocken Gustav Johansson (DVS MIG! :D), med Sveriges största veganska matblogg, ”Jävligt Gott”. Han kommer att ta fram recept som är specialanpassade för elitidrottare. Recepten kommer att vara beräknade av både SOK:s och WWF:s experter så att de uppfyller alla näringsmässiga krav och samtidigt är miljömässigt hållbara.

 – Det här är ett fantastiskt handlingskraftigt projekt med starka avsändare som SOK och WWF. Det känns viktigt att bryta normer och stereotyper kring vegetarisk mat och vilka den är avsedd för. Jag hoppas vi ska kunna belysa att kunskapen och alternativen har kommit mycket längre än många tror, säger Gustav Johansson.

SOK ska servera vegetarisk mat till svenska toppidrottare med hjälp av egna kockar på träningsläger och tävlingar under totalt 300 dagar de kommande fyra åren. Först ut är de idrotter knuta till projektets ambassadörer. I samband med kockarnas vistelser får ambassadörerna möjlighet att lära sig mer om att äta vegetariskt och hållbart.

 – För att vego ska vara ett alternativ för elitidrottare behöver vi utveckla det vegetariska köket. Vi är övertygade om att vi kan övervinna de näringsmässiga utmaningar som följer med en grön omställning så att de passar även idrottare med extrema krav på sin mat. Om våra främsta elitidrottare klarar detta så kan alla välja en mer hållbar kosthållning, säger Linda Bakkman, kostrådgivare på SOK.


Vego i världsklass är ett gemensamt projekt som drivs av Sveriges Olympiska Kommitté och Världsnaturfonden och som är finansierat av Postkodlotteriet. Syftet är att utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och utveckla det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler. I Sverige lever vi i dag som om vi hade fyra jordklot och maten vi äter står för en tredjedel av vår klimatpåverkan. Med olympiska idrottare som förebilder, med sina extrema krav på kosten, vill SOK och WWF tillsammans visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat och samtidigt kunna prestera i världsklass.

– Genom att låta olympiska medaljörer bli ambassadörer och sprida kunskap om vegetarisk och näringsrik mat, når vi ut till människor vi inte nått förut. Som idrottsintresserad och miljöengagerad kommer jag själv följa dessa fantastiska idrottare med extra intresse de närmaste åren, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Läs gärna mer här hos SVT som gjorde ett stort reportage om projektet förra veckan!

Fakta om Vego i världsklass

  • Kockarna som ska servera mat till idrottarna i fält är Per Lindius, SOK:s kock och Adam Lund, finalist i Sveriges Mästerkock och son till dubbla olympiska mästaren i curling, Eva Lund.
  • Kockar ska servera vegetarisk mat på längdskidåkarnas träningsläger i Bruksvallarna i oktober och i Seefeld i december. De fanns med i Tokyo i oktober när seglarna testade de kommande OS-banorna och de kommer även finnas på plats under VM i skidskytte i Östersund i februari 2019.
  • SOK och WWF har fått finansiering från Postkodlotteriet för att genomföra projektet Vego i världsklass under en fyraårsperiod, 2018-2022.
  • Som en del av projektet Vego i världsklass kommer WWF ta fram en konsumentguide för vegetariskt: Vegoguiden. Den ska bli ett verktyg som ska hjälpa konsumenter och människor som arbetar med mat att göra bättre, mer informerade val av vegetabilier. Guiden tas fram tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet SLU och lanseras hösten 2019.

DELA INLÄGGET

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Relaterade taggar:Artiklar, Event, Kokböcker

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
8 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
8
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!