fbpx

Jävligt Gott möter Elaine Eksvärd – Avsnitt 3 – Veganskt bacon!


Hej!
I avsnitt 3 av min och Elaines lilla serie där ni får följa med mig hem till henne lär vi oss att laga veganskt bacon! Vegobacon, eller fejkon, är en sjukt användbar grej och riktigt, riktigt god. Du kan ha det i pasta, i grytor, på mackor, på hamburgare, till brunchen eller som snacks. Ja helt enkelt precis som vanligt bacon! 😉
Grunden i att göra fakeon är enkel. Jag utgår bara ifrån vilka grundsmakerna i bacon är och försöker fejka dem. Bacon är rökigt, fett, salt och har en massa knaprig umami. Så klart kommer fejkon inte smaka exakt som bacon. Det är inte bacon. Men det kommer garanterat att bli jävligt gott och användbart!
För att få fram de smakerna så marinerar jag tofu i liquid smoke (för rökigheten), kikkomansoja (för sältan och umami), rapsolja (fett), och lite socker eller agavesirap (för karamellisering och lite sötma). Exakta mängderna är inte jätteviktigt, du kan krydda lite efter smak och alltid ha i lite mer soja eller liquid smoke i stekpannan medan du steker tofun om du inte tycker att den blir salt eller rökig nog.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 1 av serien där vi går igenom Elaines kylskåp hittar ni här, och avsnitt 2, där vi gör scrambled tofu hittar ni här!

Fejkon

Fejkon passar i en massa olika rätter, här är ett gäng exempel:

Här är receptet på Fejkon:

  • 250 g fast naturell tofu (går att byta ut mot tempeh, aubergineskivor, morot, zucchini eller egentligen vad som helst!)
  • 3 msk Kikkoman soja
  • 1,5 msk liquid smoke
  • 1/2 tsk socker eller agavesirap (jag tycker att det ger en liten extra karamellisering som jag gillar)
  • 1/2 dl rapsolja

Gör så här

  1. Om du använder tofu, vira in tofun i hushållspapper och lägg den i press i 30 min innan användning. Det gör den lite fastare
  2. Skär eller skiva tofun i den storlek du vill ha den. Om du vill använda den i pasta så kanske du vill skära den i tärningar, om du ska ha den på en macka så kanske i skivor.
  3. Lägg tofun tillsammans med all marinad i en plastpåse. Sug ut luften ur påsen så det skapas vakuum och marinaden täcker all tofu. Låt vila i 30 minuter till över natten beroende på hur lång tid du har på dig.
  4. Häll ut all marinad och tofun i en stekpanna och stek på medelhög värme tills all vätska dunstat och det bara är tofu och fett kvar i stekpannan i slutet, all smak absorberad av tofun. Stek tofun till den är knaprig och fått fin färg.

 
 

DELA INLÄGGET

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!