*I samarbete med Bråvallafestivalen*
Hej!
Onsdag till lördag förra veckan gick äntligen Bråvallafestivalen av stapeln, och jag och mitt team med hjältar var där! Som ni kanske vet om ni följt bloggen här under våren och försommaren har jag haft ett långt samarbete med Bråvallafestivalen i ett par månader där jag hjälpt dem att visa upp framtiden för vegetariskt festivalkäk genom att ta fram ett gäng olika veganska streetfoodrätter.
Projektet avslutades i fredags med att jag och mitt gäng tog vårt pick och pack samt 20 kilo vegankebab och intog Bråvallas VIP-område och hade ett rejält avsmakningsevent där vi bjöd på en massa gott käk och trevlig stämning. Det hela gick superbra! Det enda tråkiga var att vi inte hade med oss tre gånger mer mat, för den gick åt väldans snabbt.
Men, för lite bakgrund till det hela! I vintras hörde Bråvallas matansvariga av sig och ville snacka lite. De hade, precis som typ varenda annan musikfestival i vårt avlånga land insett att det här med vegetariskt är något att ta på allvar och att det krävs en plan. Vi snackade lite och insåg ganska snabbt att vi hade en gemensam ambition om att försöka få köttätare att äta mer vegetariskt, inte bara göra festivalen roligare för veganer. Och för att göra det så var vi tvungna att få deras olika matåterförsäljare att up their game, och vi ville så klart gärna bägge att detta skulle synas så mycket och så bra som möjligt. Efter lite dividerande landade det hela i att jag tog fram 8 festivalmatsrecept som Bråvalla skickade ut till sina matförsäljare under våren, och som resulterade i att ett helt gäng av dem sedan också serverades under själva festivalen (!) samt att jag fick arrangera ett eget event på plats för att visa upp MIN EGEN version av maten.
Jag hade sjukt gärna satt upp en egen restaurang på området, men som ni kanske ändå har någorlunda koll på vid det här laget så är jag fortfarande bara en enda matbloggare med begränsade resurser. Att starta en restaurang – även om det bara var för några dagar, kändes lite övermäktigt just nu. Nästa år förhoppningsvis! (ja, om det nu blir någon ny Bråvallafestival =/, men det är en annan historia…).
Ett inlägg delat av Gustav Johansson (@javligtgott)
Jag, mitt eventteam, samt mitt lilla dokumentärfilmsteam anlände på torsdagen för att vara säkra på att vara ute i god tid. Allt på plats var megauppstyrkt (inklusive en jättelik 4×2 meter stor back drop med min logo på som stod i VIP-en hela festivalen. Mäktigt värre!) så vi hade gott om tid på oss att gå runt och testa en del av den vegetariska maten på festivalen. Frågan var – hade matåterförsäljarna verkligen lyckats leverera bättre vegokäk i år, eller hade allt vårt arbete varit in vain?
😁✌🏽👊🏽 #jävligtgott ❤ @bravallafestival
Ett inlägg delat av Gustav Johansson (@javligtgott)
Ni kommer få se en helt sjukt rolig video av när vi testade all mat om bara någon vecka, men jag kan meddela att vi stötte på både högt och lågt. Av mina recept så fanns både fooled pork, Texas chili, Oumph Ribs, vegoburgare (även om de använde Quorns färdiga biffar) och Oumphkebab på området. Jag testade alla förutom chilin, som såldes inne på ett av campingområdena. Fooled porken och ribsen var helt jävla awesome (ribsen var saftiga och heta, riktigt bra gjort!) och burgaren var grym. Men tyvärr måste jag säga att den vegokebab som serverades var bland det sorgligaste jag någonsin varit med om. De hade i stort sett bara tagit den naturella Oumph The Chunk, kokat den (utan några kryddor what so ever) och sedan slängt upp på en liten tallrik med pommes och odressad sallad (som de kallade lyxsallad på menyn :P). Till det serverades färdigköpt ”röd” och ”vit” kebabsås! Haha! Ett riktigt mardrömsexempel!
Det visar dock hur stor skillnad det är på ambitionsnivån hos olika återförsäljare på ett sånt här ställe. Vissa, framförallt food trucksen och de som var mer nischade på sina respektive rätter var otroligt bra och hade verkligen tagit mina recept och gjort något eget och riktigt gott av dem. Andra, som uppenbarligen mer var intresserade av att tjäna pengar på att sälja mängder av skräpmat till bakfulla och fulla ungdomar hade väl mest bara läst rubriken och sedan gjort minsta möjliga. Men that’s life!
Ett inlägg delat av Gustav Johansson (@javligtgott)
Det roliga med det var dock att det var just vegankebab som jag själv hade valt att servera på mitt avsmakningsevent. Själv hade jag dock kryddat upp den rejält efter det här receptet och serverade den självklart med hemmagjord röd sås, kryddad med Tabasco och vit sås gjord på ohemula mängder vitlök och Oatly Ifraiche.
Allt som allt skulle jag förklara det hela varandes en redig framgång!
[hr]
[hr]
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂