fbpx

Jävligt Gott på Grill & BBQ SM 2017 – Allt om helgen!

Lugnet innan stormen! + min snygga skylt!

Hej!
I helgen som gick åkte jag tillsammans med Ta Fram Det Bästa ner till Grill & BBQ SM som arrangerades på Liseberg i Göteborg. Jag. En vegetarisk matbloggare. På Sveriges kanske köttigaste event någonsin. Vad gjorde jag där skulle man kunna fråga?
Undra icke mer! Jag har alla svar, en massa bilder och livevideos att visa, men framförallt så vill jag ta en sekund och berätta om hur fantastiskt bra det gick och hur väl vi blev emottagna med vårt vegokäk av Sveriges köttgrillarelit på deras egna hemmaplan.
Det grymma demogänget från Ta Fram Det Bästa med Arvid Nordqvists egna superkock Annica Karlsson längst till vänster. De langade ut ca 6000 smakportioner av mina rätter under helgen!

Erik från cateringfirman som fixade alla smakportioner. Han grillade ensam alla tusentals smakportioner som serverades under helgen. Där har ni en hjälte om någon! Nybliven vegetarian var han dessutom 🙂

Men först lite bakgrund

I vintras gjorde jag ett kort samarbete med Ta Fram Det Bästa, en kampanj som kaffejätten Arvid Nordqvist satt upp för att lyfta fram Tabasco chilisåser, Kikkoman sojasås, Grey Poupon Dijonsenap och Colman’s senapspulver som de är svenska importörer av. Samarbetet gick bra så vi bestämde oss för att jobba vidare tillsammans. Ganska givet kan jag tycka för både tabasco, kikkoman och dijonsenap är och har länge varit stapelvaror i min matlagning och ett grymt sätt att få fram mer smak i vegetarisk mat. Colman’s senapspulver var lite av en ny bekantskap, men perfekt för att få fram senapssmak i till exempel grillrubs, såser och liknande.
Det var faktiskt deras förslag att kolla upp om jag skulle kunna få ställa upp och vara med och tävla i Grill & BBQ SM med ett eget lag i år. De är nämligen en av huvudsponsorerna för eventet och hade en ganska bra ingång. Tyvärr visade det sig att det inte skulle vara fullt så enkelt iom att reglerna för vad varje rätt i varje kategori i tävlingen var tvungen att innehålla. I högrevskategorin måste du helt enkelt servera högrev. Men vi tjurade inte utan bestämde oss snabbt för att skuggtävla istället – dvs åka dit och helt enkelt låtsas att vi tävlade i tävlingen med egna vegetariska rätter i varje enskild kategori i tävlingen. Mer om upplägget och hur vi tänkte kan ni läsa i det här inlägget där jag presenterade det hela innan vi åkte ner!

Jag blir intervjuad av konferenciern Ulrik Lindelöv, flerfaldig Grill VM och EM mästare!

Några kilo Jerk BBQ marinerad oumph grillas till smakportionerna!

Smakportioner av fooled pork med coleslaw dukas upp för alla hungriga festivalbesökare

Men hur gick det då?!

Kortfattat: Det gick asbra!
Med några fler ord så ska jag erkänna att jag verkligen inte kände mig helt superlugn när vi åkte ner dagen innan allt skulle dra igång. Hur skulle det här lilla projektet och jippot egentligen tas emot av alla grillande köttälskare på plats? Hade vi koll på alla recept som skulle lagas och skulle alla produkter vi behövde finnas på plats? Skulle idén med att skuggtävla ens märkas av eller skulle det hela mest bara bli en lite överambitiös matdemo?
Så klart var det lite praktiska smågrejer att lösa när vi kom fram och började laga maten, men det fick vi ganska snabbt pli på. Det roliga var dock den uppmärksamhet vi fick! Ganska snabbt kom konferenciern Ulrik Lindelöv (som för övrigt är lagledare för Svenska Grilllandslaget och flerfaldig VM mästare i Grill VM!) för helgen fram och presenterade oss och vårt småkaxiga skuggtävlande från scen. Därefter kom han löpande fram under helgen och intervjuade oss (tack så mycket!) om varför och hur vi ville visa upp mer vegetarisk mat på Grill SM och hur jag såg på framtiden för grillat vegokäk.
Och just grillat vegokäk, eller för den delens skull rejält och svulligt vegetariskt som får det att vattnas i munnen även på en köttätare och som får dem att inse att de inte alls behöver offra varken smak, livskvalitet eller någon del av upplevelsen var precis det jag ville visa upp under helgen.

Vegansk ”kyckling”kebab med tabascosås och vitlökssås på Oatly iFraiche. Smarrigt värre! Domarens omdöme var att den hade varit svår att ta på blindtest mot en likadan kötträtt!

Min ”vegetariska” rätt, en burgare med fejkon, tabascodressing och grillad lök.

Min ”högrevs”texaschili som fick hela 8 poäng av domarna!

Jag är helt övertygad att om vi ska lyckas få fler människor än bara de som är die hard veganer att välja mer vegetariskt som en del av sin kost så måste vi visa upp att vegetarisk mat kan vara så mycket mer än bara hummus och quinoasallader. För tro det eller ej så är det fortfarande det som många i vårt avlånga land tror att mat utan kött är. Genom att visa att det lika gärna kan vara en hamburgare, ett kebabspett eller en långrökt chiligryta som är minst lika tuggig och tillfredsställande som vilken kötträtt som helst så vill jag tro – och fick faktiskt betyg på att det stämmer ganska bra under helgen – att det faktiskt går att få även den mest inbitne köttätaren att hitta någon sorts vegetarisk mat som även de älskar och VILL välja.
Även det svenska grillcommunityt är medvetna om att de behöver följa med samtiden in i framtiden och bli lite mer hållbara. Vad är då inte bättre om vi tillsammans hjälps åt att hitta en form av vegetariskt BBQ som faktiskt känns attraktiv och tilltalande och är så mycket mer än bara rotselleri och sparris på grillen?

Kurspuff

[hr]

Gillar du de här recepten? Fler Vego-BBQ recept och en massa bra tips finns i min nya webbkurs ”Att Grilla Vegetariskt” som jag släppt tillsammans med SvD.

Kursen innehåller:

  • och steg för steg bilder
    Enkla och smarta grilltekniker som hjälper dig att grilla allt i från grytor och till pizza
  • Marinader, såser och tillbehör som lyfter fram smakerna i det vegetariska köket
  • Hur du får ut det bästa ur nya produkter som vegokött och växtbaserade mejerier
  • Hur du grillar olika sorters grönsaker för bästa resultat
  • Recepten i kursen innehåller instruktioner för både vegansk och lakto-ovo tillagning

[button link=”https://app.coursio.com/store/svd/att-grilla-vegetariskt” bg_color=”#4fa125″]Köp kursen här![/button]

Här står jag och ska just få min första rätt bedömd av en av domarna (ej kvinnan på bilden!)

En till liten rolig detalj är att jag faktiskt också fick mina skuggtävlarrätter bedömda av en av domarna under helgen (tack Anna!), och hade jag fått det snittbetyg (7,25 om jag inte minns fel) jag fick av henne som slutbetyg i tävlingen så hade jag faktiskt placerat mig på 4:e plats och erbjudits en plats på Grill VM! Hahaha! Men det ska nog tilläggas att jag nog fick mig en lite snällare domarskala där jag tävlade i min egen lilla tävling vid sidan om de andra. Men, det gav mig ändå rejält med självförtroende inför kommande grilläventyr! Så vad säger ni? Ska vi sikta på att åtminstone skuggtävla i Grill VM 2018?
Recept, mer bilder och livevideos från helgen hittar ni på Facebook och Instagram, och det kommer snart upp fler blogginlägg med recepten från helgen här på bloggen – men ni hittar dem redan på taframdetbasta.com/grillsm! Jag hade dessutom med mig ett eget filmteam – tack Manuela, Dylan och Erik! – som dokumenterade hela helgen för en kommande miniserie och BBQ kurs om mina grilläventyr som kommer på en blogg nära dig om bara några veckor!


Socialpuff
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required
Trötta men glada på väg hem!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

Från Grill & BBQ SM 2017
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
6 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
6
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!