fbpx

Jävligt Gotts nyårskrönika 2017 och lite planer inför 2018


Hej!
Ja ni vänner. Då var 2017 snart slut. Mitt första hela år som egen företagare. Jävligt Gotts första hela år som ett riktigt företag, och får jag nog säga – året då det började ta fart på riktigt. Jävlar i gatan alltså vad det har hänt roliga grejer det här året! 
För ungefär ett och ett halvt år sedan nu, i augusti 2016 bestämde jag mig för att säga upp mig från mitt tidigare jobb på Fryshuset i Husby och satsa helhjärtat på min egen passion och på att bygga upp något stort. Så här i backspegeln så kan jag kontatera att jag hade väldigt vag uppfattning om vad det faktiskt innebar eller vad jag faktiskt skulle hålla på med. Och på ett sätt tror jag att det var tur. Det är svårt och ganska slitigt att vara egenföretagare och ganska mycket som kan gå fel och som en kan oroa sig över. Samtidigt har jag fått vända min affärsplan upp och ner – totalt – ungefär var annan månad och kommer att göra så sjukt mycket större och coolare saker under 2018 än vad jag över huvud taget vågade drömma om när jag tog det där snacket och sa upp mig där i augusti.
Vänta bara så ska ni få se.
Men med det sagt så har 2017 onekligen varit ett lärorikt och händelserikt år. Jag har fått vara med om sjukt roliga och häftiga grejer, samtidigt som jag gått på en hel del betor, stressat på mig ett antal nya kilon runt midjan och lärt mig en hel del. Så jag tänkte att jag skulle gå igenom några av de coolare grejerna som hänt under 2017 och att jag skulle droppa några tunga lärdomar jag tagit med mig från resan in mot 2018! 😉
Så här kommer 13 (mitt lyckonummer, född som jag är fredagen den 13:e, 1987!) Jävligt Coola grejer från 2017 och lärdomar inför 2018 i en någorlunda kronologisk ordning:

1. Gästspel på Restaurang Växthuset

Den 8 februari fick jag äran att ta över den då relativt nyöppnade Restaurang Växthuset för en kväll, inbjuden av konceptutvecklaren Anders Ramsey och köksmästare Emil Dahlberg – bägge två sjukt skickliga vegokockar och otroligt inspirerande killar. Anders har lagat de veganska rätterna på Nobelmenyn flera år på raken och Emil är ansvarig för majoriteten av alla smarriga recept i den grymma tidningen Vegourmet – för att inte tala om allt spännande som hänt menymässigt på Växthuset under 2017.
Jag satte upp en vegansk trerätters husmanskostmeny och med deras skickliga tips och handlag så blev det riktigt kul och lyckat!

Lärdomen blev att det verkligen finns en framtid för vegansk husmansrestauranger – men också att det finns otroligt spännande saker att hämta i samarbete med andra mer erfarna ”riktiga” kockar som kan hjälpa mig att ta min mat och Jävligt Gott ännu längre. Vänta bara 2018!

2. Serien Jävligt God BBQ

En av mina stora hang ups (och det är det väl ärligt talat fortfarande) när jag började fundera på vad jag ville göra med Jävligt Gott var mat-TV. Eller, ja att göra ett matprogram av något slag i alla fall. TV var det inte tvunget att vara, men något vettigt jävla veganskt matprogram är ju Sverige tvunget att ha och varför skulle inte jag kunna försöka göra ett?
Så för nästan exakt ett år sedan, vintern 2016/2017 satt jag och min svåger Dylan Williams som är dokumentärfilmsproducent (och som också bland annat gör speakerrösten i introt och har klippt och regisserat serien) och spånade lite löst på grejer jag skulle kunna göra med Jävligt Gott och idén om att göra något stort kring den kommande BBQ säsongen dök upp. Det kändes ju lagom långt bort för att kanske hinna göra något stort av det hela, och tillräckligt mycket som ”vår grej” för att kunna göra något med rejäl trovärdighet. Så vi började fråga runt hos mina sponsorer och partners jag hade kontakt med och en idé om en serie började utvecklas.
Det som sedan följde kommer säkert att bli ett kapitel för sig i en kommande biografi, men vi kan enkelt säga att jag lärde mig sjukt mycket om hur svårt och krångligt det kan vara att producera inte bara film utan större projekt med sponsorer inblandade överlag. Det tog huuuuur lång tid som helst att säkra alla pengarna som krävdes, att få alla inblandade att komma överens om upplägget och innehållet och sedan att faktiskt filma och producera allting. Jag fick fett med gråa hår på kuppen.
Vis av erfarenheten så kan jag konstatera att det är sjukt spännande att göra kvalitetsfilm, men att det också tar tid och otroligt mycket energi – och att det kanske är något jag helt enkelt var tvungen att få ur systemet. Den här typen av minidokumentär gjorde sig sjukt bra på ett idéstadium, men det krävs en TV-kanal och ett lite långsammare medium än Facebook och Youtube för att få ut det hela på ett bra sätt.

Jag är otroligt stolt över resultatet och den berättelsen vi fick fram. På många sätt är det Jävligt Gotts manifest. Men när jag gör rörligt framöver så kommer jag att fokusera på snabbare och enklare produktioner – i alla fall tills jag får tag på lite mer egna och friare pengar och större egna kanaler där jag kan göra vad jag vill! 😉

3. Grill & BBQ SM

Ett av vårens stora och roligaste event – och på många sätt det mest lyckade och mest ”Jävligt Gottiga” jag någonsin har gjort var när jag tillsammans med Ta Fram Det Bästa åkte till Grill & BBQ SM för att skuggtävla med mina veganska BBQ rätter mot Sveriges grillelit. Hur det gick kan ni se i videon här ovan, då avsnitt 2 av serien följde mig dit och dokumenterade hela det galna äventyret.
Lärdomen här ifrån är sjukt viktig, och är mer något jag vetat länge, men här fick bekräftat. Om vi vill få fler köttälskare  att äta mer vego så kan vi inte komma slängandes med hummus, sallad och böngrytor. Vi måste förstå att det folk först och främst älskar med sitt köttätande är inte köttet i sig – det är traditionerna, kulturen och identiteten. Det är att grilla. Det är att fiska med polarna. Att be vissa människor att sluta äta kött är som att be James Hetfield och Kirk Hammett att sluta lyssna på rock och börja rappa istället..

Men om vi kan visa dem att det finns ett sätt – och börjar bete oss som att det är okej – att äta kakan och ha den kvar så tror jag att vi har något enormt coolt i våra händer. Ett sätt att äta grönt och fortfarande få älska att grilla. Vi ska göra fler sådana här events under 2018 – hojta om du vill vara med och göra det möjligt!

4. Veganskt på Bråvallafestivalen

Mitt andra jättestora och jättecoola uppdrag under våren var att få hjälpa Bråvallafestivalen att bli bättre på veganmat! De ville hitta ett sätt att hjälpa sina matåterförsäljare att bli bättre på att erbjuda goda veganska alternativ till viltkebaben och högrevsburgarna och de bad mig om hjälp! (Egoboost på den!)
Jag tog fram åtta grymma (tycker jag faktiskt verkligen själv – not so humble brag på den) veganska festivalrecept som de använde som inspiration för sina återförsäljare, och jag genomförde också ett event inne på VIP området där jag serverade min egen vegankebab till de hungriga besökarna. Här ovanför kan ni se hur det gick, när filmteamet fick följa med i avsnitt fyra av serien 🙂
Det var mitt första riktigt stora konsultuppdrag där jag tog mina skills utanför bloggen och det har gett mig rejäl mersmak på fler konsultjobb och på att hjälpa fler restauranger, matåterförsäljare och liknande att up their vegan game under 2018.

5. Webbkurser med SvD

Under våren tog jag också fram två stycken stora webbkurser i samarbete med kursplattformen Coursio som distribuerades via SvD. Kursen Att Grilla Vegetariskt filmade vi tillsammans med serien Jävligt God BBQ och kursen Husmansklassiker – utan kött filmade jag själv som ett första experiment. Det har varit spännande att testa ett nytt format och under 2018 kommer vi att vidareutveckla det och antagligen ta fram fler mindre och lite billigare kurser då jag fått feedback att det är mer efterfrågat 🙂
Jag tror sjukt mycket på konceptet med digitala kurser där vi kan kombinera det bästa från kokböckernas detaljer och nördighet med det rörliga och mer interaktiva digitala formatet – men det är uppenbart att det är en väldigt annorlunda grej än att göra kokböcker.

Vilka webbkurser skulle ni vilja se under 2018?

6. Veganutmaning med ICA och ett nytt, bättre, sätt att bygga annonskampanjer på

Ett annat sjukt roligt och utvecklande samarbete jag gjorde under hösten 2017 var #Vegani30Dagar utmaningen som jag och ICA Sverige genomförde i oktober. Vi tog fram en massa tips, goda recept och gav daglig pepp och boost via framförallt Instagram.
Kampanjen togs sjukt väl emot av vegancommunityt och nyheten att ICA skulle genomföra kampanjen blev nära på viralt hela två veckor innan kampanjen faktiskt drog igång – vilket vi ju alla var glada att se!
Det roliga och ganska intressanta med det hela var ju att det på många sätt var en vanlig annonskampanj från ICA. Men i och med att den kombinerades med ett väldigt sympatiskt budskap och att den faktiskt hjälpte folk att göra gott så blev den något mer. Det gick ifrån att vara reklam till att vara en tjänst!
Det här precis den här typen av samarbeten jag vill göra fler av under 2018:

  1. Där ni läsare vinner för att ni får hjälp, tips eller verktyg ni behöver för att kunna äta bättre,
  2. jag får bidra med det jag kan bäst – att göra vegansk mat enkel och jävligt god,
  3. företaget faktiskt bidrar till något större samtidigt som de tjänar pengar (hållbart företagande!)
  4. Och framförallt där klimatet, djuren och allas vår hälsa vinner på det!

7. Bloggtorget på Stockholm Food & Wine

Då jag vann Matbloggspriset Folkets Val 2016 fick jag och Linnea Seidel som vann Stora Matbloggspriset frågan av Sthlm Food & Wine mässan som är en av Matbloggsprisets största sponsorer om vi inte skulle vilja samarrangera deras nya ”Matbloggsmonter” på mässan 2017. Så klart vi ville det!
Vi satte upp ett sjukt ambitiöst program med en massa gästande bloggare som både deltog i panelsamtal och hade live cook alongs under hela helgen. Alla snack spelades in och kan ses (precis som det ovan!) på Jävligt Gotts Facebooksida.
Det var spännande att se att Sthlm Food & Wine ville satsa extra på att lyfta fram bloggare som en del av matbranschen och det var tydligt att det här är en trend som är här för att stanna.

Lärdom: Det är inte längre bara de gamla stora TV-stjärnorna som får uppmärksamhet i branschen – även vi som kommer via ett annat mindre traditionellt medium får allt mer att säga till om och är med och utformar och leder de nya mattrenderna. Det ska bli spännande att se vilken roll vi matbloggare får framöver!

8. Föreläst för White Guide, Radisson och Ben & Jerry’s

Jag har varit runt på flera ställen framförallt under hösten och börjat föreläsa mer och mer om min syn på vegansk mat, på vegotrenden, på hur vi får fler att äta vego och hur det är att jobba med sociala medier. Jag tar gärna fler uppdrag, så är ni intresserade av att ha mig som inspiratör eller utbildare så kan ni läsa mer om det här!

9. Caterat för Brutal Brewery, Prime och Tzay

Jag har även börjat få allt fler cateringförfrågningar från alla möjliga håll och kanter. Än så länge har jag bara kunnat ta lite mer exklusiva uppdrag där jag kunnat ta mer betalt och fått in hjälp att bistå med arbetet, men under 2018 kommer jag att titta närmare på om det här går att skala upp!

Det är självklart att vi borde göra allt vi kan för att få ut ännu mer Jävligt God veganmat till folket! Eller hur? 😉

10. Startat Vegokommissionen

Under vintern 2016/2017 träffades jag och Rasmus Klockljung från bloggen Vegologi och började prata om ett av våra gemensamma favoritämnen – veganmat ute på krogen. Och närmare sagt hur hopplöst svårt det är att få tag på bra sådan! Samtalet mynnade ut i en idé om en ny site som skulle recensera och ge konstruktiv feedback till restauranger som serverar veganmat för att vara den aktiva konsumentens röst istället för den tacksamma veganen som tar vad som serveras. Om vi inte börjar kräva bättre mat, och hjälpa kockarna och restaurangägarna med tips på hur de ska laga den så kommer vi aldrig få annat än hummus och trista vegoburgare!
I februari startade första versionen av Vegokommissionen.se och 1 oktober flyttade siten in som en undersida av Jävligt Gott för att kunna dra nytta av min sökmotoroptimering så fler kan hitta recensionerna via Google och jag började avlöna de andra skribenterna på sidan.

Vi har redan fått ihop ca 30 recensioner under 2017 och både fler recensioner och recensenter kommer att tillkomma 2018!

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia besökte Passion Matlagning under invigningen av Fryshuset Husbys nya lokaler under våren!

11. Passion Matlagning med Zeinas Kitchen

Innan jag sa upp mig och började jobba heltid med bloggen så jobbade jag som sagt på Fryshuset Husby som organisationsutvecklare. En av de sista grejerna jag gjorde innan jag sa upp mig var att jag tillsammans med rektorn på Fryshusets Grundskola Västra, den högstadieskola som Fryshuset driver ute i Husby startade upp en ny elevens val kurs i Matlagning för eleverna. Jag har aldrig varit den som bangar på en utmaning, men samtidigt kände jag att läraruppdraget var mig lite övermäktigt att genomföra ensam. Jag var varken en van lärare, eller så värst bra på att hantera kids. Framförallt inte kaxiga förortskids!
Så jag ringde upp den enda person jag kunde föreställa mig att genomföra en sån här grej tillsammans med, och som både var bättre än mig på både matlagning (vilket var uppenbart från starten!), att hantera kids (det visste jag inte då, men det blev uppenbart på sikt) och dessutom sjukt trevlig att jobba med. Och Zeina tackade ja på en gång!
Nu har hon och jag lett kursen Passion Matlagning på Fryshusets Grundskola västra i tre terminer och det har verkligen blivit något fantastiskt. Jag har lärt mig otroligt mycket, fått vänner för livet hos ungdomarna och på många sätt vidgat mitt perspektiv både på ”förortskids” och på lärande i stort. Men nu är det dags för mig att gå vidare.
Jag har jobbat ideellt med kursen, och i stort sett betalat råvaror till en del av de lite dyrare lektionerna och rätterna ur egen ficka (vi har valt att inte dra in sponsorer i verksamheten då vi inte riktigt varit säkra på hur det skulle påverka inriktningen). Under hösten har dock Jävligt Gott börjat växa så mycket så det börjar bli sjukt svårt för mig att prioritera så mycket obetald arbetstid (3-4 timmar i veckan) till något som tyvärr ligger lite utanför kärnverksamheten. =/

Zeina kommer att fortsätta att driva vidare kursen på egen hand och jag kommer hoppa in som stöd och gäst ibland, men för nu kommer det här kapitlet att vara stängt för min räkning och jag kommer att fokusera all min energi på att bygga upp Jävligt Gott i stället!

Zeina Mourtada, Zeinas Kitchen, jag och Ingela Stensson, Mattrendsexpert från United Minds när vi var jury i Food Truck SM 2017, Vegokategorin!

12. Lärt känna och fått lära mig grejer av sjukt tunga människor!

En av de absolut häftigaste grejerna under hela 2017 har varit alla fantastiska människor jag har fått ynnesten att lära känna och fördjupa mina relationer till. De säger ju att för att lyckas med det du vill och för att utvecklas så måste du omge dig själv med personer som är bättre på det de gör än dig. Jag har fått förmånen att exercera den idén till max under 2017 och tänker fortsätta att göra det under 2018. Både genom att samarbeta med och genom att nätverka med några av Sveriges smartaste och mest framåttänkade hjärnor inom mat, media och påverkansarbete.
Jag ska involvera fler personer i att vara med och skapa det som Jävligt Gott ska bli. Redan idag är min ekonom/assistent/projektledare Linda Fodor en sjukt stor del av det vi gör, och sedan en dryg månad tillbaks är även Annette Ericsdotter med på båten som PR och föreläsningsagent. Jag har tecknat ett nytt och större avtal med Tailsweep som ska hjälpa mig med mina företagsrelationer och jag rekryterar just nu en fotograf som ska joina teamet för 2018.

Jag kommer också att sätta ihop ett Advisory Board kopplat till Jävligt Gott när vi gör ett AB av det för 2018. Jag har redan börjat samla på mig en massa TUNGA namn som jag hoppas kommer vilja haka på och jobba för att få fler att äta ännu bättre, både genom att bygga nya och grymma sätt att nå ut med mer inspiration och utbildning och öka tillgängligheten av vegansk mat, men också genom att bli en mer aktiv röst i opinionsfrågor och branschfrågor som rör vegomat.

13. Startat en Patreonkampanj och börjat bygga världens grymmaste team av världsförbättrare!

Och vi avslutar den här (alldeles för långa, jag är sämst på att hålla mig kort! :S) texten med det fan bästa på hela året. ER!
Mitt sista stora projekt för året kommer också att bli typ det första stora projektet för 2018 när vi tillsammans ska ta Jävligt Gott till nästa nivå genom att dels bygga upp ett riktigt tight och grymt community av världsförbättrare i form av Jävligt Gotts nya Patreoncommunity och det nya veganska matlagningsprogram på Youtube som vi ska starta tillsammans! Checka videon ovanför för mer info om det!
Redan har över 150 pers signat upp på att bidra med 5-50 (!) dollar per månad till arbetet och har joinat den VIP grupp på Facebook där vi tillsammans kommer att skapa allt coolt som kommer att hända nästa år.
Första avsnittet av det nya matlagningsprogrammet är också spikat och inga mindre än Glenn Hysén (the one and only) samt Sara Berglund från Vegan Fitness Team kommer att vara gäster! Sara är dessutom en av våra Patreons, vilka kommer få möjlighet att vara gäster i programmet när de går in på 15 dollarsnivån. Jag är så jävla pepp på att göra det här!

Så kort och gott. Fan, 2018 kommer att bli EPISKT. 

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Artiklar

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
3 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
3
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!