Från och med idag säljer pop up restaurangen Jävligt Gott, grundad av Gustav Johansson, WWF´s One Planet Plate-märkt mat! Madeleine van der Veer från Världsnaturfonden WWF var med igår vid invigningen på Syregården i Almedalen. Restaurangen är en av de första i Sverige ut med märkningen!
– Klimatbudgeten för varje person är 0,5 kg COe/måltid, eller 11 kg CO2e i veckan. Det är alltså den mängden man kommer upp i om man rättvist fördelar klimatpåverkan så att alla människor på jorden ska kunna äta måltider utan att vi överstiger 1,5 graders uppvärmning av planeten, enligt Paris-avtalet, säger Madeleine van der Veer, Världsnaturfonden WWF. Det innebär betydligt mindre mängd kött än idag enligt Madeleine van der Veer.
På Jävligt Gotts pop-up restaurang här i Almedalen är maten helt växtbaserad, och all mat här klarar kraven enligt One Planet Plate. One Planet Plate är ett måltidskoncept som består av två delar: för det första en klimatbudget och för det andra regler för biologisk mångfald, det vill säga hur vi bevarar våra ekosystem och mångfalden av arter.
Rätterna är beräknade med hjälp av Carbon Clouds nya klimatberäkningssystem. Carbon Cloud är ett Chalmersbaserat företag som har utvecklat ett räkneverktyg som gör det enklare för restauranger att både beräkna och visualisera för sina gäster vilket klimatavtryck deras mat har. Jävligt Gotts restaurang blev en av de första testpiloterna ut med systemet, och kan därför stoltsera med klimatberäknade menyer.
[twocol_one][/twocol_one] [twocol_one_last][/twocol_one_last]
Gustav Johansson, Jävligt Gott, berättar:
– Vi är otroligt glada över att nå WWFs mål med vår meny, att ligga under 0,5 kg CO2e/rätt. Vi är även med i tävlingen ”Almedalens Klimatsmartaste mat” och hoppas såklart att det ska räcka till att hamna i toppen där också. För oss är det viktigt att vår veganska mat är jävligt god – och samtidigt bra för naturen och djuren.