fbpx

Jävligt Gotts restaurang One Planet Plate-märkt!

Från och med idag säljer pop up restaurangen Jävligt Gott, grundad av Gustav Johansson, WWF´s One Planet Plate-märkt mat! Madeleine van der Veer från Världsnaturfonden WWF var med igår vid invigningen på Syregården i Almedalen. Restaurangen är en av de första i Sverige ut med märkningen!

– Klimatbudgeten för varje person är 0,5 kg COe/måltid, eller 11 kg CO2e i veckan. Det är alltså den mängden man kommer upp i om man rättvist fördelar klimatpåverkan så att alla människor på jorden ska kunna äta måltider utan att vi överstiger 1,5 graders uppvärmning av planeten, enligt Paris-avtalet, säger Madeleine van der Veer, Världsnaturfonden WWF. Det innebär betydligt mindre mängd kött än idag enligt Madeleine van der Veer.

På Jävligt Gotts pop-up restaurang här i Almedalen är maten helt växtbaserad, och all mat här klarar kraven enligt One Planet Plate. One Planet Plate är ett måltidskoncept som består av två delar: för det första en klimatbudget och för det andra regler för biologisk mångfald, det vill säga hur vi bevarar våra ekosystem och mångfalden av arter.  
Rätterna är beräknade med hjälp av Carbon Clouds nya klimatberäkningssystem. Carbon Cloud är ett Chalmersbaserat företag som har utvecklat ett räkneverktyg som gör det enklare för restauranger att både beräkna och visualisera för sina gäster vilket klimatavtryck deras mat har. Jävligt Gotts restaurang blev en av de första testpiloterna ut med systemet, och kan därför stoltsera med klimatberäknade menyer.
[twocol_one][/twocol_one] [twocol_one_last][/twocol_one_last]

Gustav Johansson, Jävligt Gott, berättar: 
– 
Vi är otroligt glada över att nå WWFs mål med vår meny, att ligga under 0,5 kg CO2e/rätt. Vi är även med i tävlingen ”Almedalens Klimatsmartaste mat” och hoppas såklart att det ska räcka till att hamna i toppen där också. För oss är det viktigt att vår veganska mat är jävligt god – och samtidigt bra för naturen och djuren.

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Artiklar, Event

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!