Hej!
Hoppas allt är fint med er! Här kommer augustis recept på den veganska månadsburgaren jag har skapat till Bastard Burgers! Jag kallar den Jävligt Hummus och det är bland annat exakt det den innehåller! Men – med en twist. Jag rekommenderar att du gör den på gula ärtor den här gången istället för på klassiska kikärtor för att göra den mer nordisk, men så klart funkar bägge. På bastard blev det kikärtor. Utöver hummus är det också den libanesiska såsen muhammara, fast i en lite försvenskad version med solrosfrön istället för valnötter, det är fejkon gjort på rökt tofu, inlagd gurka och en klassisk mellanösterinspirerad gurk-, tomat- och persiljesallad på burgaren.
Tanken var att göra en burgare som gjorde tre grejer. Dels var jävligt god – så klart! Och för att göra det så gick jag till ett av mina absoluta favoritkök, det libanesiska med sina mezerätter. Kombinationen av len hummus, smarrig muhammara, rökig fejkon (muslimer äter ju inte gris, men inte desto mindre kött, och det funkar väldigt bra med något rökigt här), pickles (vilket faktiskt är väldligt vanligt förekommande som mezerätt och inte minst en enkel klassisk citron- och persiljesallad på tomat och gurka funkar väldigt bra ihop.
Det andra jag ville göra var att göra en burgare som lite uppmärksammar och firar det faktum att min nya kokbok Vego i Världsklass kommer ut den här månaden! Ni kan läsa mer om boken här, men det viktiga ni behöver veta nu är att den är en bok om hållbar växtbaserad träningsmat. Jag ville alltså göra en burgare som i så hög utsträckning som möjligt har lokalodlade och klimatsmarta råvaror OCH som är riktigt packad med protein! Ingen ska kunna komma och säga att en vegoburgare inte kan vara fullsmockad med protein och samtidigt vara jävligt god! Det är nämligen exakt det som den här är.
Hummusen är gjord på nästan uteslutande gula ärtor med högt proteininnehåll och riktigt mycket hälsosamma fibrer. Muhammaran har proteinrika solroskärnor i mängder, fejkonet är gjort på ekologisk tofu med hela 16,4 g protein per 100 g och beyondburgaren innehåller hela 20 g protein per biff! Nu har jag inte räknat exakt på det, men säg att du kanske får i dig 15 g av både hummusen, muhammaran och fejkonet per burgare så borde det blir runt 1-2 g protein från hummusen, ungefär detsamma från muhammaran och kanske 3-4 g från fejkonet. Det plus burgaren ger dig alltså någonstans mellan 25-30 g protein per burgare, vilket är långt över de 20 g per måltid som en hårt tränande person behöver äta per måltid för att få i sig det de behöver. Pickles och sallad är mest där för att det är gott och för att bidra med en del schyssta vitaminer och mineraler!
Nåja, nog snackat om burgaren. Här har ni receptet! Burgaren finns som vanligt att köpa på alla Bastard Burgers restauranger i Sverige från och med i dag 1:a augusti!
Stötta gärna vårt arbete genom att köpa min kokbok! Innan 26 augusti då den släpps går det att förhandsboka ett signerat ex utan extra kostnad på adlibris: adlibr.is/veganskhusmanskost
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂