I samarbete med Ta Fram Det Bästa
Hej vänner!
En av mina absoluta favoritrestauranger är Surfers som numera ligger på Norrlandsgatan vid Stureplan i Stockholm. De har också en filial i Visby som är väldigt poppis. De är specialiserade på kinesisk mat, med stor tyngd på sichuanköket med sin karaktäristiska peppar som får munnen att tingla när man äter den.
Dan Dan nudlar är ett väldigt populärt recept från Sichuanprovinsen, som du hittar både på Surfers och här på bloggen! Mitt recept är dock lite annorlunda än deras. Så är det också med det här receptet!
Surfers har en rätt som heter Bangbang Ji Si (de är mycket för dubbelnamn de där kineserna verkar det som) som går att få både med kyckling och med tofu på restaurangen som jag älskar och ville ge mig ett försök att återskapa, fast i min egen version. Deras (som ni faktiskt hittar recept på här, från när de delade med sig av några recept till Aftonbladet) är dels utan nudlar, med tahini istället för jordnötssmör och med sichuanpeppar och kinesisk vinäger. Men tro mig när jag säger att min version också blev helt SJUKT god.
Det är något med de kalla nudlarna i den krämiga och feta såsen i kombination med den krispiga gurkan och mjuka tofun som skapade ren och skär magi. Sällan har jag upplevt att just KONSISTENSEN i en rätt gör så mycket för upplevelsen, och att servera nudlarna kalla bara förstärkte detta då nudlarna blev lite segare och stunsigare av att kylas ner direkt efter kokning, och gurkan behöll sitt krisp.
Till själva såsen har jag använt en kombination av slätt och krämigt jordnötssmör och Kikkomans fantastiska Ponzu som är en sojasåsbaserad sås med syra från citron och lite mer sötma. Den hjälper till hur bra som helst med att balansera smakerna i såsen och gör att du inte behöver så många ingredienser för att sno ihop den här i övrigt väldigt enkla rätten!
Jag har lagat en massa andra rätter med Ponzy i samarbete med Ta Fram Det Bästa genom åren, ni hittar några av dem här, här och här! Det är absolut en av mina favoritsåser att ha i kylskåpet. Ni hittar den i välsorterade matbutikers asiatiska hylla eller i asiatiska matbutiker.
Kalla nudlar med jordnötssås, 4 portioner
Tofun
- 400 g naturell fast tofu
- 2 msk Kikkoman Ponzu
- 1,5 msk sesamolja
- 1,5 msk färsk, strimlad ingefära
- Lite mer rapsolja för stekning
Såsen
- 1 dl jordnötssmör, slätt
- 1-1,5 dl Kikkoman Ponzu
- 1,5 msk sesamolja
- 1 dl kokosmjölk
Nudlar och servering
- 250 g udonnudlar av vete
- 1 hel färsk gurka
- 2 msk sesamfrön
- 1/2 rödlök
- 1 msk risvinsvinäger
- 1 kruka färsk koriander
Instruktioner
Tofun
- Skär tofun i ca 1,5×1,5 cm stora tärningar. Strimla ingefäran
- Hetta upp en stekpanna och stek tofun tillsammans med ingefära, Ponzu, sesamolja och rapsolja tills all vätska från Ponzun har dunstat och tofun fått lite fin färg.
- Ställ åt sidan tills resten är klart.
Såsen
- Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med Ponzusås tils du har en fin balans på sältan, syran och sötman.
Nudlar och servering
- Koka nudlarna i hett osaltat vatten enligt instruktioner på paketet. Skölj därefter av dem omgående i kallt vatten tills de är helt nedkylda. Låt ligga i kallvatten tills det är dags att servera så klibbar de inte ihop.
- Skala och strimla rödlöken tunt och häll över risvinsvinägern. Låt dra 15 minuter innan servering.
- Skölj, kärna ur och strimla gurkan i tunna stavar.
- Rosta sesamfröna.
- När tofun och såsen också är klara så lägger du upp rätten genom att lägga en handfull nudlar i botten på en tallrik, toppa med tofu och ringla därefter över jordnötssås. Toppa med gurka, lök, koriander och sesamfrön och servera omgående! Rör ihop så allt blandas innan du äter.