Kalla nudlar med jordnötssås

I samarbete med Ta Fram Det Bästa

Hej vänner!

En av mina absoluta favoritrestauranger är Surfers som numera ligger på Norrlandsgatan vid Stureplan i Stockholm. De har också en filial i Visby som är väldigt poppis. De är specialiserade på kinesisk mat, med stor tyngd på sichuanköket med sin karaktäristiska peppar som får munnen att tingla när man äter den.

Dan Dan nudlar är ett väldigt populärt recept från Sichuanprovinsen, som du hittar både på Surfers och här på bloggen! Mitt recept är dock lite annorlunda än deras. Så är det också med det här receptet!

Surfers har en rätt som heter Bangbang Ji Si (de är mycket för dubbelnamn de där kineserna verkar det som) som går att få både med kyckling och med tofu på restaurangen som jag älskar och ville ge mig ett försök att återskapa, fast i min egen version. Deras (som ni faktiskt hittar recept på här, från när de delade med sig av några recept till Aftonbladet) är dels utan nudlar, med tahini istället för jordnötssmör och med sichuanpeppar och kinesisk vinäger. Men tro mig när jag säger att min version också blev helt SJUKT god.

Det är något med de kalla nudlarna i den krämiga och feta såsen i kombination med den krispiga gurkan och mjuka tofun som skapade ren och skär magi. Sällan har jag upplevt att just KONSISTENSEN i en rätt gör så mycket för upplevelsen, och att servera nudlarna kalla bara förstärkte detta då nudlarna blev lite segare och stunsigare av att kylas ner direkt efter kokning, och gurkan behöll sitt krisp.

Till själva såsen har jag använt en kombination av slätt och krämigt jordnötssmör och Kikkomans fantastiska Ponzu som är en sojasåsbaserad sås med syra från citron och lite mer sötma. Den hjälper till hur bra som helst med att balansera smakerna i såsen och gör att du inte behöver så många ingredienser för att sno ihop den här i övrigt väldigt enkla rätten!

Jag har lagat en massa andra rätter med Ponzy i samarbete med Ta Fram Det Bästa genom åren, ni hittar några av dem här, här och här! Det är absolut en av mina favoritsåser att ha i kylskåpet. Ni hittar den i välsorterade matbutikers asiatiska hylla eller i asiatiska matbutiker.

Kalla nudlar med jordnötssås, 4 portioner

Tofun

  • 400 g naturell fast tofu
  • 2 msk Kikkoman Ponzu
  • 1,5 msk sesamolja
  • 1,5 msk färsk, strimlad ingefära
  • Lite mer rapsolja för stekning

Såsen

  • 1 dl jordnötssmör, slätt
  • 1-1,5 dl Kikkoman Ponzu
  • 1,5 msk sesamolja
  • 1 dl kokosmjölk

Nudlar och servering

  • 250 g udonnudlar av vete
  • 1 hel färsk gurka
  • 2 msk sesamfrön
  • 1/2 rödlök
  • 1 msk risvinsvinäger
  • 1 kruka färsk koriander

Instruktioner

Tofun

  1. Skär tofun i ca 1,5×1,5 cm stora tärningar. Strimla ingefäran
  2. Hetta upp en stekpanna och stek tofun tillsammans med ingefära, Ponzu, sesamolja och rapsolja tills all vätska från Ponzun har dunstat och tofun fått lite fin färg.
  3. Ställ åt sidan tills resten är klart.

Såsen

  1. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med Ponzusås tils du har en fin balans på sältan, syran och sötman.

Nudlar och servering

  1. Koka nudlarna i hett osaltat vatten enligt instruktioner på paketet. Skölj därefter av dem omgående i kallt vatten tills de är helt nedkylda. Låt ligga i kallvatten tills det är dags att servera så klibbar de inte ihop.
  2. Skala och strimla rödlöken tunt och häll över risvinsvinägern. Låt dra 15 minuter innan servering.
  3. Skölj, kärna ur och strimla gurkan i tunna stavar.
  4. Rosta sesamfröna.
  5. När tofun och såsen också är klara så lägger du upp rätten genom att lägga en handfull nudlar i botten på en tallrik, toppa med tofu och ringla därefter över jordnötssås. Toppa med gurka, lök, koriander och sesamfrön och servera omgående! Rör ihop så allt blandas innan du äter.

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

med picklad lök, gurka och marinerad tofu
Relaterade taggar:Asiatisk mat, Billig mat, Recept

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på [email protected] eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

recept i det här inlägget

med picklad lök, gurka och marinerad tofu