Hej!
Jag hoppas att allt är fint med er! Själv är jag mitt uppe i en sjukt hektisk period just nu. De kommande två månaderna ska jag både fota en ny kokbok, sätta menyn till en hel restaurang, lansera ett nytt utbildningsföretag OCH en hel massa annat! Bland annat hålla skutan flytande genom vanliga samarbeten och receptutveckling som detta! Nämnde jag att min sambo dessutom fyller jämnt vid månadsskiftet?
Tur för mig att jobbet är så rackarns roligt, annars hade jag nog inte riktigt pallat 😛
När man får sådana här jobb så är det faktiskt riktigt enkelt att göra ett bra jobb. Kan du kreera några goda vegobullsrecept Gustav? Är vatten vått? This is what I do!
Jag har länge varit sugen på att göra min egen take på koreanska köttbullar i en härlig krämig och het sås och det här kändes som helt rätt läge. Att använda färdiga vegobullar, som dessa från Pärson, gör att rätten direkt går ifrån något ganska avancerat till något helt rimligt för en vanlig vardagskväll. Det enda du behöver göra är att vispa ihop såsen, steka vegobullarna, snabbsteka pak choien (eller skippa den helt om du inte gillar grönt), slå över såsen, koka upp och servera med ris!
Pärsons färdiga vegobullar är riktigt schyssta! Dels är de faktiskt helt fria från allergener, vilket är ganska ovanligt. De innehåller varken vete, soja, selleri, nötter eller gluten och är helt veganska. Ovanpå det så smakar de riktigt gött och har bra tuggmotstånd. Väldigt behändiga! Jag gillar dessutom att det är en vegansk produkt som kommer ifrån vad som annars ses som en köttproducent! Det är jättebra att producenter som Pärsons börjar göra vegoprodukter och ser att det finns en marknad för dem. De om några borde ju veta vad konsumenterna efterfrågar rent smakmässigt tänker jag?
Så här lagar du receptet!
Koreanska köttbullar, 4 portioner
- 1 paket Pärsons Vegobullar á 300 g
- 2 st pak choi (kan uteslutas)
- 3 salladslökar
- 3 msk japansk sojasås
- 2 msk hoisinsås (en version utan fisk)
- 1-2 msk gouchujang (variera efter önskad styrka)
- 1 msk risvinsvinäger
- 1 tsk sesamolja
- 1 dl vattten
- 1 tsk majsstärkelse
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk riven ingefära
- 1 msk rostade sesamfrön
- Rapsolja till stekning
- Jasmineris till servering
Gör så här
- Sätt riset på kokning. Rosta sesamfröna om de inte är förrostade.
- Strimla salladslöken och separera de gröna och vita delarna. Skär pak choien i avlånga klyftor. Skala och riv ingefära och vitlök
- Blanda ihop sojasås, hoisinsås, gouchujang, risvinsvinäger, sesamolja, vatten och majsstärkelse i en skål och vispa tills allt blandats och alla klumpar av majsstärkelse har löst upp sig.
- Hetta upp en stekpanna och stek vegobullarna i lite rapsolja tills de fått fin stekyta. Tillsätt vitlök och ingefära och stek tills allt blandats väl och det doftar gott.
- Vänd därefter ner pak choien och fräs i 1 minut tills bladen börjar vekna.
- Rör direkt ner såsen och rör om under konstant kokning. Det behöver bara precis koka upp så att stärkelsen reagerar och såsen tjocknar.
- Toppa med gröna salladslöksbitar och sesamfrön. Servera genast med nykokt jasmineris.