Hej!
Hoppas allt är fint med er! Julen närmar sig med stormsteg och här kommer ännu ett riktigt next level julbordsrecept! Jag är väldans nöjd med detta måste jag säga. Det blev precis så gott som jag föreställde mig och jag kan garantera att det kommer att bli en hit på julbordet!
Om du inte testat vare sig seitan eller friterad brysselkål förut så har du något att se fram emot. Jag har haft lite problem med seitan tidigare då det antingen krävt att du lägger ner väldans mycket tid på att göra det själv (vilket så klart går, och ofta blir väldigt bra, men verkligen inte passar för alla…) eller att du riskerar att köpa ärligt talat ganska dålig seitan i butik. Utbudet av bra butiksfärdig seitan har varit väldigt skralt, minst sagt.
Därför blev jag väldigt glad när det danska företaget Edgy Veggie hörde av sig till mig för några veckor sedan och undrade om jag ville hjälpa dem att göra ett julrecept baserat på deras nya seitanfilé som de nyligen släppt. Den ser inte mycket ut för världen, men är riktigt god, mångsidig och har riktigt fin och mild smak som gör sig otroligt bra när den steks och lätt tar åt sig kryddor.
Och jag är ganska picky med min seitan ska det tilläggas. Jag tycker ofta att köpt seitan kan vara torr, trist och totalt smaklös. Den här val långt ifrån det, en riktigt bra grundråvara helt enkelt! Ser mycket fram emot att experimentera vidare med den och se hur långt den går att pusha! Den är också väldigt mättande. En sådan här bit på 400 g mättar utan problem 4 pers i kombination med lite annat. De har också två andra smaksatta versioner av deras seitan, en kryddad som kebab och en som souvlaki. Bägge är i småbitar och färdiga att steka i stekpannan och ätas i en kebab eller med grönsaker och klyftpotatis.
Produkterna kan vara lite svåra att hitta i butik än så länge, de är precis på väg att börja lanseras i Sverige, men de går att beställa via deras webshop än så länge till hela landet!
Jag ville ta vara på det faktum att seitanen gör sig väldigt bra knaperstekt i den här rätten. Friterad brysselkål hade jag käkat mest i olika asiatiska versioner, där de först friterats och sedan vänts i olika kryddstarka marinader (galet gott!) så jag gjorde min egen jultwist på det. Seitanen är stekt med kryddpeppar, vitlök, salt och peppar och brysselkålen friterad separat. Sedan rörs allt ihop med en senaps och apelsinmarinad samt färsk rödlök och persilja. Hur gott som helst!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂