fbpx

Matupplevelser på Österlen del 1 – Kronovalls vinslott

Jag och Sarah är inte direkt den campande typen. När vi åker runt i vår hyrbil och till och från ser ett par slitande semestercyklister eller en husvagnsfamilj ryser vi. Jag är mycket nöjd med att ha hittat en flicka av samma skrot och korn som jag. Med en alldeles för avslappnad attityd mot att spendera pengar, en kärlek för sommarsverige och kanske framförallt som uppskattar att uppleva det goda livet genom fin mat och renbäddade lakan.

Förra året var vi en tre fyra dagar på Öland. Tittade på radbyar, klättrade i fyrar och kände Allvarets milda vindar. Jag kan absolut rekommendera ett besök på Borgholms stadshotell för alla er som vill bort från storstadens hets men behålla dess bekvämligheter. Mysiga rum, en närvarande ägare och personal och kanske framförallt en fantastisk örtträdgård tillgänglig för hotellets gäster. Karin Fransson, stjärnkock från sydtyskland och gift med hotellägaren har krediterats med att vara den som en gång i tiden förde in konsten att använda färska kryddor i den svenska matlagningen. Det märks i hotellets restaurang där till och med dem hembakta ramslöksbrödet var en upplevelse i sig. Jag minns inte längre vad jag åt men jag vet att det var bra och att jag tog med mig kokboken Sju årstider hem.
Det inspirerade, så efter några soliga veckor i sommarhuset på Skånes västkust satte Sarah och jag av på ännu ett experiencespree, den här gången till Österlen. Målet var att slappna av, äta gott och ta reda på vad det egentligen var för något Lundell var så galet tossig i.
Den första anhalten på vår resa, efter en särdeles regning mellanlandning i Lund, var Kronovalls vinslott i Tomelilla kommun. Det ska nu verkligen sägas att det dock inte låg så mycket planering över detta. Min och Sarahs vana trogen hade vi bokat in boendet och satt vår rutt dagen innan avfärd…
Verksamheten på Kronovalls slott drivs idag av Åkessons Vin AB som har godset lite som en centerpiece i sitt vinskåne. De arrangerar vinprovningar, hotellweekends och visar upp sina viner på olika sätt. Åkessons själva odlar dock inte mycket skånskt vin fick vi senare veta, sådan kvalité hade de inte lyckats få upp druvorna till, men inte desto mindre tillverkades eget vin med traditionella metoder på importerad druvsaft. Bland annat ett tioårigt mousserande vin vid namn Tirage som vi fick smaka. Lite mer punch än i en flaska Jacob’s Creek kan jag säga…
På kvällen serverades vi en stor semibuffé inspirerad av sydfrankrike där det bjöds på fri (!) tillgång på ca 8 röda och 6 vita viner med en medföljande sommelier. Maten bestod i en gigantisk förrättsbuffe, mest bestående av olika sorters fisk och kötträtter men då jag hade flaggat i förväg för att jag var vegeterian så fick jag en egen avsmakningsliknande femrättersgrej som jag kunde komplettera med den sallad som fanns på den vanliga buffén. Helt otroligt gott! Väldigt kul att komma till ett ställe där de faktiskt lägger ner rejält med omsorg på att också göra vegetarianernas alternativ fullvärdigt. Jag åt (från den ordinarie buffén) en färsk rödbetssallad med russin, blåmögelost och färsk oregano samt kronärtskocksblad med en persilje- och citronpesto, och fick enskilt serverat murklor i gräddstuvning, ångkokt fänkål med oliver i en rapsoljedressing, en sallad på kronärtskockshjärtan och salladskapris, en mild sallad på puylinser, persilja och ångkokt spädlök och sist någon sorts grönsakspudding som jag inte riktigt kunde identifiera.

Till huvudrätt bjöds det på en kompott av olika kokta primörer och rotsaker på en bädd av puylinser och små vita bönor och till efterrätt (vilket jag verkligen fick tvinga i mig) så bjöds det på två olika sorters ostar, en Brie de Meux och en ”Alpost” från Kristianstad som liknande en mild Gruyère  med hemmagjord tomatmarmelad. Det fanns lite bakelser också men det blev för mycket för att jag skulle orka så de fick gå orörda.

Jag sov mycket gott och vaknade i ett inte helt för trevligt skick kan jag säga. Det är en grym grej att ha möjlighet att äta så mycket god mat och samtidigt hela tiden få olika sorters viner presenterade för sig, men det är lätt att det blir lite väl runt under fötterna. Inte för att jag klagar;)
Det rådde jag bot på genom att ta mig ner till slottets spannstall där de förutom att ha en gourmetbutik som bland annat säljer olivolja på Åkessons egna druvor också serverar stenugnsbakade pizzor. De har bara en pizza med mozzarella, tomat, ruccola och parmaskinka men då jag bad dem ta bort skinkan brassade de istället på med pesto och gillade grönsaker för ett halvt fotbollslag. Ja, ni kan ju se själva. Mycket trevlig avslutning på ett mycket trevligt besök för en sån som mig som aldrig vaknar i tid för att äta hotellfrukost.
Resten av vår semester får vänta till ett annat inlägg, vi har ju också bland annat varit i Simrishamn och käkat på lyxig hamnkrog och i Brösarp på gästgiveri. Stackars mig.
Santé!

 

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Matlagningstips, Recensioner, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
4 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
4
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!