fbpx

Matupplevelser på Österlen del 2 – Maritim och Brösarps gästgifveri

Det här kommer inte att bli ett lika långt och utförligt inlägg som det förra om vår semester, men jag känner ändå att jag vill dela med mig av de här två ställena. Inget av dem är renodlade vegetariska, verkar knappt finnas några sådana värda priset vad jag vet, men maten jag fick var så god så jag vill skriva en rad eller två om dem. På tal om helvegetariska restauranger måste jag dock slå ett slag för ett litet råkostcafé som jag hittade mitt i turisttätaste Kivik. 100 meter upp ifrån hamnen ligger Råvarubutiken som både säljer raw food-fika samt olika sorters veganska och raw food inspirerade produkter.

Maritim är ett hotell och en restaurang som ligger nere i hamnen i Simrishamn. Det har rykte av sig att vara en av Skånes bästa fiskrestauranger, men det kan jag varken säga bu eller bä om. Vad jag däremot kan säga är att här åt jag den kanske godaste risotton i mitt liv. Mjälla vårprimörer blandades med en syrlig bas på selleri, vårlök och citron. Kanske lite mycket tuggmotstånd, men det är en smakfråga och med en underbart intensiv grön färg. Det är vid sådana här tillfällen man undrar hur fan de gör för att uppnå resultat som ligger mil ifrån det man själv lyckas med.
Efter två dagar i Simrishamn samt en dagsutflykt till Kivik så landade vi för sista kvällen på Österlen i Brösarp på Brösarps Gästgifveri, ett kombinerat hotell och gourmetrestaurang. Kanske inte med de absoluta toppambitionerna men både Sarah och jag var övertygade om att det var en av de absoluta höjdpunkterna på vad som i sin helhet hade visat sig bli en riktigt grymt matvecka. Stället är byggt någon gång 1800-talet om jag inte minns fel och har minst hundraåriga vanor av att servera hungriga och törstiga gäster i sin pittoreska bar och restaurangdel. De har ett stående vegetariskt alternativ på menyn, vilket de absolut får ett plus för (typ enda stället som haft det under hela veckan) vilken dock varierar beroende på vilken kock de har för dagen. Jag fick in en redig tomat och linsbiff på en bädd av ångkokta och smörstekta primörer med en tillhörande kraftig rödvinssås.

Biffen var faktiskt något speciellt, istället för att bara försöka efterapa något sorts mesiga morotsbiffar av det vanliga slaget så lät de biffen verkligen ta plats som herren på tallriken. Säkert upp mot 200 g stor och ca 3 cm tjock var den fylld av en smakrik röra där alla olika ingredienser tydligt kunde skönjas och den täcktes av ett tunt frasigt yttre lager av frityrsmet. När den serverades med rödvinsåsen och med primörerna så blev det något helt nytt. Mycket fint! Fick tyvärr ingen bild av den dock…

Sist vill jag slå ett slag för café Smulan som låg bara 100 meter ifrån gästgifveriet. Vi gick dit morgonen därefter för att äta frukost (lyckades inte ta oss upp i tid till frukostbuffén den här gången heller). Caféet ligger vägg i vägg med den kanske ocharmigaste bygdegård jag någonsin sett. Det såg ut som en gammal lagerbyggnad i tegel och med svart plåttak. Även caféet gick i samma stil med en metallramp som gick upp till dörren och stora fönster ut mot vägen. Inte heller insidan var så mycket att hurra över, förrän jag kom in i fikarummet. Där har de en 100 % välfungerande juke box med typ 200 riktigt klassiska rockdängor, all yours för 1 kr styck. Den fick gå på full rulle under hela besöket. Men det var inte slut på överraskningarna. De serverade också frukostbuffé och till den de absolut godaste vetebullarna jag någonsin ätit. De fanns i flera olika utföranden, ostbullar, rågbullar, russinbullar, frallor, frallor, frallor. Fy fan alltså. Nästa gång ni är i Brösarp för att titta på backarna måste ni dit och njuta av världens kanske godaste vetebröd.

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

Relaterade taggar:Matlagningstips, Recensioner, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
2 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
2
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!