Hej hej!
Igår tror jag tyvärr att jag gjorde en hel del människor missnöjda med ett aprilskämt som slog an en lite väl känslig sträng hos en del av er, mina fantastiska följare. Det är lite svårt att säga om det innebar att skämtet var lyckat eller ej, för uppenbarligen var det en hel del som trodde att det var sant, men som verkar ha blivit ganska besvikna av att så sen inte visade sig vara fallet.
Jag snodde ihop en ful liten paint-bild av Jävligt Gotts logo + Restaurang AG:s logotyp och publicerade inlägget till höger här på instagram.
Visst hade det varit sweet? Men nja, än så länge är jag nog ett par år ifrån att lyckas med ett sånt mästerverk, och frågan är om just Jureskog av alla kockar där ute skulle vara den första att slänga sig över en sådan idé.
Men men, jag uppskattar verkligen att en del av er tog det på allvar! Uppenbarligen har ni högre tankar om min matlagning än vad jag själv har 😉
Men men, på tal om det här med restauranger så var jag för någon vecka sedan och gjorde ett snabbesök på El Taco Trucks hål i väggen vid Östermalmstorg. De är ett gäng kockar som förälskat sig i amerikansk streetfoodkultur och framförallt mexikansk mat och gett sig fan på att introducera detta på riktigt i Sverige. De började med en foodtruck (därav namnet) och har lyckats expandera till att både innefatta flera truckar och nu också ett par fasta restauranger. Kul för dem!
Och jag tycker att det är välförtjänt. De har ett enkelt koncept, som är jättesmarrigt och charmigt. Genuina små tacos som går att beställa med olika typer av fyllning och ett fåtal men noga utvalda toppings. Man kan köpa ett valfritt antal av de små rackarna, vilket gör det till ett perfekt sätt att både käka ett snabbt mellanmål eller en hel festmåltid. Det är socialt, enkelt och framförallt supergott och fräscht.
Jag kunde därför inte hålla mig ifrån att försöka kopiera deras recept på vegetariska tacos i mitt eget kök och i min egen tappning, och blev sjukt nöjd. Det var inte exakt som deras, men nära nog, och gott så det förslog! Att steka bönorna snabbt och i ganska lite vätska gör att de får en god och fast konsistens som funkar perfekt i de här små munsbitstacosarna.
[hr]
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂
Mexikanska böntacos, Jävligt Gott tolkar El Taco Truck, ca 10-12 st tacos
- 2 burkar svarta bönor á 400 g. Jag använde Kung Markattas ekologiska, som har bra konsistens
- 2 stora klyftor vitlök
- 1 liten rödlök
- 1 msk rökt paprikapulver
- 1 msk torkad oregano
- 1 msk mald spiskummin
- 2 msk socker
- 1/3 lime
- 3 msk rapsolja
- 2 msk öl
- 1 chipotlechili i adobosås, urkärnad, eller en vanlig röd chili
- Salt
Tillbehör:
- 1 stor rödlök
- 3 msk äppelcidervinäger
- 1 msk socker
- 2 lime
- 1 knippe salladslök
- 1 kruka koriander
- Srirachasås
- 12 st små tortillabröd
- Salt
- Börja med att förbereda den picklade rödlöken genom att finskiva 1 stor rödlök och lägga den i en skål tillsammans med juice från 1 lime, äppelcidervinäger, socker och en nypa salt. Låt dra i ca 1 timme medan du förbereder resten.
- Finhacka 1 liten rödlök och vitlöksklyftorna. Värm upp rapsoljan i en stekpanna och fräs rödlöken på hög värme tills den börjar brynas.
- Sänk värmen och ha ner kryddorna, chilin och vitlöken i pannan. Låt fräsa på låg värme någon minut tills kryddorna har väckts och det doftar gott. Tillsätt eventuellt lite mer olja om det blir för torrt i stekpannan. Kryddorna ska inte rostas utan bara få lite värme.
- Häll av spadet från bönorna och ha ner dem i stekpannan. Rör runt så att bönorna blandas rejält med kryddorna. Stek under omrörning tills nästan all vätska har dunstat av och tillsätt då ölen så att du kan steka några minuter till och få fram all goda smaker.
- Mosa under tiden ungefär hälften av bönorna med baksidan av sleven tills du får en fast bönröra med blandad konsistens. Allt som allt ska bönorna steka ca 10-15 minuter. Smaka av med salt, socker och limejuice och ta sedan av stekpannan från plattan.
- Förbered sedan de sista tillbehören genom att tunt skiva salladslök, värma tortillabröden och grovhacka koriandern.
- Bygg varje taco med ca 2-3 msk bönröra per tortilla, toppa med picklad rödlök, salladslök och koriander och avsluta med en generös skvätt srirachasås och några limeklyftor. Avnjut med ett gäng goda vänner och några avsnitt Zorro!