fbpx

Nu startar vi Proteinrevolutionen!

Nu startar vi Proteinrevolutionen - ett vinnovafinansierat projekt som ska skapa hållbara svenska proteiner i världsklass.

Pressmeddelande

Proteinrevolutionen finansieras – För svenska proteiner i världsklass

Stockholm, Sverige – 9 november, 2023

Vinnova finansierar åtta innovationsplattformar i satsningen “Ett nytt recept för matsystemet” för att skapa innovation på systemnivå, för ett hållbart och konkurrenskraftigt matsystem. En av de plattformar som ska finansieras är “Proteinrevolutionen” som fokuserar på att förflytta normer och ändra beteenden och samtidigt stärka den svenska värdekedjan för alternativa proteiner.

Forskningen är tydlig – matsystemet behöver ställas om för att bli hållbar för både människa och miljö. Syftet med Vinnovas satsning är att bidra till denna transformation genom att finansiera en bredd av aktörer och kompetenser som arbetar tillsammans genom att bygga upp innovationsplattformar med ambitiösa omställningsmål. Varje plattform består av minst tre organisationer och ska bidra till experimenterande och utforskande av nya metoder och arbetssätt.

Innovationsplattformen Proteinrevolutionen startas av tunga forskningsaktörer som Lunds Universitet och Albaeco, innovationsdrivna företagen Planethon, Proteinish och Beteendelabbet samt den kulinariske ledaren Gustav Johansson, mest känd för sitt arbete med Jävligt Gott. Målet är att i grunden förändra hur vi producerar, konsumerar och ser på proteiner i Sverige utifrån ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Vi behöver skapa nya beteendemönster för att bryta inbitna normer för att öka konsumtionen av hållbara proteiner samtidigt som den svenska värdekedjan för hållbara proteiner behöver stärkas genom samordnad innovationskraft och partnerskap. Hela vägen från primärproduktion till handel. Svenska producenter och proteinprodukter ska vara konkurrenskraftiga både nationellt och internationellt. Vägen dit är fortfarande lång och det finns starka marknadskrafter som motsätter sig omställningen.

“Vi föreställer oss ett Sverige där vi konsumerar goda, hållbara och hälsosamma proteiner, samtidigt som ohållbara animaliska proteiner inte längre betraktas som norm. Hittills har omställningen till mer växtbaserade och hållbara alternativ varit kraftigt underfinansierad vilket bidragit till att vi inte ligger i den framkant vi bör kunna göra. Det beviljade anslaget är en viktig signal om förändring och det kommer inte en dag för tidigt. Det finns redan flera viktiga och inspirerande initiativ men nu behöver vi kraftsamla för att ta rejäla kliv framåt. Vi vill starta en proteinrevolution och bygga en plattform för samarbete och innovation som möjliggör nya lösningar och förutsättningar tillsammans,” säger Anna Steorn från Albaeco, projektets talesperson.

Proteinrevolutionen har en tydlig vision: att svenska proteiner ska vara i världsklass. De är hållbara, goda, prisvärda, tillgängliga, hälsosamma, och producerade inom planetens gränser. Genom detta initiativ kommer Sverige att stärka sin position som en innovationsdriven nation och visa vägen för en bred omställning som främjar hållbarhet.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Anna Steorn, Albaeco
Telefon: 0702781444
Epost: anna.steorn@albaeco.com

Om Proteinrevolutionen

”Proteinrevolutionen” är en banbrytande satsning som har som mål att skapa svenska proteiner i världsklass. Projektet omfattar flera aktörer och syftar till att förändra hur proteiner produceras och konsumeras i Sverige, med hänsyn till ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Målet är att skapa en hållbar och hälsosam framtid genom en revolution inom proteinindustrin. Kärnteamet för plattformen består av av Albaeco, Planethon, Beteendelabbet, Lunds Universitet, Jävligt Gott och Proteinish.

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!