fbpx

One pot pasta puttanesca och ett bra sätt att minska matsvinn!


Hej!
Jag vet inte hur ni känner, men jag har personligen börjat tänka allt mer på hur den mat jag äter och hur jag beter mig påverkar både miljön och min egen kropp. Det kanske är Donald Trumps klimatförnekande eller det faktum att jag ju mer eller mindre jobbar med kopplingen mellan mat och hållbarhet (doh..) som gjort att jag tänkt lite extra på det på senaste.
Till skillnad från mycket annat nojjande man kan ha för sig här i världen så är just kopplingen mellan vad vi äter och hur det påverkar miljön ganska tydlig och direkt. Maten vi äter är en av de största miljöbovarna i vårt moderna samhälle och genom att tillsammans med andra hela tiden försöka välja bättre alternativ kan vi göra stor skillnad.

Jag jobbar ju personligen mycket med att försöka göra det lättare för fler att äta mer vegetariskt och på det sättet belasta klimatet mindre (och en massa andra positiva grejer också såklart). Men det finns fler sätt. Att äta ekologiskt är en sån sak och att minska på matsvinnet är också en faktor som kan göra sjukt stor skillnad. Ett enormt problem idag är att vi äter så otroligt mycket, och att vi faktiskt också SLÄNGER 1/3 av all mat som produceras, helt i onödan!
Ett sätt att minska mängden mat vi behöver producera är att äta mer vego – 1 kg vegokäk motsvaras ungefär av 8-10 kilo kött i resurser som krävs för att skapa det, men ett annat sätt är helt enkelt att äta sådant som annars skulle ha slängts. Matsmart.se är en jättesmart (jag fattar vart de fick namnet ifrån!) site där man kan beställa matvaror som annars skulle ha slängts pga kort datum, nya förpackningar eller liknande. Man beställer på samma sätt som på alla andra onlinematbutiker, enda skillnaden är att varorna här är mellan 20 – 90 % (!!) billigare och att det finns ett lite mer begränsat utbud.


Jag fick 500 kronor från dem att handla råvaror till det här receptet för och botaniserade runt på deras hemsida. Det finns sjukt mycket bra grejer, framförallt för oss vegetarianer då de har en stor övervikt på skafferivaror och sådant som går att lagra länge, till exempel bönor, pasta, kryddor och konserver. Jag beställde hem en jättelåda med pasta, ekologiska kryddor, bönor, olja och en massa annat gott. För en person som handlar VÄLDIGT mycket mat som jag så var det här perfekt. Jag kan handla en stor del av månadens basvaror på ett superenkelt (hemkörning!), billigt och miljövänligt sätt. Och som ni ser så är det inga skitvaror, det är i stort sett samma märken som jag handlar vanligtvis också. Enda saken är att man får vara lite flexibel ibland och kompletteringshandla i sin vanliga mataffär då Matsmarts utbud begränsas av vilka varor de fått in för stunden. Men vecko- eller månadsplanerar man sitt handlande är det här ett grymt sätt att minska sina kostnader och göra en insats för klimatet.
Men, nog med snack om det här. Jag lagade ju faktiskt väldigt god mat med hjälp av det jag beställde hem också! Det här är en riktigt smarrig och mustig pastagryta inspirerad av min favoriträtt pasta puttanesca, men med lite extra av vad jag hade hemma i kylskåpet. Jag lagade den dessutom i en enda gryta där jag först kokade en tomatsås på spisen som jag sedan sedan hällde ner bönor och pasta i och lät koka klart i ugnen. Enkelt, mindre disk och sjukt gött!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

tomtasås med kapris och oliver
Relaterade taggar:Matlagningstips, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
5 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
5
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!