I samarbete med Ta Fram Det Bästa
Hej vänner! Hoppas allt är fint med er!
Jag snubblade över konceptet med ostronskivlingsstek för flera år sedan på instagram. Det var en brittisk kock vid namn Derek Sarno som tillsammans med sin bror gjort sig ett namn som en av UK:s främsta vegokockar och som riktat in sig väldigt mycket just på svamp av olika slag. De är sjukt kreativa och har hittat på massor av smarriga sätt att göra vegokött av ostronskivling, kungsmussling, portobellosvampar och en massa annat smarrigt.
Idén bakom ostronskivlingsteken är enkel. Ostronskivlingar växer i klasar, och om man pressar ihop klasarna medan man steker dem så pressas de ihop till platta ”stekar”. Det är dock viktigt att just få tag i ostronskivling i klase för att kunna laga detta, och alla butiker säljer inte sin ostronskivling i klasar utan ibland säljs de isärrivna. Leta på mer välsorterade butiker så kommer du säkert hitta!
Jag har länge också varit sugen på att laga någonting med en grillrub och ett härligt kryddsmör. De här stekarna kändes som det perfekta tillfället. Jag har använt mig av Colman’s senapspulver i kombination med Maldon Flingsalt och mortlade, torkade svampar som bas i bägge vilket ger en helt sjukt fräsch och djup svamp och senapssmak till både ruben och smöret.
I både ett örtsmör och i en grillrub så vill du att ingredienserna du använder dig av är så torra som möjligt, annars blir smöret onödigt kletigt och ruben helt enkelt inte en rub. En rub är ju helt enkelt bara en kryddblandning som du gnider in det du grillar i och ska vara torr. Då passar senapspulver väldigt mycket bättre än flytande senap, och ger samma umami och sting som vanlig senap. Hur bra som helst! Maldon’s flingsalt ger också riktigt bra och fräsch sälta som lyfter resten av ingredienserna.
Att göra själva steken är enklare än man kan tro. Det enda du behöver göra är att täcka ostronskivlingklasen med en massa rub, se till att det verkligen kommer ner i varenda skreva och vrå och sedan använder du en annan stekpanna och lite press för att pressa ostronskivlingen medan den steks. Först 2-3 minuter på ena sidan, och sedan 2-3 minuter på andra. När du märker att den inte längre minskar i storlek kan du sluta pressa och steka klart den utan press. När den inte längre vätskar ur och har fått fin stekyta är den klar. Stek inte för länge för då kan den bli seg och tråkig!