fbpx

Ostronskivlingstek

med kryddsmör och grillrub

I samarbete med Ta Fram Det Bästa

Hej vänner! Hoppas allt är fint med er!

Jag snubblade över konceptet med ostronskivlingsstek för flera år sedan på instagram. Det var en brittisk kock vid namn Derek Sarno som tillsammans med sin bror gjort sig ett namn som en av UK:s främsta vegokockar och som riktat in sig väldigt mycket just på svamp av olika slag. De är sjukt kreativa och har hittat på massor av smarriga sätt att göra vegokött av ostronskivling, kungsmussling, portobellosvampar och en massa annat smarrigt.

Idén bakom ostronskivlingsteken är enkel. Ostronskivlingar växer i klasar, och om man pressar ihop klasarna medan man steker dem så pressas de ihop till platta ”stekar”. Det är dock viktigt att just få tag i ostronskivling i klase för att kunna laga detta, och alla butiker säljer inte sin ostronskivling i klasar utan ibland säljs de isärrivna. Leta på mer välsorterade butiker så kommer du säkert hitta!

Jag har länge också varit sugen på att laga någonting med en grillrub och ett härligt kryddsmör. De här stekarna kändes som det perfekta tillfället. Jag har använt mig av Colman’s senapspulver i kombination med Maldon Flingsalt och mortlade, torkade svampar som bas i bägge vilket ger en helt sjukt fräsch och djup svamp och senapssmak till både ruben och smöret.

I både ett örtsmör och i en grillrub så vill du att ingredienserna du använder dig av är så torra som möjligt, annars blir smöret onödigt kletigt och ruben helt enkelt inte en rub. En rub är ju helt enkelt bara en kryddblandning som du gnider in det du grillar i och ska vara torr. Då passar senapspulver väldigt mycket bättre än flytande senap, och ger samma umami och sting som vanlig senap. Hur bra som helst! Maldon’s flingsalt ger också riktigt bra och fräsch sälta som lyfter resten av ingredienserna.

Att göra själva steken är enklare än man kan tro. Det enda du behöver göra är att täcka ostronskivlingklasen med en massa rub, se till att det verkligen kommer ner i varenda skreva och vrå och sedan använder du en annan stekpanna och lite press för att pressa ostronskivlingen medan den steks. Först 2-3 minuter på ena sidan, och sedan 2-3 minuter på andra. När du märker att den inte längre minskar i storlek kan du sluta pressa och steka klart den utan press. När den inte längre vätskar ur och har fått fin stekyta är den klar. Stek inte för länge för då kan den bli seg och tråkig!

DELA INLÄGGET

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Recept från inlägget

med kryddsmör, klyftpotatis och sparris

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!