Hej!
Nu är semestern äntligen i full gång och det är dags att börja ta det lite lungt. Jag ska försöka i alla fall! Jag jobbar ju typ med att laga mat till familjen, så det är lite svårt med alla de där gråzonerna 😉 Jag ska i alla fall inte göra några större events på ett tag och försöka att bara chilla lite. Kanske till och med laga något annat än grillat ibland!
Och i sådana lägen är det nästan alltid pasta som är mitt number 1 go to. Det är enkelt, det är gott och det går att variera hur mycket som helst. Och som ni vet så har jag tonvis med pastarecept här på bloggen!
Jag gillar verkligen idén om svenskodlat durumvete. Durum är en sorts vete som har en lite mustigare smak, högre proteininnehåll och lite gulare färg som italienarna ofta använder i pasta, pizzadegar och i brödbak (bland annat ciabatta är gjort på detta) och det har varit svårt att odla i Sverige på grund av att det kräver mycket sol. Nu har dock Kungsörnen lyckats få fram en sorts durumvete som klarar av det gotländska klimatet och tagit fram svensk durumpasta!
Det högre proteininnehållet i pastan gör att det dels är enklare att koka al dente (dvs med en kärna av tuggmotstånd som gör det lite godare), men det gör det också lite nyttigare. Med hela 13 g protein per 100 g så har det nästan lika mycket protein i sig som kvarg och tofu!
Om ni följt min blogg ett tag så vet ni säkert att jag älskar att försöka göra vegetariska och veganska varianter av klassiska italienska pastarecept (lite utifrån devisen att om ett helt land älskar rätten så kan det ju inte vara dåligt!) snarare än att bara försöka hitta på egna nya pastasåser. Så jag tänkte att jag skulle göra lite liknande här. För mig är Gotland mer eller mindre det närmsta ett svenskt medelhavsklimat vi har här i Sverige, så varför inte göra en mix mellan det svenska och det italienska för att tolka Gotland?
Det här är min egna veganska variant av Pasta all’Amatriciana. En kryddstark rätt som får blodet att pumpa när sommarsolen står som högst och som toppas med malda cashewnötter och klippt persilja.
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, får ta del av unikt extramaterial och de bästa dealarna? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂