fbpx

Pasta Arrabiata med rostade pistagenötter och cashewparmesan


Hej!
Hoppas allt är fint med er. I det här inlägget vill jag prata om nötter! Och inte vilka nötter som helst utan om ekonötter och varför de är bra.
Som ni kanske har märkt om ni har googlat runt på vegansk mat de senaste åren så innehåller väldigt mycket vegansk mat nötter. Nötsmör, nötostar, nötsåser, nötter i sallader, i bullar, biffar och i drycker. Nötter är sjukt mångsidiga och nyttiga och har därför blivit riktigt populära när veganer letat efter feta, nyttiga och smakrika alternativ till kött och mejeri, eller helt enkelt bara för att de är goda.
Blötlagda och malda cashewnötter kan användas som bas i ostar, såser och drycker samt mycket mer. Mandlar kan bli drycker, ostar, mjöl för bakning och mandelmassa. Pistagenötter är en stapelvara i medelhavsmat osv, osv. Problemet är bara att nötter inte nödvändigtvis är rätt igenom superbra på alla andra sätt.
[twocol_one][/twocol_one] [twocol_one_last][/twocol_one_last]

Framförallt ur ett klimat- och ett arbetarperspektiv kan nötter vara rejält problematiska ibland. Kollar man på vattenanvändning vid produktion så har nötter ett vattenfotavtryck som är lika högt som lammkött (9000 liter vatten per kilo). Detta kommer av att många nötter odlas i varma områden med stort behov av bevattning, typ runt medelhavet, eller i Kalifornien. Många nötter, som till exempel cashewnötter kräver mycket bekämpningsmedel vid produktion som är både farligt för miljön där de odlas och för arbetarna som plockar och rensar nötterna.
Det finns alltså alla anledningar till att om man vill äta nötter köpa ekologiska nötter som har minimalt vattenavtryck och som inte använder sig av skadliga bekämpningsmedel i sin produktion. Om vi på riktigt vill göra en skillnad med vår konsumtion så kan vi inte byta en dålig grej mot en annan. Vi måste välja de dyrare nötterna som är bättre producerade. DÅ gör det skillnad.
Därför tycker jag att det är fantastiskt med företag som Ekonötter.se vars idé det är att göra ekonötterna så billiga som möjligt för oss konsumenter som möjligt genom att minska på kringkonstaderna. Du beställer helt enkelt nötterna direkt ifrån dem, vilket minskar deras behov av transport och butiker och gör att du kan få ett mycket bättre pris på en mycket bättre råvara. Eller vad sägs om 175 kronor för 750 g ekologiska cashewnötter? Det är bara typ 25 kronor dyrare per kilo än Exotics vanliga naturella du hittar i matbutiken!
Jag har aktivt försökt att inte basera hela min matlagning på nötter, men jag har en hel del recept ändå på bloggen. Inte minst för att just cashewnötter faktiskt är ett fantastiskt alternativ till ost eller grädde i en massa olika rätter. Jag har också tagit fram ett nytt, supersmarrigt och lite lyxigare recept på en klassisk Pasta Arrabiata, dvs pasta i het tomatsås, som jag verkligen tycker att ni borde testa!
Här är några av mina favoritnötrecept från bloggens gömmor:
[twocol_one]

Cacio e Pepe

Tikka Masala 

Nachotallrik med ostsås

Vegansk Lasagne
[/twocol_one] [twocol_one_last]

Philly Cheese steak

Pasta All’Amatriciana

Svamp- och Valnötsstek

Brysselkåls- och mandelsallad
[/twocol_one_last]

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required
DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!