fbpx

Perfekt falafel – Recept och instruktioner!


Hej!
Här kommer ett recept som jag av någon outgrundlig anledning väntat sjukt länge med att fixa. Falafel!
Den stora anledningen till varför det dröjt är nog dock att det kräver sin utrustning för att göra riktigt perfekt falafel. Närmare sagt en köttkvarn! Det kan låta lite wierd, men en köttkvarn är faktiskt det perfekta verktyget för att få till perfekt falafel. Den ska nämligen göras på malda och blötlagda, men inte kokta ärtor. Det enklaste och bästa sättet att mala dem på är då just i en köttkvarn. Det går nog att grovmixa dem i en matberedare, men du vill inte finmixa dem som i en mixerstav eller blender. Då blir det en alldeles för slät och slabbig smet som inte alls får rätt konsistens.

Däremot går det precis lika bra att göra din falafel på gula ärtor som på kikärtor. Det är i stort sett ingen skillnad, annat än kanske någon lätt smakton, som jag personligen inte alls märker av när falafeln väl är kryddad och friterad.
Mitt recept har jag lånat och inspirerats av Zeina från Zeinas Kitchen och hennes nyss bortgångna mamma. Jag känner verkligen enormt med Zeina och förstår helt hur hon känner inför att ha en förälder att tacka för så mycket, inte minst sin matlagning och hur fruktansvärt det kan vara när denne går bort. Så jag tänker att det minsta jag kan göra är att uppmärksamma henne och hur många människor hon genom Zeina (och kanske nu även i viss mån mig) som hon hjälpt att upptäcka hur man gör verkligt fantastiskt god falafel, fyllda av kärleken i att laga och bjuda på fantastiskt god mat!

Det finns några viktiga steg i att få din falafel perfekt:

  1. Som sagt, koka inte dina ärtor – du ska bara blötlägga dem i minst 12 timmar innan de ska malas.
  2. Du ska heller inte mixa dem, du ska mala dem, eller hacka dem i småbitar i en matberedare.
  3. Du kan variera kryddorna lite som du vill, men för den klassiska kryddningen se Zeinas recept, eller följ min lite försvenskade variant.
  4. Det som gör falafeln grön är nermald persilja och salladslök eller purjolök. Viktigt för att få det som originalet.
  5. Att blanda ner bikarbonat eller bakpulver i smeten hjälper den att hålla ihop och få rätt konsistens när du friterar och formar den. Viktigt!
  6. Och sen ska falafel så klart friteras! Det går att ugnsbaka dem också, men det blir inte alls lika perfekt. Att rulla dem i sesamfrön är helt frivilligt, men smarrigt.

Här hjälper en riktigt bra köttkvarn. KitchenAids köttkvarn monteras enkelt på din KitchenAid matberedare, är lätt att rengöra och väldigt kraftfull. Dvs perfekt resultat varenda gång!

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates required
DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

så gör du äkta falafel!
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!