Gästrecept av Karolina Tegelaar, från Kakboken Utan Ägg och Mjölk
Hej!
Idag har jag den stora äran att få bjuda er på ännu ett mästerrecept av den fantastiska vegobaksmagikern Karolina Tegelaar! Hon har tidigare delat med sig av jättegoda recept på vegansk kladdkaka, mazarinkaka samt rulltårta här på bloggen och frågade om jag inte var sugen på att också dela hennes semmelrecept nu när det börjar närma sig semmeltider.
Och vem är jag att neka ett sådant erbjudande? Jag är säker på att ni kommer att älska det här receptet!
Vill ni ha fler sådana här superduper veganska bakrecept så rekommenderar jag varmt ett besök på Karolines Facebooksida där hon samlar en massa recept, eller att ni surfar in på hennes hemsida och köper någon av alla hennes grymma bakböcker. Hon finns även på instagram under @swedishvegan.
Och med det sagt så lämnar jag över till Karolina!
Veganska semlor
Receptet ger omkring 12 till 17 semlor beroende på storlek och degen går bra att halvera.
I min vetedeg till semlor använder jag fortfarande en deg där fettet är smält, och det är för att jag vill ha riktigt lätta och luftiga bullar till semlor, är de för saftiga tycker jag att semlan blir för mastig.
För att få en fast vegansk grädde som är perfekt till semlor vispar du först upp grädden lite lätt med elvisp. När grädden fått volym häller du ner ett par droppar av något syrligt som citronsaft eller en ljus och mild vinäger som vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger. Du kan tillsätta uppemot en tesked om du tycker att ger är en bra smak så testa dig fram. Efter att syran har tillsatts vispar du kraftigt i flera minuter. Tillsätter du syran från början kan grädden stelna och inte vispas upp ordentligt. En del sorters vispgrädde kan bli lite för stela av denna metod så håll koll på grädden när den vispas och på hur fast du vill ha slutresultatet.