fbpx

Pytt i panna

Grym matsvinnsräddare!

I samarbete med Scanpan

Hej! Jag hoppas allt är fint med er! I tre nedslag här under juni så har jag teamat upp med Scanpan för att ge er några riktigt schysst och enkla tips på hur man kan minska sitt matsvinn därhemma.

Visste ni att 1/3 av all mat som produceras i världen slängs istället för att ätas upp? Mycket av det svinnet sker redan tidigt i processen, med fula morötter som går direkt till tippen, eller skadade råvaror i transporter, men i Sverige är det faktiskt så att hushållen står för 73% av matsvinnet! Restauranger och matbutiker har mycket större möjligheter att jobba strategiskt och systematiskt med matsvinnet så det blir faktiskt så. Och en av de vanligaste anledningarna till att det slängs så mycket hemma är att alla de där små slattarna av halva grönsaker, halvätna burkar och påsar med vegokött som inte räcker till en hel portion bara ligger och blir dåligt.

För att minska det matsvinnet har jag tre enormt bra tips!

  1. PLANERA! Om du vet att du inte kommer använda en hel burk på en gång. Planera för att använda den andra halvan i morgon. Svårare än så är det inte!
  2. FRYS! Fryst mat håller mycket längre, och att köpa frysta grönsaker, eller att tärna och frysa dina egna grönsaker gör att du inte behöver oroa dig för att ta halva paketet, för resterna håller sig och behöver inte tinas upp.
  3. GÖR PYTT! En pytt i panna är världens bästa sätt att koka soppa på en spik. Med bara några få slattar av diverse olika grejer så kan du enkelt laga till en festmåltid.

Ett av de bästa tipsen för att göra en riktigt god pytt i panna är att ha en riktigt bra stekpanna. Du ska ju trots allt steka allt i pytten, och om du har en panna där råvarorna inte fastnar och stekts jämt så blir livet så mycket enklare! Jag har jobbat med min Scanpan TechnIQ i över ett år hemma nu och jag ÄLSKAR DEN. Den påminner lite om en tunn gjutjärnspanna i det att den har en lite stadigare kropp och en yta som påminner väldigt mycket om en riktigt välinstekt gjutjärnspanna. Den värms upp lite långsammare än en vanlig tunn stekpanna, men håller värmen väldigt bra och jämnt vilket både minskar risken för att bränna maten, men ger en fantastisk stekyta. Jag kan varmt rekommendera en!

Om du använder den här länken får du just nu ett superpris på stekpannan om du beställer från Cervera, grymt erbjudande!

Men pytten då? Hur gör man en top notch pytt i panna?

Jo! Så här!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

grym matsvinnsräddare!

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!