Recension: Brewdog, Göteborg

BrewDog, Kungsgatan 10B, Göteborg

Recensent: Jenny Luks
Första och hittills enda gången jag besökt BrewDogs egen bar, var för fem år sedan i Edinburgh. Det som från början var ett skotskt mikrobryggeri med två snubbar och en hund, är nu ett välkänt ölmärke och de egna pubarna finns i närmare tjugo länder. BrewDog på Kungsholmen i Stockholm var den första puben att öppna utanför UK. Och 2014 var det premiär i Göteborg.
Den där regniga eftermiddagen i Old Town, Edinburgh, hade vi som främsta syfte att söka skydd från ett typiskt skotskt skyfall, men i kväll duggar det bara lätt i Göteborg och vår plan är att äta korv. Äta korv på pub? Jajemen, i dagens publandskap är allt tillåtet. Vi är nyfikna på hur en 100-kronorskorv ser ut. Och svar ska vi få.


BrewDog ligger på Kungshöjd, vilket enligt min mening tillhör innerstans mysigaste kvarter. Tyvärr får man som vegan sällan anledning att botanisera bland de många restaurangerna här. Utbudet är rent förskräckligt. På BrewDog finns dock flera veganska rätter på menyn: Vegan Chorizo (med grön ärtkräm, ajvar relish, kronärtskocka, ruccola och rostad lök) och Portabello Road (med pulled portabello, vegansk ost och koriander), samt en portabelloburgare. Men vi är som sagt här för korven.

Trä, plåt, kakel, tegel, väggmålningar – en ganska tidstypisk interiör.

Eller korv och korv. Rätterna presenteras som Dogs men portabellon kanske inte riktigt kvalar in under epitetet. I vilket fall: Dogs it is! Vi väljer pommes frites och kimchi som sides. Vi sätter oss med varsin öl och spanar in läget. Trä, plåt, kakel, tegel, väggmålningar – en ganska tidstypisk interiör bland de pubar jag besökt den senaste tiden. Det är en mysig liten lokal, dynamiskt möblerad med lågbord, barstolar, bänkar och även ett flipperspel, som någon lite ohyfsat lagt sin jacka på.

Att göra egen vegokorv är ett hantverk som få bemästrar och BrewDog är inget undantag.

Vi får in våra ”dogs”, som serveras i ljus baguette och med dignande högar av topping. Jag har valt chorizon och visste inte riktigt om jag skulle förvänta mig ett halvfabrikat eller något hemlagat. Denna är helt klart en egengjord komposition, på både gott och ont. Att göra egen vegokorv är ett hantverk som få bemästrar och BrewDog är inget undantag.
Korven känns mer som en patty i avlångt format. Det är svårt att säga exakt vad den består av, men mosade baljväxter av något slag ligger nära till hands. Ambitionen att göra egen korv uppskattas, men jag ställer lite högre krav än så på en 100-kronorskorv. Den har heller inte direkt något chorizotilltal, utan smakar ganska fadd.

Tillbehören gör dock att rätten väcks till liv. Ett tjockt lager av ärtkräm och ajvar, spröda ruccolablad och inlagd kronärtskocka, gör skapelsen till en duglig utflyktssandwich. Mitt sällskaps Portabello Road däremot, är riktigt jävla najs, om uttrycket ursäktas. Den kletiga, söta svampen gör hela baguetten till en saftig och välsmakande rätt. Den syrliga löken och fräscha koriandern piggar upp. Dock lyser osten med sin frånvaro. Är det lite ost där i botten? Eller på toppen? Vi vet inte riktigt.
Jag tycker å ena sidan att rätterna är lite roliga, eftersom jag inte käkat nåt liknande på krogen tidigare. Men å andra sidan finns stor förbättringspotential. Men okej, man kanske inte besöker BrewDog främst för att äta. Man dricker öl. Eller söker skydd från regn. Det är ju ändå Göteborg – Sveriges Edinburgh.

PRISER:

Dogs: 100:-
Sides: 30-35:-
Lager 69:-
Brew Dogs Punk IPA: 82:-
Alkoholfritt: Förmodligen.

BETYG:

Betyg 3,5

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på [email protected] eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

recept i det här inlägget

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!