fbpx

Recension: Brewers Beer Bar

Brewers Beer Bar, Tredje Långgatan 8, Göteborg

Recensent: Jenny Luks
Det var för snart tre år sedan som ett gäng gamla bryggare och krögare, bland andra Pelle Frost (Ölrepubliken, The Rover) och Mikael Dugge (Dugges Bryggeri), tog över restaurang Stearins lokaler på Tredje Långgatan och öppnade pub. På Brewers Beer Bar finns 14 kranar med spännande ölsorter som byts ut regelbundet, en omfattande flaskmeny, vin, cider och hela 15 olika alkoholfria drycker.
Lokalen ser ut att vara en gammal lägenhet, med trägolv och turkosmålade dörrposter och golvlister, och det skapar också en skön vardagsrumskänsla. Det turkosa bryter av perfekt mot de gråbruna betongväggarna, som utsmyckats med stiliserat tecknade bryggningsprocesser. Bardiskens framsida är täckt av affischer, i ett närmast decoupageliknande mönster.
Kunde jag anlägga skägg skulle jag vara den första att göra det. Det är klart man vill passa in bland grabbarna på Brewers. Skägg, keps, surdeg, mikrobryggeri. Ja, ni fattar grejen. Epitetet som börjar med H och slutar med ipsters kanske är ett förlöjligande av samtiden, men samtidigt en hyllning till den urbana människan och dess fäbless för nörderi. Ett slags street smart-akademiker, som omvärden ska vara tacksamma över.

Och utan dem hade vi kanske inte haft den underhållande veganpizzamenyn på Brewers Beer Bar. Fyra veganska pizzor finns att välja mellan och jag bestämmer mig för en Vegan Sunshine och mitt sällskap beställer Sweet Plant Feed, samt så klart pizzasalladen: En gigantiskt hög med kål, rädisa, blomkål, granatäpple och nötter i en citron- och hasselnötsdressing. Riktigt kul tillbehör, mättande nog som en enskild rätt.
Vi får in våra pizzor, som redan vid första anblicken är en fröjd för ögat. Pizzan Sweet Plant Feed har en gyllengul bas av sötpotatis- och ingefärskräm och är toppad med tamarimarinerade champinjoner, strimlad vitkål, vårlök, färska cocktailtomater, chiliflakes och en cashew- och limeost. Allt under en bädd av koriander.
Det här är en riktig vuxenpizza. Den bittra cashewosten och den söta krämen kräver vana smaklökar, för att inte tala om koriander vars tvåliga smak delar befolkningen. Jag är inte helt förtjust i upplägget. Konceptet är lite för långt från det jag brukar kalla pizza, men mitt sällskap jublar.

Min egen Vegan Sunshine däremot, kittlar mina morrhår ordentligt. Tomatbas, smält ost, marinerade Oumph-bitar (soja), rökt paprika och chilipeppar, toppat med flarn av ananas och en lite starkare ost. Det är ostigt, sött, salt, rökt. Det är sting och samtidigt mjukt och lent. Och surdegsbottnen ger en helt annan mustighet än en klassisk pizzabotten.
Vi är mätta efter pizza och sallad, men spanar ändå på kakdiskmonoliten bredvid oss. Alla tre desserterna är veganska: En choklad- och mockatårta, en citrontårta och den lite mindre tryffelliknande kakbiten Two Little Birds R.I.P, uppkallad efter vegankaféet på Andra Lång som la ner 2015.
Vi väljer tårtorna. Att bli serverad den här typen av desserter är man inte bortskämd med som vegan, men om man ska vara lite kritisk så är nog chokladtårtan i stabbigaste laget. Det finns en bitter bismak som nog faller många i smaken, men personligen hade jag kanske föredragit något lenare. Mockan gör sig påmind på ett trevligt sätt. Glazen är fin, men hade gärna fått bryta av mer mot den kompakta chokladen. Kakan serveras med kaksmulor och en mycket trevlig kokossorbet, som tyvärr smälter ut snabbt och räcker inte hela kakan ut.

Om man ska sammanfatta besöket, kan man snabbt konstatera att Brewers Beer Bar verkligen inte är något dussinställe. Här erbjuds ett unikt matkoncept, som sannolikt inte påträffas någon annanstans i landet. Sorlet är najs, skäggen är trimmade, ölen delikat, lokalen gemytlig, uppvaktningen vid bordet oklanderlig.
Inom sin genre, det vill säga pub, nosar Brewers på en 5:a. Men om man tittar enkom på maten, finns det lite att jobba med. Desserterna behöver trimmas och vissa av pizzornas smakkombinationer är emellanåt mer roliga än lämpliga. Visst är det skillnad på pizza och pizza, men likväl ställer jag mig frågan: Kan pizza någonsin nå ända fram?

PRISER:

Pizza: 145-150:-
Sallad: 50:-
Dessert: 70:-
Öl: 33:- och uppåt
Alkoholfritt: 25-35:-

BETYG:

Betyg 4

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!