fbpx

Recension: Bröderna Olsson

Bröderna Olsson, Folkungagatan 84, Stockholm Södermalm

Recensent: Gustav Johansson
Bröderna Olsson är en riktig Stockholmsinstitution. Känt för att de har vitlök i allt och för att det typ aldrig förändras är det ett av de där ställena som känns som att det alltid har funnits. Det kanske har med klientelet att göra. Rockers vet vad de gillar och både klär sig, lyssnar på och antagligen käkar ungefär på samma sätt idag som för 30 år sedan. BO Garlic & Shots ser på ytan ut som ett över genomsnittligt rockhak, men det är när man börjar skrapa lite på bandklistermärkena på dörren som man ser guldkornen under ytan.
Jag har gått hit regelbundet sen jag flyttade till Stockholm för snart tio år sedan. För en liten grabb från spenaten var det något särskilt med ett ställe som så uppenbart tog sig självt på liiite för stort allvar, men samtidigt kom hyfsat väl undan med det. För det första är allting på menyn, inklusive ett flertal sprit och ölsorter fullproppat med vitlök. För det andra har de lagt sig vinn om att försöka bygga en egen mytologi kring sina grundare, Bröderna Olsson, som pryder allt ifrån ena väggen till menyerna med sina trumpna miner. Men det verkar lyckas, för det är alltid svårt att få bord (de tar inte bokningar, utan bara drop in) efter klockan 18.30, och klientelet är blandat med en stark överton på skinnjackor, randiga tröjor och tatueringar.

Utöver min aningen pojkaktiga fascination för rockkultur och bra musik har det alltid dock varit maten som dragit hit mig. Inte i sig att den varit så värst bra, den är ganska mycket som man kan förvänta sig av ett rockhak – rejäl, fet och lite halvt igenomtänkt. Men de har förvånansvärt mycket vegetariskt och vegansk på menyn. Du hittar seitanribs, bönchili, hamburgare och för de som käkar lakto-ovo vegetariskt även halloumiwok och en hel del olika tillbehör som vitlöksbröd, vitlöksbönor, majskolvar, halloumifritters osv.

Det enda trista är att de tenderar till att slentrianmässigt slänga in (enligt mig) helt onödiga mejeriprodukter lite överallt som till exempel riven ost på chilin och äggmajonnäs i burgardressingen vilket gör att de veganska varianterna ibland blir lite fattiga (burgare med lite tomatsalsa på istället för dressing typ). Då osten på chilin inte är smält så skulle de lätt kunna byta ut den mot lite riven Jeezly eller Violifeost, och burgardressingen kan de enkelt göra på hemmagjord kikärtsmajonnäs eller köpt Oatly Ifraiche istället. Små detaljer som gör att de kommer långt för helhetsupplevelsen.
I övrigt är kvalitén på vegokäket okej, men inget galet. Seitanribsen har en lätt överkryddad smak, och tomatsåsen var inte så speciell. Burgaren är en klassisk, lite mjuk men god bönbiff som dock blir lite torr utan vitlöksdressingen. Du MÅSTE dock älska vitlök på det här stället… Alla bord har små knippen av persilja för att hjälpa dig att ta udden av det värsta innan du går hem.
Det som de samlar poäng på är dock att maten faktiskt finns och att det finns mycket! Bröderna Olsson visar att du absolut kan vara cartier forever bracelet ebay
hårdrockare, vegan och känna dig helt normal ute på krogen på en och samma gång. Och de har gjort det sedan långt innan det blev tredigt. Kudos!

Priser:

XXX- Hot Garlic & Chili Beans 189:-
Garlic & Shots Seitan Garlic Vegan Rib Steak 225:-
Garlic & Shots Meatless Garlic Vego Burger (utan dressing för vegan!) 189:-
Vitlöksöl, mellan 49:-

Betyg:


 

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!