fbpx

Recension: Eatnam, Stockholm

Eatnam, Odengatan 85, Stockholm, vietnamesiskt

Recensent: Rasmus Klockljung
I Vasastan finns ett antal vietnamesiska restauranger, och Eatnam är belägen strax intill Odenplan. Menyn är liten, det finns bara elva rätter, men av dessa är sex stycken veganska eller finns i vegansk version, vilket är föredömligt tydligt utskrivet redan på menytavlan utanför dörren.
Det finns ingen möjlighet att boka bord, så det är lite av ett vågspel att komma dit i rusningstid. Lokalen är hyfsat stor, men när jag kommer dit vid klockan 18 är det i det närmaste fullsatt. Gästerna möts av en lång kassadisk där man gör beställningen, och sedan gäller det att hitta en plats. Jag har turen att kapa åt mig det sista lediga bordet, precis mittemot kassan, vilket trots läget just nu förmodligen är det lugnaste stället i en ganska stimmig miljö.

Bara tofun i sig är ganska ordentligt mättande, men då utgör den ändå bara en mindre del av måltiden.

Istället för en vanlig nummerlapp får gästerna en numrerad liten vietnamesisk flagga som ställs på bordet så att serveringspersonalen hittar rätt. Maten serveras redan efter några få minuter, och jag börjar med att hugga in på de friterade vårrullarna. Intressant nog är själva rullarna inte gjorda på rispapper utan nudlar, vilket blir frasigt om än en aning smuligt. De tre rullarna är placerade på varsin bit isbergssallat garnerad med strimlade grönsaker och några blad thaibasilika. Vad rullarnas fyllning består av är inte helt tydligt, den har ungefär samma beigevita färg som själva höljet, men det är troligtvis mestadels tofu. De något diffusa smakerna till trots är detta en god förrätt, och sojasåsen som serveras till sätter lite mer smak.

Till huvudrätt har jag valt risnudlar med tofu, och tofu får jag verkligen i mängder. Rätten serveras i en stor, djup tallrik och är toppad med närmare 30 bitar friterad tofu samt mängder med krossade jordnötter (extra plus för att kassapersonalen vid beställningen frågade om jag tål de senare). Bara tofun i sig är ganska ordentligt mättande, men då utgör den ändå bara en mindre del av måltiden. Nudlarna är blandade med grönsaker skurna i snygga juliennestrimlor, och här hade det definitivt kunnat göras mer intressanta val. Morot, gurka, lök och isbergssallat är inte precis spännande, men den smakrika såsen gör att den här delen av rätten ändå är god. Dessutom ingår mängder med böngroddar och strimlad thaibasilika, och givetvis sojasås att doppa i.

Nog för att nudlar i sig sällan smakar särskilt mycket, men då tycker jag att det är desto viktigare att andra komponenter i rätten har framträdande smaker. Förutom såsen är det här bara tofun, basilikan och jordnötterna som är smakrika, och eftersom de ligger högst upp hade jag gärna sett att även några mer smakrika grönsaker hade använts. Detta till trots är detta en rätt som jag absolut kan tänka mig att beställa igen. Något som däremot smakar betydligt mer är lemonaden som jag valde ur dryckeskylen vid kassan. Dess fräscha, milda syrlighet passar utmärkt som kontrast till den friterade maten.
Det är faktiskt så mycket mat att efter närmare en timmes oavbrutet ätande har jag bara fått i mig drygt hälften. Till slut ger jag upp och ber om en doggybag, och därmed är lunchen för följande dag ordnad.

PRISER:

Cha gio (vårrullar): 75 :-
Bunt thit xao sa (nudlar med tofu): 145 :-
Lemonad: 35 :-

BETYG:

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
2 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
2
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!