fbpx

Recension: Falloumi, Stockholm

Falloumi, Ringvägen 127, falafelrestaurang

Recensent: Rasmus Klockljung
Falafel – denna lilla boll som kan smaka fantastiskt, men som ofta serverats i trist skick, mjuk och uppvärmd i mikrovågsugn istället för frasig och nyfriterad. Södermalmsrestaurangen Falloumi har sloganen ”fin falafel från Skanstull”, så frågan är om de lever upp till den?
På menyn finns några rätter som går att få i pitabröd eller rulle, samt två andra som serveras på tallrik. Samtliga innehåller förstås falafel, och de övriga komponenterna varierar. Jag beställer en Falloumi bowl, den största tallriksrätten. Här finns givetvis hummus, som är len och slät, god men inte spektakulär. De ugnsrostade morötterna i stora bitar är goda, men lite väl mjuka. Mer tuggmotstånd och en tydligare rostad karaktär hade inte skadat. Bredvid dem finns en rejält kryddig sås som beskrivs som marockansk pesto. Här finns också picklade grönsaker, tärnade tomater smaksatta med mynta, samt det som på menyn kallas tabbouleh. Den benämningen innebär vanligtvis en persiljesallad med en förhållandevis liten andel bulgur, citron och tomat. I Falloumis tappning görs den istället på moghrabiah, eller pärlcoucous som den också kallas. De stora vetekulorna är mjuka men samtidigt tuggiga, och blandade med strimlad persilja. Mycket gott!

I tallrikens mitt ligger sex falafelbollar, fint friterade med en mörkbrun, frasig yta och ett saftigt, mjukt inre. De är oerhört läckra, ja faktiskt bland den godaste falafel jag har ätit! De är i sin tur toppade med julienne-skurna gul- och rödbetor. Portionen är rejält tilltagen, och med ett tillbehör, eller flera att dela på i sällskapet, blir det en ordentligt mättande måltid.
Jag testar även en falafelrulle, och den varianten innehåller förutom falafel och de strimlade betorna en hummus smaksatt med chilisåsen sriracha samt en god aubergineröra. Även här är det mycket mat, och det medför tyvärr att de falafelbollar som ligger längre ner i rullen hinner mjukna av fukten från såserna istället för att behålla sin krispiga yta.

De är oerhört läckra, ja faktiskt bland den godaste falafel jag har ätit!

På tillbehörsmenyn finns bland annat pommes av såväl sötpotatis som vanlig potatis. Båda sorterna är riktigt goda, och de senare är synnerligen välfriterade. De är frasiga, och de tunnare är snarare knapriga och har fått en hel del färg. Tyvärr är bägge lite väl dränkta i salt, och vid mitt andra besök är den vanliga pommesen dessvärre så översaltad att jag inte förmår att äta hela portionen. Det är riktigt synd, eftersom det egentligen är bland den bättre pommes jag har ätit, och en sådan enkel detalj drar ner betyget lite.

Som avslutning sitter det fint med en liten sötsak, och en bit baklava är sällan fel. Här är den dessutom inte den veritabla sockerbomb som i många andra fall, utan sötman hålls på en nivå som gör att en till bit lätt kan slinka ner. Filodegen är perfekt frasig och nötfyllningen riktigt fin.
Falloumis lokal måste också nämnas. Den är en märklig hybrid, här finns stora, glänsande ventilationsrör i taket, samtidigt som väggarna ger illusionen av att befinna sig på gatan i en by, med färgglada ”yttre” husväggar runt hela rummet. Här finns några fönster sedda utifrån och till och med en balkong, och en tvättlina med kläder hänger ovanför köket. Lokalen är relativt liten, och trots att det är tätt mellan de cirka 30 sittplatserna, som mestadels är fördelade vid två långbord samt längs ytterfönstret, är akustiken behaglig. Förmodligen bidrar den rejäla takhöjden till det. Att toalettrummets golv, väggar och tak är av marmor ger också ett fint intryck, och till och med handfatet består av en stor marmorskål.
Sammanfattningsvis kan alltså sägas att Falloumi har falafel i toppklass, och de andra komponenterna skiftar lite mer i kvalitet, men alltihop är gott. Med förhållandevis låga priser, inte minst för att vara på Södermalm, stora portioner och öppethållande från förmiddag till kväll är det här ett bra val för såväl lunch som middag och däremellan.

PRISER

Falloumi bowl 110 :-
Calles falafelrulle 90 :-
Pommes 25 :-
Sötpotatispommes 35 :-
Tabbouleh 30 :-
Baklava 15 :-

BETYG

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!