fbpx

Recension: Helens Sushi

Helens Sushi, Långholmsgatan 13, Stockholm

Recensent: Rasmus Klockljung
Redan innan Hornstull blev Stockholms veganvänligaste kvarter hade Helens Sushi en vegansk meny, och är givetvis ett högintressant besöksmål för Vegokommissionen. Som de relativa veteraner de är har jag rätt högt ställda förväntningar när jag kliver in i den ganska lilla lokalen och får ett bord i ett hörn. Det är nästan fullsatt och en enda servitris har fullt upp med att hinna med alla gäster. Hon är dock vid gott mod och tar sig tid att bjuda mitt sällskap som är stammis på några familjära kommentarer när vi får menyerna. Med tanke på restaurangens namn väljer jag sushi, som finns att få i nio eller elva bitar, medan min kamrat beställer gochuang tofu. Till det delar vi på en skål med edamamebönor.

Trots att det är trångt mellan borden är det lätt att samtala.

Det visar sig att servitrisens arbetsbelastning leder till rejäla väntetider, både innan vi alls får menyn, och sedan innan vi får beställa, och när vi väl gjort det glöms det gröna te som sällskapet beställt bort och serveras först långt efter att vi ätit klart. Det skulle helt klart behövts fler anställda för att undvika att gästerna blir sittande alltför länge, och medan vi väntar tar jag en titt runtom i lokalen. Båda kortsidorna är klädda med höga speglar, och belysningen består främst i ett värmeljus på varje bord samt några diskreta, uppåtriktade små lampor intill speglarna. Det är stämningsskapande, och trots att det är trångt mellan borden är det lätt att samtala.
 

 
 
Till slut får vi maten, och till sushin ingår en liten skål vegansk misosoppa. Den har en djup, fyllig smak och innehåller en hel del grönsaksstrimlor, och är riktigt god. Själva sushitallriken innehåller fem maki fyllda med främst gurka och avokado. Det är standardsmaker och jag hade gärna sett något mer eget, i synnerhet som även tre nigiri består av avokado. Dessa är rikligt överströdda med rostade sesamfrön som ger en fin smakbrytning.

Sesam är en ovanlig smak i glass men passar alldeles utmärkt.

Av övriga tre bitar har två tofukuddar och en shiitake. Det är gott, men sticker inte alls ut, och jag saknar variation. Min kamrats tofurätt beskriver han som att den har en tydlig chilismak utan att vara alltför stark, och med bra konsistens på tofutärningarna. Edamamebönorna toppas med mycket flingsalt, som sig bör.
 

 
Efter måltiden är jag långtifrån mätt, och trots att det inte står något om vegansk efterrätt i menyn tycker jag det är bäst att fråga, som den dessertfantast jag är. Tur är väl det, för det visar sig finnas en sesamglass. Den serveras som en tårtbitsformad triangel, garnerad med svarta sesamfrön, sirap, florsocker och ett par små bitar sesamkaka. Balansen mellan sötma och de rostade tonerna är ypperlig och glassen är delikat. Sesam är en ovanlig smak i glass men passar alldeles utmärkt.
 

 
Efterrätten gör dock föga för att minska min hunger, och att jag behöver äta mer när jag kommit hem för att alls bli mätt är inte okej. Att bli mätt är det minsta jag förväntar mig vid ett restaurangbesök, och även om sushin är förhållandevis billig hade jag hellre sett att det funnits större portioner till ett högre pris. Nu går det att beställa extra bitar för 15 kronor styck, vilket skulle göra det orimligt dyrt att köpa tillräckligt många för någon som har hyfsat stor aptit. Förhoppningsvis är de långa väntetiderna inte alltför vanliga hos Helens, men den här kvällen drar de ändå ned intrycket. Det som räddar Helens från ett underkänt betyg är den superba glassen.

PRISER:

11 bitar sushi inklusive misosoppa: 105:-
Gochuang tofu: 145:-
Edamamebönor: 40:-
Sesamglass: 65:-

BETYG:

Betyg 3

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!