fbpx

Recension: Restaurang Gro

Gro Restaurang, St Eriksgatan, Stockholm

Recensent: Gustav Johansson
Gro är ett ställe som gör skäl för sitt namn. Här sätter man grönsakerna mitt i fokus och försöker hitta kombinationer som förhöjer och lyfter fram grönsaker och andra råvaror som är i säsong och som funkar bra ihop. Ingen unik idé i Stockholms restaurangvärld 2017, men ändå väl utfört.
Det är kul att se hur trenden att laga fine dining med fokus på grönsaker och det vegetariska ökar. Flera av Stockholms större och finare restauranger erbjuder idag vegetariska eller vegansk avsmakningsmenyer som alternativ, och en del restauranger som till exempel Fotografiskas har satt grönsakerna i första rummet. Även om Gro inte är en helvegetarisk restaurang så har de satt den växtbaserade menyn likvärdig med blandkostarnas, och det första gästerna får göra när de får menyn är att välja mellan två färdigkomponerade menyer – en för vegivorer och en för omnivorer (deras ordval).


Vegivormenyn är var inte helt vegansk vid vegokommissionens besök, men gick lätt att ändra efter önskemål. Desserten på svartvinbär, brödkryddor och yoghurt byttes ut mot två sorters körsbär med två sorters mandel. I övrigt serverades morot med röda linser och havtorn till förrätt, rödbeta med mandel och kapris till mellanrätt och kruskål med hasselnöt och curry till huvudrätt.

Det är lite som att sitta hemma i ett vardagsrum med öppen kökslösning och bli servad.

Gro är som sagt närmare fine dining än en vanlig mellanprisad restaurang, även om känslan på lokalen drar mer åt mellanskiktet. Det innebär bland annat att maten också drar åt det mer experimentella och utforskande. Allt är också benhårt säsongsbaserat och menyn byts löpande ut. Varje rätt framstår snarare som ett sätt att utforska huvudråvaran och få ut det mesta ur den, snarare än att gå efter en klassisk tallriksmodell. Det tydligaste exemplet på det var kanske rödbetan som serverades med en mandelkräm och friterad kapris. Väldigt enkelt men också ofantligt gott. Men du som äter ska också vara öppen för att äta en halv ugnsbakad rödbeta med lite smakförstärkare som en rätt. En stark rekommendation är att köpa vinpaketet för deras intressanta utbud av naturviner som ger maten en extra dimension.


Servicen var mycket trevlig, och det faktum att köket ligger öppet och avskalat mitt i den ganska lilla lokalen ger ett intimt intryck när både kockar och service hela tiden kilar mellan köket och borden. Det är lite som att sitta hemma i ett vardagsrum med öppen kökslösning och bli servad. Trevligt, men kan var lite påträngande om man har en romantisk middag! Är du dock ute efter grönsaksbaserat matnörderi och en personlig upplevelse där kocken är lika delaktig som såsen på tallriken så är det här stället för dig!

Pris:

4 rättersmeny: 500 kr

Betyg:

Betyg 4
 
 

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!