fbpx

Recension: Restaurang Thali, Göteborg

Restaurang Thali, Värmlandsgatan 18, Göteborg

Recensent: Jenny Luks
Det snöar gigantiska flingor, sådana där som landar på jackan och ligger kvar en stund. Julmysigt i början av mars. Jag och mitt sällskap går längs Andra Långgatan och viker av på Värmlandsgatan. Här ligger den lakto-ovo-vegetariska, indiska restaurangen Thali sedan fyra år tillbaka, som en trevlig kontrast till alla pubar i området.
Vi kliver in i värmen och blir visade till ett bord för två. Det är trångt mellan borden och vi får flytta på möblerna för att komma emellan. Kläder och väskor trängs med grannen och vi ler mot varann och nickar i samförstånd. Det känns som vi sitter vid samma bord.

Barn är välkomna här, vilket känns som en trevlig gest.

På bordet står en karaff med vatten, två dricksglas, en ljuslykta och en kopp med kritor. På den vita tygduken ligger en pappersduk på vilken det är fritt fram att rita och måla. Barn är välkomna här, vilket känns som en trevlig gest. När vi får menyerna på bordet, börjar vi inse att det här, ja, det här kommer bli trångt. Bordet är minimalt och redan belamrat.
Menyernas utformning är väldigt speciell: En metallskiva med en tjock bunt laminerade menysidor i varierade storlekar, fastnitade i ett av hörnen. Det liknar inget jag sett tidigare. Sidorna är svåra att vända upp och det krävs rejäla nypor för att ens orka hålla i den tunga menyn. Det veganska är i alla fall tydligt markerat, så att välja är inga större problem.

Vi väljer samosas till förrätt, Soya Palak och Noor E Tofu till varmrätt samt veganska vitlöksnaanbröd och en mangochutney. Det finns sorbet till efterrätt, men vi bedömer att mättnadsnivån kommer sätta stopp för den. Vi får till att börja med in en liten, slät broccolisoppa. Vi hinner knappt äta hälften innan våra samosas ställs på bordet. Det börjar bli rejält trångt. Jag får sitta med händerna i knät resten av kvällen, för armbågarna får inte plats.

Samosasarna är lite i knaprigaste laget och innehållet lite för mosigt.

Våra samosas serveras med en korianderchutney och överraskade nog en liten klassisk sallad med isbergssallat, gurka, paprika och en rhode islandliknande dressing. Det är två världar som möts på tallriken. Samosasarna är lite i knaprigaste laget och innehållet lite för mosigt. Det går inte att urskilja vare sig potatis, morot eller ärtor. Korianderchutneyn är dock ett trevligt inslag. Den ser ut som stuvad spenat, men har en syrlig koriandersmak.
Lokalen börjar fyllas på. Jag ser mig omkring och bedömer att minst fem bord borde plockas bort. Det är trångt överallt och värmen är påtaglig. Thali är en trevlig restaurang i mellanbudgetnivå med relativt snygg inredning och det är uppenbart att man har lite högre ambitioner och önskar vara den där sorliga, mysiga kvällsrestaurangen för både mysdejter och familjer, men någonstans på vägen faller det.

Det är varmt. Trångt. För ljust. För kass musik.

Mysfaktorn som jag hoppats på, börjar falna. Det är alldeles för ljust och längre bort i rummet gnisslar nåt slags jazzig gitarr ut en högtalare med en ljudkvalitet som en laptop. Vinmontern bredvid oss vittnar om restaurangens ekologiska fokus, de oranga väggarna tilltalar mig, vita dukar är ju najs och personalen trevlig, men det är varmt. Trångt. För ljust. För kass musik. Det gör mig lätt irriterad.

Men nu kommer varmrätten in. Mitt sällskaps Soya Palak ska bestå av sauterade soyastrips med lök, vitlök, spiskummin, bockhornsklöver, färsk spenat och kokosgrädde. På tallriken ligger – förutom ris – en friterad boll av något slag och en röd, het sås. Vi vet inte riktigt vad det är, eftersom det inte stod med i beskrivningen. För ett ögonblick kändes det som att vi fått in fel beställning, men sidofatet med spenat gör ändå menyn rättvisa. Den gröna spenatröran vittnar om en klassisk Palak Paneer, men i stället för färskost ska ju denna rätt i stället bjuda på soyastrips. De är dock näst intill obefintliga. Några mjuka strimlor gömmer sig i såsen och tillför varken smak eller tuggmotstånd.
Min egen rätt, Noor E Tofu, är dock en riktig pangmåltid. Rätten finns under rubriken Grill & Tandoori i menyn och beskrivs som grillad tofu, zucchini, champinjon och paprika marinerade i sojayoghurt med röd chili, kardemumma och kockens egen kryddblandning, serverad med en krämig kokossås. Jag får in ett stort fat med en rad olika komponenter. Det ser väldigt aptitligt ut och jag blir inte besviken.

Bredvid ligger tre rejäla skivor med tofu, vackert marinerade i sojayogurt och kryddor, toppade med grönsaker med perfekt stuns.

Återigen blir jag dock osäker på hur menybeskrivningen hänger ihop med det jag ser framför mig. På tallriken finns nämligen en härligt fyllig dhalliknande gryta som jag förvisso är glad över att den finns, men som inte står i menyn. Bredvid ligger tre rejäla skivor med tofu, vackert marinerade i sojayogurt och kryddor, toppade med grönsaker med perfekt stuns. Den vita såsen i skålen intill torde vara kokossåsen, men jag får något slags raitakänsla. Och slutligen…samma isbergssallat som till förrätten. Den känns mest som utfyllnad.

Det är en skön måltid. Det händer mycket och ser läckert ut och smakerna är välbalanserade. Jag undrar dock lite över tofun. Den verkar inte alls vara grillad, utan känns mest uppvärmd. Och naanbröden: Jag hade sett fram emot – ja, nästan längtat faktiskt – efter mjuka, fluffiga bröd med massor av vitlök och en lite flottig yta som gör fingrarna söliga men lyckliga. Men dessa är torra och smakar nästan inget alls.

Lokalen är fräsch, toan lyxig, servicen är god och det ekologiska fokuset rockar.

Det är märkligt att det ändå finns något i mig som skulle rekommendera Thali till dem som vill ha en lagomkväll med familjen. Hade jag varit blandkostare, skulle jag kanske varit mer missnöjd. Men som vegan är det rätt så najs att gå in på en indisk restaurang och erbjudas ett så stort utbud, med tofu, sojastimlor, naanbröd och annat gott. Och lokalen är fräsch, toan lyxig, servicen är god och det ekologiska fokuset rockar. Men det går inte att komma ifrån att jag längtar ut för att få frisk luft och lindra klaustrofobin. Jag kanske kommer återvända, men då vill jag ha fluffigt bröd. Väldigt fluffigt bröd.

PRISER:

Samosas: 65:-
Soya Palak: 150:-
Noor E Tofu: 185:-
Naanbröd: 39:-
Mangochutney: 25:-
Stort vinutbud i olika prisklasser.

BETYG:

Betyg 3

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!