fbpx

Recension: Scandwich, Malmö

Scandwich, Claesgatan 8 (Mitt Möllan), Malmö

Recension: Johan Lundgren
Scandwich är mackstället som huserar i Malmös genom tiderna tråkigaste köpcenter. Platsen som Gud glömde. En plats vars avsaknad av besökare har varit dess signum. Men det är också vårt enda malmöitiska köpcenter där samtliga av foodcourtens 5 restauranger har veganalternativ. Vi snackar alltså om Mitt Möllan, ett stenkast bort från Malmös kändaste torg Möllevångstorget, vars foodcourt faktiskt visar sig ha blivit riktigt mysigt och fint sedan vårt förra besök.

En ensemble av smaker och texturer lika kaotiskt sammansatt som en målning av Jackson Pollock

På menyn finns 3-4 olika mackor, pommes och både alkoholfria och alkoholfulla drycker i form av öl, läsk, kombucha och äppelmust. Denna vecka finner vi en vegansk (Lingonvegan), en lakto-ovo-vegetarisk (Boooooomkål) och en, som Scandwich själva säger, köttsk macka. Menyn förnyas med några månaders intervaller.
Här är det inte uttryckligen brödet som spelar huvudrollen, även om brödet i sig är snudd på perfektion, utan det är toppingen i form av en ensemble av smaker och texturer lika kaotiskt sammansatt som en målning av Jackson Pollock, men som ändå lyckas hålla en röd tråd och kompletterar varandra likt Seth och Summer i The OC. Vi förstår snabbt att varje liten ingrediens spelar sin egen lilla roll.

Vi beställer in en Lingonvegan och en pommestallrik. På en stekt skiva surdegsbröd modell större får vi ett fyrverkeri av toppings i form av kantarellmajjo, sallad, linser, picklad broccoli, vinägerglaserade betor, rosmarinpistou, dressad kål och äpple, picklade lingon och rostad kavring. Vi snackar alltså om en kombo av syra, sötma, sälta, umami, mjukt, hårt och krispigt. Detta är mackan som slår rekord i flest positiva adjektiv. Det är bara så grymt bra genomtänkt.

På en stekt skiva surdegsbröd modell större får vi ett fyrverkeri av toppings

Låt oss prata lite om pommes. Denna så ofta misshandlade men ack så geniala form av potatis. Receptet är enkelt. Potatis, olja och salt. Men det är tillagningssättet och potatissorten som är nyckeln i dessa friterade potatisstavar. Något som Scandwich verkar ha lagt ner otaliga timmar och försök på för att få till en så bra slutprodukt som möjligt. Är det gott då? Ja, jag vill påstå att detta är ”pommes frites”-perfektion. Dessutom serveras det alltid med en vegansk dippsås, en milt chilismakande majonnäsig historia som sitter som hand i handske till dessa pommes.

Detta är inte mitt första besök på Scandwich. Jag tror att jag ätit samtliga av deras veganska mackor sedan de öppnade och alla har hållit exakt lika hög kvalitet. Att det sedan kostar 75:- för en macka är ett skämt. Smaker och kvalitet som detta kostar dig säkerligen runt 300:- på en flott restaurang, här får du samma upplevelse till ett fyndpris. Ska du äta något i Malmö som garanterat är gott så kommer Scandwich att leverera.

PRISER:

Lingonvegan: 75:-
Pommestallrik (stor): 50:-
Äppelmust: 30:-

BETYG:

Betyg 4,5

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!