fbpx

Recension: Steamy Phở, Göteborg

STEAMY PHỞ, ODINSPLATSEN 5, GÖTEBORG

Recensent: Jenny Luks
Vi har hört mycket om Steamy Phở (uttalas fö). Det är en liten vietnamesisk restaurang belägen vid Odinsplatsen. Steamy Phở beskriver sin mat som sydvietnamesisk. ”Det är som att käka mat i Saigon fast utan ljudet av mopeder i bakgrunden” står det på hemsidan.
Det är lite komiskt faktiskt, eftersom Odinsgatan tidigare kallades Biker street, men efter en gentrifiering nu skakat av sig motorcykelklubbarna. Det är tyst och lugnt på gatan, men med många nya restauranger.

Vi har höga förväntningar när det kommer till råvaror och smaker.

Själva rätten phở beskrivs som Vietnams nationalrätt – en nudelsoppa i en buljong som har sjudits i tolv timmar. Vi har höga förväntningar när det kommer till råvaror och smaker. Vi tar plats en tidig kväll, eftersom restaurangen stänger redan klockan 20.
Lokalen är enkel men snygg. Dovt blå väggar med genomtänkt belysning av olika sorters lampor i taken. Restaurangen befinner sig någonstans mellan take away/lunchhak och enklare kvällsrestaurang. Vi blir visade till ett bord för två och får menyerna på bordet. Vi beställer varsin läsk, för här finns inga alkoholrättigheter.
Steamy Phở har tydligt gjort reklam för sina veganrätter på Facebook. På menyn finns flera sorters vårrullar som förrätt. Vi bestämmer oss för Goi Cuon: färska sommarrullar med bland annat risnudlar, gurka och koriander, serverade med jordnötssås.

Till huvudrätt finns också flera alternativ. På soppmenyn finns Phở Chay: risnudlar i en grönsaksbuljong med tofu, skogsöronsvamp, pak choi, paprika, broccoli, koriander, röd lök, gräslök och sesamolja. Mitt sällskap väljer den.
Själv siktar jag in mig på nudelsalladen Bun Chay. Basen är vermicellinudlar med koriander, mungbönsgroddar, mynta och thaibasilika serverade med krispiga vårrullar och rostade jordnötter. Sedan väljer man till sitt protein, i mitt fall citrongräs- och vitlöksmarinerad tofu.

En jordnötssås som kan vara den godaste jag någonsin ätit.

Det dröjer inte fasligt länge innan vi får våra rätter. Rätterna är väldigt vackra och aptitretande. Sällskapet får en liten tallrik bredvid med hoisinsås, thaibasilika, chili och lime som ska sätta ton på soppan.
Själv har jag en stor skål med nudlar, toppade med färsk thaibasilika, chili, vårrullar och tofu framför mig. Jag tror aldrig jag ätit vårrullar i en rätt förut. Jag är van vid att vårrullar får agera nödfallsförrätt ihop med en sweetchilisås direkt från flaskan.
Vi hugger först in på sommarrullarna. De ser riktigt läckra ut med sitt genomskinliga, gummiartade rispapperhölje och vi griper tag om varsin rulle och dippar i en jordnötssås som kan vara den godaste jag någonsin ätit. Inte krämig och fyllig med en halv burk jordnötssmör, utan salt och syrlig och tunn. Att dippa de smakrika rullarna i den, blir helt klart kvällens höjdpunkt.

Snart sätter jag ner gaffeln i nudelsalladen. Ja, jag fuskar med gaffel och har sedan länge slutat skämma ut mig med min taffliga pinnteknik. Jag gillar det jag ser, ringlar över min jordnötssås och glufsar in mig allt som ligger överst. En fin tofu, klassiska vårrullar, härlig basilika och koriander men…två centimeter ned i skålen har allt det göttiga tagit slut. Nu återstår bara nudlar som inte har någon egen smak. Jag inser att jag borde rört samman alltihop, men nu är det för sent. Jag beställer en extra skål med jordnötssås och känner mig på rätt köl igen.

Kryddorna som man själv toppar med, ger inte helt och hållet avtryck i rätten som helhet.

Mitt sällskap är nöjd med sin nudelsoppa. Jag smakar och känner nog att jag hade förväntat mig kraftigare smaker. En buljong som kokat i ett halv dygn, men som inte ger något särskilt intryck alls på smaklökarna? Kryddorna som man själv toppar med, ger inte helt och hållet avtryck i rätten som helhet.
Jag kan absolut tänka mig att gå hit igen om jag är i krokarna. Jag går hit för jordnötssåsen, inte för buljongen.

PRISER:

Goi Cuon: 70:-
Phở Chay: 130:-
Bun Chay: 130:-

BETYG:

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!