fbpx

Recension: Vapiano, Göteborg

Vapiano, Östra Hamngatan 35, Göteborg

Recensent: Jenny Luks
Kedjor, kedjor, kedjor. De finns på gott och ont. Fördelar: Man vet vad som väntar. Om kedjan har en vegansk meny, kan man räkna med att ha tillgång till vegansk mat vart man än kommer. Sportbaren O’Learys är ett exempel och italienska Vapiano är ett annat. Nackdelarna är dock också påfallande. Det ska jag redogöra för efter mitt besök på just Vapiano.
Franchisingkedjan Vapiano öppnade sin första restaurang 2002, i Hamburg. Numera finns över 190 restauranger världen över. I Göteborg finns Vapiano beläget på Östra Hamngatan, mellan Brunnsparken och Kungsportsplatsen. Mitt i shoppingsmeten alltså och väldigt populärt.

Men ett så pass lågt betyg som jag ger Vapiano, trodde jag inte heller var möjligt.

Jag är fullt införstådd med att det är högst osannolikt att en kedja någonsin kommer kamma hem fullpottaren i Vegokommissionens recensioner. Men ett så pass lågt betyg som jag ger Vapiano, trodde jag inte heller var möjligt. Låt mig ta det från början.
Vapiano är en snabbmatskedja, lite som ett italienskt svar på McDonalds, men med något trevligare inredning. Men stressen, sorlet, skramlet, köerna och servicen är densamma. Fast kanske faktiskt sämre. Idén är följande: Man välkomnas i entrén av en värd som delar ut ett plastkort, med vilket man ska registrera alla sina köp. När besöket är över, lämnar man fram sitt kort och betalar.

Först väljer man vilken mat man vill ha genom att ställa sig i rätt kö: antipasti, pizza, pasta och så vidare. Och där står man. Och står. Och står. Vill man beställa pasta OCH pizza får man köa två gånger.

Oerhört ineffektivt om man frågar mig.

Köerna är inte långa. Vi har två sällskap före oss. Men varje ekipage tar väldigt lång tid. Man beställer nämligen inte enbart, utan man står kvar och tittar på när maten lagas. Oerhört ineffektivt om man frågar mig. Jag beställer bruschetta i en kö och går sedan vidare till baren för att beställa dricka och sätter mig slutligen vid ett bord och väntar på mitt sällskap som står i pastakön. Och jag väntar. Och väntar. Och väntar.
Tjugo minuter senare kommer han tillbaka med två skålar pasta som vid första ögonkastet ger ett mycket fattigt intryck. Jag har beställt pastarätten Crema de funghi (champinjoner, ostronskivling, lök och persilja) med tillvalet vegansk grädde. Sällskapet valde Aglio e olio (vitlök, olivolja, chili och persilja) som är vegansk på menyn.

Jag hugger in på min rätt. Grädden är inte minsta krämig, utan snarare vattnig. Pastan är lite för hård för min smak. Visst finns det små svampflarn på toppen av pastan, men i det stora hela liknar mängden mer en kopp Knorrbuljong än en pastarätt. Ostronskivlingen är omöjlig att identifiera.

Trevligt, saftigt bröd men toppingen en aning smaklös.

Mitt sällskaps vitlökspasta är en ren katastrof. Tagliatellen är helt ihopklibbad och dessutom torr. Lite som när man glömt kvar spagettin på diskbänken lite för länge. När han sätter gaffeln i pastan, följer nästan hela högen med. Och smakar gör det inte alls. Möjligtvis en svag ton av vitlök. Bruschettan äter vi parallellt och det är den som mättar. Trevligt, saftigt bröd men toppingen en aning smaklös.
Det är högljutt på Vapiano, en telefon i baren ringer konstant, barn rusar runt, maten är under all kritik, och när en diskplockare frågar om vi var nöjda med maten, berättar vi faktiskt vad vi tycker på ett konstruktivt sätt. Hen skulle vidarebefordra våra synpunkter. Bra där!
Vi klär på oss och går mot utgången för att få betala. Där hamnar vi i besökets fjärde kö…

PRISER:

Bruschetta: 59:-
Crema di funghi: 115:-
Aglio e olio: 99:-
Eriksberg karaktär: 69:-

BETYG:

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
2 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
2
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!