Hej Vänner!
Ett av mina favoritprojekt här på bloggen är det väldigt långsiktiga och långsamma testandet av Stockholms alla vegoburgare runt om i stan i jakten på #sthlmsbestvegoburger, och ytterst subjektivt betygsätta och rangordna dem. Nyligen kom turen till Melker Anderssons lyxburgarhak Vigårda som bland annat ligger i MOOD gallerian på regeringsgatan, mitt i smeten i Sthlm.
Vigårda vill sticka ut ur mängden med ett fokus på ”råvaror som kommer från bondgårdar, åkrar och grönsaksland. Mat att lita på!”. Man kan ju undra vilken mat som INTE kommer ifrån bondgårdar, åkrar och grönsaksland? 😉
Skämt å sido så har de mycket större fokus på kvalitativa råvaror än your average burgarkedja och det är tydligt att de kommer ifrån Melkers gedigna restaurangerfarenhet. Maten och inredningen är lyxig och hipp, och precis så där ”liten men god” som man har lärt sig att förvänta sig på finkrogar. Inga jättelass dvs, men det är inget man brukar kunna förvänta sig hos top level burgarhak överlag. Det är snarare fokus på lite mindre och väl utförda burgare med fancy tillbehör, som plockas ihop på en bricka från en självplockshylla och visas upp vid kassan, ungefär som på McDonalds. Priserna är helt okej, men om man plockar på sig en extra dipsås och en efterrätt så går priset lätt upp kring dryga hundralappen.
De har bara en vegoburgare som beskrivs som ”grönsaker/fårost” – dvs inte vegan (även om den säkert går att beställa utan fetaosten) och som till min stora förvåning var gjord av Oumph Pure Chunk! Det var alltså inte en hamburgare i ordets verkliga bemärkelse utan snarare någon sorts fransk version av fooled pork med ungsrostade grönsaker, rödlök, fårost och oumph i en salig röra i ett burgarbröd. Riktigt, riktigt gott, men inte vad jag hade förväntat mig, och kanske inte riktigt vad jag hade hoppats på när jag gick för att käka burgare… Jag är lite av en purist på det sättet. Men gott vare.
De har ett stort urval av olika sidosallader och dipsåser som jag absolut rekommenderar att testa. Det känns liksom lite som att poängen med Vigårda snarare är att äta välgjord och spännande mat där du stöter på nya intressanta smaker, än att få den perfekta och genuina vegoburgarupplevelsen. Restaurangen är dessutom mysigt och coolt inredd med många varierande sittplatser, både vid barbord och vid vanliga bord.
Var dock beredd att behöva köa lite. Jag kom dit vid 13 tiden en tisdag och även då behövde jag vänta i nästan 10 minuter på att få mitt käk, och leta efter sittplats.
Allt som allt ger jag stället en svag fyra. Hade vegoburgaren varit mer ”genuin” hade det blivit högre, men nu vette fan om jag ens egentligen skulle vilja kalla den för en hamburgare. Du kan stoppa spaghetti i ett bröd, och det kommer fortfarande bara vara spaghetti i bröd. If you catch my drift…