KAN MAN LYCKAS MED VEGANSK OST, kanske vissa då undrar? Och svaret är absolut – 100 % – om du vet hur du ska göra!
Tyvärr kan du inte hantera växtbaserad ost på samma sätt som ost baserad på djurmjölk. De flesta växtbaserade alternativ till ost är baserade på en kombination av olika växtfetter och stärkelser samt smak och färgämnen vilket gör att de smakar och typ ser ut som ost, men tyvärr inte alls beter sig likadant. Och att få dem att bete sig bättre på pizza, i gratänger och liknande kräver att man vet hur man ska kompensera för det här.
Och det är ju precis det som är mitt jobb! Så i ett gäng recept och videos här framöver ska jag ge dig mina bästa tips för att lyckas med vegansk ost i olika typer av recept och ge dig verktygen och knepen som garanterat höjer ditt veganska ostgame till skyarna!
Vi börjar med grilled cheese! En av världens godaste och svulstigaste mackor som det ju är synd och skam att behöva klara sig utan bara för att man inte längre vill eller kan äta komjölksost.
Tricken är de som du ser i videon nedan, och som du kommer så återkomma flera gånger framöver:
1. Gör en ostblandning av riven vegansk BLOCKOST och vegansk FÄRSKOST. Blockosten har lägre smältpunkt än färdigskivade växtbaserad ost och färskosten höjer fukthalten i ostblandningen utan att spä ut ostsmaken, vilket ger dig en supersmältbar ostkräm.
2. Trick nummer två är att se till att osten verkligen smälter och inte förblir hård i mitten, vilket inte alls är lika gott. För att åstadkomma detta så avslutar du tillagningen av mackan med lock på stekpannan vilket skapar en ugnseffekt och gör att värmen omsluter mackan på alla sidor vilket smälter osten mycket snabbare.
Därefter är det bara en fråga om att välja de smaker på ostarna som du föredrar, de toppings på mackorna som du gillar bäst och sedan att köra hårt!