fbpx

Så lyckas du med vegansk ost!

Veganska ostskolan del 1 - Grilled Cheese

KAN MAN LYCKAS MED VEGANSK OST, kanske vissa då undrar? Och svaret är absolut – 100 % – om du vet hur du ska göra!

Tyvärr kan du inte hantera växtbaserad ost på samma sätt som ost baserad på djurmjölk. De flesta växtbaserade alternativ till ost är baserade på en kombination av olika växtfetter och stärkelser samt smak och färgämnen vilket gör att de smakar och typ ser ut som ost, men tyvärr inte alls beter sig likadant. Och att få dem att bete sig bättre på pizza, i gratänger och liknande kräver att man vet hur man ska kompensera för det här.

Och det är ju precis det som är mitt jobb! Så i ett gäng recept och videos här framöver ska jag ge dig mina bästa tips för att lyckas med vegansk ost i olika typer av recept och ge dig verktygen och knepen som garanterat höjer ditt veganska ostgame till skyarna!

Vi börjar med grilled cheese! En av världens godaste och svulstigaste mackor som det ju är synd och skam att behöva klara sig utan bara för att man inte längre vill eller kan äta komjölksost.

Tricken är de som du ser i videon nedan, och som du kommer så återkomma flera gånger framöver:

1. Gör en ostblandning av riven vegansk BLOCKOST och vegansk FÄRSKOST. Blockosten har lägre smältpunkt än färdigskivade växtbaserad ost och färskosten höjer fukthalten i ostblandningen utan att spä ut ostsmaken, vilket ger dig en supersmältbar ostkräm.

2. Trick nummer två är att se till att osten verkligen smälter och inte förblir hård i mitten, vilket inte alls är lika gott. För att åstadkomma detta så avslutar du tillagningen av mackan med lock på stekpannan vilket skapar en ugnseffekt och gör att värmen omsluter mackan på alla sidor vilket smälter osten mycket snabbare.

Därefter är det bara en fråga om att välja de smaker på ostarna som du föredrar, de toppings på mackorna som du gillar bäst och sedan att köra hårt!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Recept från inlägget

Grundrecept från boken Jävligt God Vegomat

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!