Få saker är så praktiska som recept som nästan uteslutande kan lagas på rester. Tänk på det. En helt perfekt och fullgod rätt, bestående enbart utav rester ifrån andra rätter. Lite som Frankensteins monster, fast snällt och gott. Änte fint?
Paj är ju typ förkroppsligandet av det konceptet. Du tar lite mjöl, en massa smör, några ägg och så whatever du har i kylskåpet och vips så har du käk. Shepherd’s pie är dock det här konceptet taget till sitt absoluta max. Vi skiter i pajdegen och slänger istället på ännu mera rester i form av gårdagens potatismos! Hur enkelt och billigt kan det egenligen bli? Det är nästan löjligt.
Tricket till att lyckas med en god shepherd’s pie (enligt mig) är att kombinera resterna med en rejäl mängd ost och att låta ytan bli riktigt knaprig i ugnen. Vi fegade lite på den sista punkten när vi lagade den här nu senast, men när jag värmde upp den igen dagen därpå (rester av rester av rester!) så blev den perfekt knaprig. Annars är det ganska stor risk att det bara blir mosigt potatismos på mosig quornfärssås. Inte så spännande.