fbpx

Soppa för hemlösa

Sedan ungefär två månader tillbaks har jag börjat engagera mig i ett initiativ mot hemlöshet som heter Soppkök Stockholm. Vi är en grupp människor som vill uppmärksamma fler på det stora problem som hemlösheten är och försöka engagera fler människor i frågan.
Bland annat gör vi detta genom att arrangera soppkök ungefär en gång i månaden. På soppköken får människor som aldrig annars kanske möts en chans att träffas, prata och dela erfarenheter med varandra. Soppköken är också aktioner för att väcka uppmärksamhet. I går, då vi arrangerade det senaste kom kanske uppåt fem, sex hundra personer förbi och åt soppa, fick varma kläder och stannade ett tag och umgicks. På sikt vill vi försöka väcka frågan och få politiker och allmänhet att göra mer mot hemlösheten, kanske till och med göra den till en valfråga i Stockholm till 2014.
Soppköket drivs helt och hållet ideellt. Alla vi som arrangerar det är privatpersoner och allting, både soppa, hygienprodukter, arbetskraft och kläder doneras eller erbjuds av frivilliga. Soppan brukar komma ifrån restauranger eller privatpersoner som vi kontaktar i förväg och som hjälper till. I går kokade till exempel en kock på ett dagis på Södermalm 20 liter grönsakssoppa på sin fritid. Ingredienserna samlade vi ihop pengar till via facebook och så handlade jag dem och levererade till dagiset.
Själv så hjälper jag till bland annat genom att hjälpa med de kontakter och kunskaper jag fått genom att vara involverad i olika ideella organisationer tidigare, men också genom att på olika sätt försöka styra upp soppa och mat till soppköken. Självklart lagade jag också lite egen soppa, även om mitt kök inte riktigt kan stoltsera med några överdrivna volymer…

Om ni också vill hjälpa till på något sätt så får ni gärna kontakta mig på kontakt@gustavjohansson.se eller via Soppkök Stockholms facebooksida. Det finns soppkök som har startat upp i Gbg, Malmö, Umeå och ett par andra städer också. Det finns alltid plats för fler som vill engagera sig, vara volontärer eller som kan hjälpa till med soppa. Vi är främst ute efter restauranger eller storkökskapacitet som kan laga mycket! 🙂

Här är mitt sopprecept. Ingredienserna är ungefärliga. Kryddorna och grönsakerna går att byta ut, men så här gjorde jag och det blev sjukt gott. Allt fett kan ha bidragit till den biten;)

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
10 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
10
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!