fbpx

STORT KASTRULLPOPCORNTEST!

och instruktioner för perfekta kastrullpopcorn!


I betalt samarbete med Wepopop

Hej!

Jag hoppas allt är fint med er! Nu har jag något riktigt roligt, och lite annorlunda på gång. Idag ska vi nämligen prata popcorn!

För ungefär ett och ett halvt år sedan kom jag i kontakt med Bruno som driver företaget Wepopop, som importerar och säljer popcornmajs från olika länder. Deras idé är att visa Svenska folket vilken variation det faktiskt finns på popcorn och hur stor skillnad det kan vara beroende på vilken sorts majs det är, vart popcornet kommer ifrån och när det är odlat.

Nu kanske du tänker; hur stor skillnad kan det egentligen vara? Det är ju bara… popcorn?

Tro mig. När man äter dem bredvid varandra så märker man enorm skillnad. Ta kritvita och nästan helt smakneutrala Moby Dick som ger fluffiga vita popcorn nästan helt utan majssmak. Och så jämför du dem med dotterns favoriter Babe som har stora, sega och väldigt majssmakande popcorn som är krämigt gula. Och det finns all möjlig variation där i mellan. Popcorn med större eller mindre korn. Frasiga eller sega. Runda och stora eller små och spretiga. Majssmakande, smöriga, neutrala eller nötiga.

För att visa upp lite hur stor variation det kan finnas på popcornen, och inte minst hur kul det kan vara att botanisera lite bland dem så lät jag min helt egna expertpanel testa sex olika sorter som Wepopop skickade oss!

Zelda, min åttaåriga dotter och hennes två kusiner Rex, 7 och Ella, 9 har ätit MYCKET popcorn under sina 24 gemensamma levnadsår. Att säga att de gillar popcorn är en underdrift. Dessa kids ÄLSKAR popcorn.

Om ni vill veta vilken av alla popcorntyperna de gillade bäst så får ni kolla på videon!

Jag kan varmt rekommendera att ni botaniserar runt på deras hemsida och antingen beställer hem en sort till er själva, eller varför inte ett testpaket med lite olika popcorn som ni kan ge bort i present till någon i födelsedagspresent eller julklapp? Ni ser ju själv hur kul det kan vara att testa! Perfekt present till filmälskaren, barnfamiljen eller 30 plussaren som älskar att nörda in sig i det mesta (läs folk som mig :P)Till Wepopops hemsida!

Poppa perfekta kastrullpopcorn

I videon visar jag också hur du kan göra för att poppa perfekta kastrullpopcorn.

Många drar sig för att köpa kastrullpopcorn och hänfaller till att istället bara köpa micropopcorn, något jag tycker är lite olyckligt. När man väl har börjat poppa sina egna popcorn på rätt sätt så är det verkligen så SJUKT mycket godare, och enklare att variera smakerna. Micropopcorn är dessutom ofta dränkta i fett, salt och smörarom och därmed betydligt mycket mer ”snacks” än vad hemmapoppade popcorn är. Jag tycker också, personligen, att du får ett helt annat krisp i kastrullpopcorn. De känns helt enkelt fräschare.

Och, ja, du kan ju inte beställa Wepopops popcorn i micropåsar heller, så tänk vad du missar va?

Först – några ord om olika spisar.

Olika typer av spisar blir varma olika fort. Gasspisar och induktionsspisar blir väldigt varma väldigt snabbt. Det gör att du lätt kan bränna både kärnor och popcorn om du inte är försiktig. Du kan börja på högre värme för att värma upp oljan, men så fort det är dags att poppa så bör du sänka till strax över medeltemperatur. Max ca 6-7 av 10 på en induktion eller kanske halv flamma på en gasspis.

Ironiskt nog tycker jag att gamla elspisar är enklast att poppa popcorn på då de värms upp långsammare och håller en stabil, inte för varm, temperatur när du fått igång dem. Då kör jag oftast på 5/6 i värme hela tiden.

Okej. Så här gör du för att poppa perfekta kastrullpopcorn:

För en vanlig, skål på 2-3 liter.

  1. Mät upp 1 dl popcornkärnor av valfri sort och lägg i en skål.
  2. Mät upp 2-3 msk vanlig rapsolja i en kastrull och lägg ner 5-6 popcornkärnor i oljan. Sätt på plattan på ca 80 % effekt och värm upp oljan med locket på kastrullen.
  3. När de första få popcornen poppar så vet du att oljan är varm nog. Nu häller du i dina övriga popcorn. Detta gör att de poppar jämnare än när du värmer upp dem i oljan. Lägg på locket, och om du har gas eller induktionsspis kan du behöva sänka värmen något, till kanske 60/70% effekt.
  4. Inom kort borde det börja poppa för fullt. När du har poppat drygt 2/3 så kan du ge kastrullen ett lätt skak så de opoppade kärnorna åker ner mot botten. Det är inget krav dock.
  5. Om du vill så kan du också lägga locket lite på sniskan när du börjar få en välfylld kastrull och de poppade popcornen hindrar de nya popcornen från att hoppa ut. Detta släpper ut ånga och ger dig extra krispiga popcorn då de inte soggar av kondens på locket.
  6. När det är 2-3 sekunder mellan popen så tar du bort kastrullen från plattan. Detta är viktigt, för låter du dem stå för länge efter att det slutat poppa så riskerar du att bränna dem på bara några sekunder.
  7. Häll över popcornen i en stor skål och salta rikligt. Skjutsa runt dem i en svepande rörelse, ungefär som om du skulle vaska guld, så stannar popcornen i kastrullen och saltet fördelas jämnt. Se hur jag gör på videon! Om du vill kan du byta ut saltet mot valfri popcornkrydda här! Wepopop kommer ha flera olika typer på sin hemsida som man kan beställa i höst.
  8. Servera genast!

Vill du nörda ner dig ÄNNU mer i kastrullpoppning? Wepopop har en riktig monsterguide på sin hemsida, som är väldigt intressant och lärorik!

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!