fbpx

Stort nytt samarbete med Klimatkompensera.se


*I samarbete med Klimatkompensera.se*
Hej!
Idag har jag ett riktigt kul och otroligt viktigt samarbete jag kan presentera för er för första gången! Jag har nämligen blivit Klimatkompensera.se nya ambassadör och tillsammans ska vi försöka få fler privatpersoner att upptäcka och inse att vi också (inte bara stora företag) kan klimatkompensera och sedan faktiskt också göra det!

Vad är klimatkompensering?

Så här skriver Klimatkompensera.se på sin hemsida om klimatkompensering:

”Våra handlingar orsakar ofta utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, som i sin tur bidrar till den globala uppvärmningen och klimatförändringar. För att motverka detta måste vi alla ta klimatansvar och minska våra utsläpp av växthusgaser. Men att minska sina utsläpp är ofta en process som tar tid och kräver ibland en omställning på samhällsnivå.
För att ta ansvar för de utsläpp som du trots allt orsakar kan du klimatkompensera. Att köpa klimatkompensation innebär att du betalar för att utsläppen av växthusgaser ska minska någon annanstans med samma mängd som du kompenserar för. Man kan se det som att du betalar för att någon ska ta hand om ditt avfall istället för att slänga det i naturen.”

Att kompensera via till exempel Klimatkompensera.se innebär att du stöttar ett av flera av FN  utvalda och certifierade projekt runt om i världen vars verksamhet binder koldioxid eller aktivt förhindrar utsläpp av mer koldioxid på olika sätt. Som en del i det här samarbetet har vi till exempel klimatkompenserat hela mitt privata, och Jävligt Gotts utsläpp via stöd till projektet Sri Balaji som är ett förnyelsebart energikraftverk i Indien.

Och varför ska vi klimatkompensera?

Ta er gärna några minuter och titta på videon här ovan som jag spelat in där jag förklarar det hela lite närmare. På många sätt är det lättare att ta in så än via text. Men saken är den att det läge som världen befinner sig i idag är väldigt, väldigt allvarligt.
För någon månad sedan släppte FN:s klimatpanel IPCC en stor rapport om den mänskliga klimatpåverkan och dess konsekvenser. Den slog fast att om vi inte lyckas stoppa uppvärmningen från att nå max 2 graders uppvärmning kommer vår planet att drabbas av otroligt allvarliga konsekvenser.
Vid 2 graders uppvärmning kommer 99 % av världens alla korallrev att ha dött. Havsytan kommer ha höjts med 10 cm och ställt miljoner människors hem under vatten. Öken och orkanplågade områden kommer bli i praktiken obeboeliga och driva ytterligare miljoner på flykt. Och inte minst kommer det då triggas ett flertal kedjereaktioner som kan göra den fortsatta uppvärmningen oundviklig när metangas i tundran släpps fri, iskalotterna på nord- och sydpolen smälter och jordens förmåga att reflektera tillbaks värme till rymden försvagar. Då kan vi se en 4-5 gradig uppvärmning och konsekvenser utan dess like.
Vi MÅSTE hålla oss runt 1,5 graders uppvärmning, och för att lyckas med det så krävs det åtgärder som är betydligt mycket mer drastiska än de som sker idag. Men det är möjligt. Om vi gör allt vi kan, och lite mer.
Och det är just det ”lite mer” som klimatkompenseringen handlar om.
För saken är den att en genomsnittsvensk idag släpper ut ca 11 ton koldioxid per år i atmosfären som en konsekvens av sin konsumtion. För att vi ska nå 1,5 gradersmålet så måste vi sänka våra utsläpp till 1-2 ton per privatperson. Inom 10 år. 

  • En enda flygresa till Thailand släpper ut 4,8 ton koldoixid.
  • 1000 mil med bil släpper ut 1,9 ton koldioxid
  • Och en genomsnittlig svensk köttkonsumtion släpper ut 1-2 ton bara för köttet. (Källa: Tricorona)

Men, även om du gjorde allt du kunde för att minska din klimatpåverkan som privatperson. Du åt helt växtbaserat, cyklade konstant, flög aldrig, värmde upp ditt hem med solenergi och hade klimatneutral el, skulle du fortfarande inte komma under 5 ton (Källa: Tricorona) bara för att du konsumerar så många produkter, tjänster och funktioner du själv inte kan kontrollera.
Att bara ändra våra beteenden kommer inte räcka. Och måste vi komma ihåg att väldigt många av dessa beteenden kommer vara väldigt svåra, om inte omöjliga att förändra och är saker vi inte kommer kunna ändra tillräckligt fort. Vi lever i ett samhälle som i sig är för belastande för världen. Enligt WWF lever vi i Sverige som om vi hade 4,2 jordklot. Inte 1.

Vi måste göra mer. NU.

Och ett väldigt effektivt sätt är att klimatkompensera.
Att kompensera för ett ton koldioxid som privatperson kostar från 225 kronor och uppåt beroende på projekt. Det är ju i stort sett ingenting! Men i det stora hela gör det stor skillnad om vi alla gör det. Att kompensera en resa till Thailand kostar alltså bara ca 1100-1200 kronor!
Det betyder inte att du kan köpa dig fri från ansvar. Att du nu kan resa på bäst du vill eller skita i vad som ligger på tallriken. Det är inte så vi ska se på det. Det är ett sätt att göra lite till. Att kanske faktiskt bli klimatpositiv och att dra ett lite större strå till stacken än vad som skulle vara möjligt annars.
Så. Vad väntar du på?
Kika in på Klimatkompensera.se, skriv in vad du vill kompensera för (de har schabloner för bil, boende, flyg, elproduktion eller egna siffror) och gör en skillnad idag. Det spelar roll.

Mer bra läsning

För dig som vill veta mer om klimathotet och hur allvarligt läget är, samt hur framförallt maten påverkar klimatet kan läsa mer på någon av länkarna nedanför:

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora vegorörelse – skapat av och med er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon, eller köp något från vår nya webshop! All vinst där går direkt till att vi kan göra fler recept och mer material som det här!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂 

* indicates requiredDELA INLÄGGET

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Relaterade taggar:Artiklar, Hållbarhet, Samarbeten

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
1 Kommentar
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
1
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!