fbpx

Svar på Ann Fernholms kritik mot vegoprodukter

Hörrni. Vi behöver prata om Ann Fernholm och hennes senaste – väldigt uppmärksammade utspel kring vegoprodukter baserade på hennes senaste bok Fejkmaten.

Som jag har förstått det så handlar inte hennes nya bok enkom om att vegoprodukter är dåliga, utan snarare om att det finns ett allt större utbud av processad mat och att denna inte är lika bra som rena råvaror. You could have fooled me, för allt hon pratar som är hur dåliga vegoprodukter är. Hon har fått säga det hos Nyhetsmorgon, och nu senast i en stor intervju hos Aftonbladet. Bägge gångerna oemotsagt och helt okritiskt.

Så låt oss därför se vad hon säger och nagelfara detta, något som, så klart, övrig media också borde ha gjort.

Först till det hon faktiskt har rätt i. Processad mat är många gånger mer näringsfattig än mat lagad från grunden med hela spannmål, baljväxter, grönsaker och ja – även kött.

Men är detta något som enbart är vegomatens problem? Nej verkligen inte. En Denniskorv är betydligt mycket mer näringsfattig än en bit entrecote. Precis som en bit Oumph har färre näringsämnen än en handfull ärtor. Det hon borde kritisera är att vi äter så mycket processad mat per se – inte att vi plötsligt äter mer vegomat. 

Hon pekar på att just dessa veganska produkter skulle vara särskilt näringsfattiga och vara en allvarlig risk för folks hälsa, bland annat genom brist på näringsämnen som järn och zink. 

I en kommentar på ett inlägg jag skrev förra veckan så säger hon till och med att ”kroppen inte tål fejkött så som det görs”. Det var news för mig måste jag säga som livnärt mig på dessa de senaste sexton åren.

Problemen med  detta resonemang är  många. Först: Det bygger på ett fåtal väldigt vagt underbyggda studier om näringsupptag i mat, där dessa inte jämförs med andra produkter som är lika processade. 

Jag kan lätt hitta lika många studier som till exempel säger att järn från animalier är farligt. För vet ni vad, de studierna existerar också. Men jag gör inte det, för det är inte en seriös debatteknik då forskning kring mat är extremt komplext och slutsatser om vad som är farligt och inte är väldigt svårt att isolera då det kräver stora studier över lång tid för att kunna uttala sig så bergsäkert. Vilket idag saknas.

Och om det nu vore så att dessa inte vore idealiska ur ett näringsperspektiv. So what? Det är inte som att det är det enda vi äter. En person som BARA livnärde sig på korv och nuggets – oavsett kött eller ärtbaserade, skulle nog kanske inte må så bra. Tur att folk oftast också äter grönsaker, baljväxter, potatis och lite av varje också där de, som en del av en balanserad diet faktiskt får i sig järn och zink m.m. från fler källor än bara rent kött. Puh!

Man kan ju då lätt undra varför hon är så specifikt inriktad på att kritisera just processad vegomat i alla dessa utspel? Varför inte kritisera processad mat i stort? Ytterst oklart.

Det kanske blir lite tydligare när man säger vad hon säger i övrigt i Nyhetsmorgon och hos Aftonbladet. För hon stannar inte där.

Hos nyhetsmorgon lyfter hon till exempel upp ”hycklandet” i att veganer är okej med att resterna från produktionen av vegoprotein tydligen ofta används som djurfoder. Vad detta har med hennes bok om fejkmat att göra förstår jag inte, men inte desto mindre var det tydligen viktigt. Det påminner om när köttlobbyn för några år sedan försökte få veganer att framstå som ”hycklare” genom att lyfta att ekologiskt mat (vilket veganer tenderar till att gilla) ofta gödslas med rester från slaktindustrin och med djurgödsel. Guilt by association och helt irrelevant. Den som gör gott kan aldrig göra nog utan måste alltid göra mer. De som inte gör något alls får glatt stå vid sidan och häckla.

I Aftonbladet lyfter hon också att dessa produkter ofta märks som ”Tillverkade i Sverige” när råvarorna kommer från andra länder, och produkten bara tillagas här. Som att det vore någonting som vegoproducenter allena är skyldiga till. Detta är något som är satt i system av hela matbranschen och verkligen inget som är unikt för dessa företag. Tror du allt kött, och allt foder till alla svenska djur kommer ifrån Sverige i alla produkter som är tillverkade på svensk mark? Åter igen – ett helt irrelevant argument som bara är till för att få vego specifikt att se dåligt ut.

Hon återupprepar också flera gånger, både hos Aftonbladet och i Nyhetsmorgon att dessa produkter är producerade av företag som bara vill utnyttja klimatfrågan för att tjäna pengar genom att producera dålig mat så billigt som möjligt.

Det var news för mig, som bland annat själv har varit med och utvecklat en del av dessa produkter. Att jag är så grundlurad och naiv!

Eller inte. Ann verkar inte riktigt införstådd med hur efterfrågan och utbud fungerar. Det är väldigt enkelt. De här produkterna existerar därför att folk vill ha dem och – ja! företag kan tjäna på att sälja dem! Men det råkar vara så att folk vill ha dem därför att KONSUMENTER VILL ÄTA KLIMATSMART MAT UTAN ATT BEHÖVA FÖRÄNDRA HELA SIN IDENTITET OCH KOSTHÅLLNING. Och att det faktiskt går att tjäna pengar på att producera produkter som gör det lättare att äta klimatsmart är väl en bra sak? 

Hur förväntar hon sig annars att det ska gå till? Ska de företag som idag lagar produkter som är dåliga för klimatet och tjänar en massa pengar på det bara magiskt inse the error of their ways och sluta – trots att de idag tjänar miljarder på att sälja mat som BÅDE är dåliga för våra kroppar OCH förstör klimatet?

För saken är den att INGENSTANS i sina intervjuer lyfter Ann Fernholm den faktiska anledningen till att dessa produkter existerar. Klimatfrågan. (Rättelse: På sin hemsida nämner hon det med de bevingade orden: ”Men att ersätta kött med en massa konstgjorda köttsubstitut är allt annat än hållbart för oss.”)

Vi lever i ett enormt avgörande decennium. Forskare säger att vi har mindre än åtta år på oss att mer än halvera våra klimatutsläpp, annars riskerar vi fruktansvärda och oförutsägbara konsekvenser för planeten, för vår civilisation och inte minst vår hälsa.

Maten vi äter står för ca 20 % av världens klimatutsläpp och är den absolut största faktorn bakom förlusten av biologisk mångfald, övergödning av haven, utarmning av jordar, förlust av färskvattenkällor m.m. och just KÖTTPRODUKTIONEN står för den ABSOLUTA majoriteten av alla dessa skador. (Källa: Nature Food)

Köttproduktionen använder 80 % av all jordbruksmark och producerar bara 20 % av världens kalorier, den tömmer våra hav på fisk och hållbara ekosystem, den skövlar regnskog i jakt på mer betes och odlingsmark, den släpper ut enorma mängder växthusgaser och överlag förstör vår planet (Källa: The Guardian, Nature).

Vi måste akut – idag – nu omgående – äta mindre kött. Och det gör vi tyvärr bara på ett enda sätt: Genom att göra de rätter som folk IDAG älskar bättre, och utan kött. För det tar för lång tid att lära folk att äta helt 100 % hemlagad mat baserad enbart på hållbara råvaror som rena baljväxter, fullkornsspannmål och (eventuellt) några hundra gram hållbart fiskad fisk och viltkött. 

För ja – det är det vi skulle behöva äta för att det skulle bli ”perfekt”. Även det ALLRA BÄSTA SVENSKA KÖTTET HAR 50 GGR HÖGRE KLIMATPÅVERKAN ÄN IMPORTERADE SOJABÖNOR (Källa: Mat Klimat Listan, SLU). Transporten blir helt irrelevant i sammanhanget. Produktionen ger så enormt mycket större avtryck per kilo än transporten.

Och vet du vad som är det fina i kråksången? De här produkter är bättre än kött inte bara på grund av sitt klimatavtryck, utan också på grund av att de är UPPFINNINGAR och uppfinningar förbättras så länge det finns folks om vill köpa dem.

Bild från Annfernholm.se
Källa: Annfernholm.se

Den grillkorv och den veganska ost som Ann Fernholm hela tiden lyfter som exempel baseras på nästan tio år gamla tekniker. De nyare produkterna på marknaden har redan börjat få tillsatt B12, järn, D vitamin och har ofta fullvärdigt protein. De som kommer komma om bara några år kommer vara producerade av komplext sammansatta proteiner, vitaminer och fetter som innehåller exakt samma om inte bättre näringsämnen som kött. Med en tiondel eller lägre av klimatavtrycket.

Delvis på grund av debatter som den här, som sätter press på företagen att hela tiden bli bättre. Samtalet behövs. Så klart ska vi kräva som konsumenter att de produkter vi äter ska bli bättre hela tiden.

Men – det måste också nyanseras och inte high jackas av en desperat köttlobby som är rädda för att de kommer att marginaliseras och som vill gömma sina egna fula baksidor. Vi kan prata om vikten av bättre råvaror utan att dra ett stort fult streck över växtbaserade proteiner i stort.

Jämför råvarorna ovan med denna ingrediens och näringslista från Juicy Marbles växtbaserade Filet Mignon till exempel. Mycket kortare, med järn och b12 samt 23 g fullvärdigt protein.

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Debatt

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
37 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
37
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!