fbpx

Sverige satsar på hållbara växtproteiner

Forskning och innovation främjar Sveriges strävan att leda inom hållbar växtbaserad proteinutveckling.
Foto: Pan Sweden

Sverige leder inom hållbar växtproteinutveckling, och tar stora kliv med stöd av ett bidrag på 40 miljoner kronor från forskningsrådet Formas. Dessutom koordineras forskningscentret PAN Sweden av Örebro universitet, vilket leder arbetet med att utveckla hållbara proteiner från växter.

Forskning vid PAN Sweden

PAN Sweden fokuserar på att omvandla proteinrika grödor och främja Sveriges position som ledande inom utvecklingen av växtbaserade livsmedel. I synnerhet undersöker forskningen hur bearbetningen av dessa proteiner påverkar kroppens hälsa, särskilt tarmhälsa och ämnesomsättning. Vidare är en viktig del av arbetet att förstå konsumentbeteende samt skapa produkter som inte bara är hållbara utan också attraktiva för konsumenterna.

Lantmännens roll

Lantmännen är en viktig samarbetspartner som bidrar med sin expertis inom växtbaserade proteiner och kostfiber. För att exemplifiera, företaget har nyligen investerat 1,2 miljarder kronor i en ny anläggning i Lidköping, som ska producera 7000 ton protein årligen. Detta är ett steg mot att göra växtbaserade livsmedel tillgängliga på bredare front, både i Sverige och internationellt.

Sverige på den globala scenen

Sverige arbetar aktivt för att stärka sin position och leda växtproteinutveckling på den globala marknaden. Med stöd av forskning och innovation hoppas Sverige leda inom hållbar växtbaserad proteinutveckling och ta en ledande roll inom den växtbaserade proteinindustrin, samt erbjuda livsmedel som är både bra för hälsan och miljön.

Ett samarbete för framtiden

PAN Sweden samarbetar med universitet, företag och offentlig sektor för att driva utvecklingen framåt. I slutändan är målet att Sverige ska bli världsledande inom växtbaserade livsmedel och erbjuda hållbara lösningar som främjar både individens hälsa och planetens välbefinnande.

Vill du läsa mer om ämnet? Klicka här: Lantmännens pressmeddelande

DELA INLÄGGET

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Relaterade taggar:Nyheter

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Kommentera gärna! :)x
()
x

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

Gör som 0 +
andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!